Δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος ή επιβάρυνση. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα για θέματα φορολογικής πολιτικής.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι το πλαίσιο των αλλαγών που θα έλθουν το επόμενο διάστημα "...είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν. 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1.015-1.019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κ.λπ.".
Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ακόμη:
Πολλές από αυτές τις διατάξεις είναι σε θετική κατεύθυνση (π.χ. διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση επιτοκίων σε ορισμένες ρυθμίσεις χρεών κ.λπ.) και δεν ανταποκρίνονται στην προπαγάνδα της καταστροφολογίας και του μηδενισμού στον οποίο επενδύουν (προεκλογικά αλλά και τώρα) ορισμένοι.
Στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο), οι οποίες, μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο Δημόσιο.
Παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στον τομέα της φορολογίας θα αλλάξουν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στη φορολογία του εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλούς άλλους τομείς.
Το υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευαισθησία στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συμφωνίας. Όσοι διαφωνούν, ας καταλάβουν επιτέλους την ετυμηγορία των πολιτών στις 20.9.15 και ας προσαρμόσουν επιτέλους την πολιτική τους στα νέα δεδομένα".