Live τώρα    
Με μορφή κατεπείγοντος ν/σ για ψήφιση κόκκινων δανείων, γενοσήμων, πλειστηριασμών, ισοδύναμων ΦΠΑ και διακυβέρνηση τραπεζών / Τη Δευτέρα η αποδέσμευση των 12 δισ. από τον ESM
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με μορφή κατεπείγοντος ν/σ για ψήφιση κόκκινων δανείων, γενοσήμων, πλειστηριασμών, ισοδύναμων ΦΠΑ και διακυβέρνηση τραπεζών / Τη Δευτέρα η αποδέσμευση των 12 δισ. από τον ESM

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εγκριθεί από τους δανειστές η αποδέσμευση των 12 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (πρόκειται για την υποδόση των 2 δισ. ευρώ συν τα 10 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), αφού αναμένεται να ψηφιστούν προηγουμένως όλα τα απαραίτητα προαπαιτούμενα.

Η ψήφιση αναμένεται να λάβει χώρα εκτός απροόπτου μεθαύριο, με ένα μικρό ενδεχόμενο να συμβεί την Παρασκευή. Το χρονοδιάγραμμα για την αποδέσμευση της δόσης περιλαμβάνει την κατάθεση είτε σήμερα, οπότε συγκαλείται η διάσκεψη των προέδρων η οποία θα ορίσει τις ημερομηνίες της ψήφισης, είτε το αργότερο το πρωί της Τετάρτης, με τη μορφή του κατεπείγοντος, του πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση (με αυτό θα κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες σε κόκκινα δάνεια, σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, σε ισοδύναμα ΦΠΑ εκπαίδευσης, σε διατάξεις σχετικά με τη διακυβέρνηση των τραπεζών και σε γενόσημα φάρμακα).

Ακολούθως αναμένεται στο Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης μετά την κορύφωση χθες το βράδυ του νέου γύρου διαβουλεύσεων μεταξύ του κουαρτέτου και του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τελευταίες εξελίξεις για το καυτό ζήτημα των ημερών (δανειολήπτες) προβλέπουν ένα όριο φτώχειας έως του οποίου η προστασία θα είναι ουσιαστικά αυτόματη, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ανακοινωθούν. Για τα συγκριτικά υψηλότερα εισοδήματα, αυτά θα εντάσσονται στον νέο νόμο, υπό προϋποθέσεις όμως, όπως είναι λόγου χάριν η συμπεριφορά που θα επιδεικνύει ο δανειολήπτης, η διάθεσή του να αποδειχθεί συνεργάσιμος στην εξεύρεση λύσης ή εάν είναι σε θέση να αποδείξει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειό του.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι το ποσοστό κάλυψης στους πλειστηριασμούς θα διαμορφωθεί στο 58% με 62%. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τις μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις, έχει διασφαλίσει κάλυψη 25% στους πλειστηριασμούς του Νόμου Κατσέλη και επιχειρεί τη θέσπιση κριτηρίων που να διασφαλίζουν έως το 58% των δανειοληπτών. Πιέσεις δέχεται, όμως, και στα κόκκινα δάνεια, με κορυφαίο το μέτωπο για πωλήσεις πακέτων σε distress funds.

Ειδικότερα, στο Eurogroup τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2+10 δισ. ευρώ, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) αναμένεται να εγκρίνει τελικά την αποδέσμευση των 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ νωρίτερα θα έχουν προηγηθεί δύο συνεδριάσεις του EuroWorking Group, η πρώτη σήμερα και η επόμενη είτε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου είτε την επομένη, δηλαδή την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την τελική απόφαση στο Eurogroup.

Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν ότι, έως και τη στιγμή της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», αφού άλλωστε αυτή δύο φορές αναβλήθηκε λόγω της μη ψήφισης των προαπαιτουμένων.

Στο μεταξύ από νωρίς χθες το πρωί διακινούνταν πληροφορίες πως οι δανειστές ζητούσαν επικαιροποιημένα και έγκυρα στοιχεία για τη δημοσιονομική απόδοση της επιβολής του τέλους στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ κάνοντας λόγο για ανοικτό ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να συνδυαστεί με πρόσθετο ισοδύναμο, προκειμένου να αντισταθμιστεί η συνολική απώλεια εσόδων από την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονταν από την κυβέρνηση, έκαναν λόγο για ενστάσεις για τα ισοδύναμα στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση από τους δανειστές, που εκτιμούν ότι τα έσοδα από το τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ίσως δεν πιάσουν τους στόχους. Κατά πληροφορίες, το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση συζητήθηκε χθες κατά τη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι τελευταίοι ζητούν περισσότερα στοιχεία με τα οποία να τεκμηριώνεται η εκτίμηση της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση των εσόδων από το τέλος στα τυχερά παιγνίδια, καθώς θεωρούν ότι το μέτρο δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα, λόγω κάμψης του τζίρου του ΟΠΑΠ. Γι' αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα πρόσθετο ισοδύναμο μέτρο που θα καλύψει τη διαφορά.

Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με το ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και συμπληρωματικά μέτρα και οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να έρθουν στη Βουλή παράλληλα με αυτές που αφορούν τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και -αν χρειάζεται- διατάξεις σχετικά με τις αλλαγές στις 100 δόσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Deutsche Bank, το γνωστό μοτίβο των σκληρών διαπραγματεύσεων και οι συμφωνίες της τελευταίας στιγμής κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί στην Ελλάδα. Σε 31 σελίδων ανάλυσή της με τίτλο «It's getting political» η Deutsche Bank επισημαίνει ότι η κύρια προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτύχει ελάφρυνση του χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0