Από τέσσερα διαφορετικά μέτωπα αναμένει το οικονομικό επιτελείο θετικές εξελίξεις αναφορικά με τη ρευστότητα προκειμένου αφενός να δοθεί ώθηση στην οικονομία (κυρίως μέσω τόνωσης των τραπεζικών δανείων), αφετέρου να βελτιωθεί και το όλο κλίμα. Εάν ευοδωθούν οι προσδοκίες αυτές, θα μπορεί να ανακοπεί η δυσοίωνη εικόνα των χορηγήσεων, καθώς τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν σταθερά αρνητικό ρυθμό μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, η οποία βρισκόταν στο -3,1% τον Δεκέμβριο του 2014 και στο -2,9% τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως επίσης να "αναπνεύσει" και το Ελληνικό Δημόσιο και να μπορέσει να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Τα τέσσερα αυτά μέτωπα συνίστανται στα εξής:
Πρώτον, σε ένεση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα μέσω εγγυήσεων κρατικών αξιογράφων ("collaterals") καθώς έχει λήξει από τον προηγούμενο μήνα το σύστημα τρέχουσας κύριας πράξης αναχρηματοδότησης ("current main refinancing operation") για τις ελληνικές τράπεζες. Ήδη έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για επανένταξη των ελληνικών τραπεζών παράλληλα με την πρόοδο που θα σημειωθεί στις συνομιλίες με τους θεσμούς και μάλιστα έχουν διατυπωθεί και εκτιμήσεις για πρόσθετο ποσό περί τα 10 δισ. ευρώ προκειμένου να μην εξαρτώνται πλέον οι ελληνικές τράπεζες αποκλειστικά από τον ELA.
Δεύτερον, σε αναθεώρηση του ELA για την Ελλάδα, το ύψος του οποίου ανέρχεται σήμερα στα 68,8 δισ. ευρώ, σε ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ.
Τρίτον, σε αύξηση του "πλαφόν" έκδοσης των εντόκων γραμματίων κατά 3 δισ. ευρώ που αναμένεται να αιτηθεί αύριο στην ΕΚΤ η Αθήνα.
Τέταρτον, στη χρήση επιπλέον 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ειδικά ως προς το τελευταίο αυτό ζήτημα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητα (ESM) έδωσε ήδη την έγκρισή του για τη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ελληνικό Δημόσιο. Το ποσό αυτό αφορά στα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν εκδώσει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του λεγόμενου "πακέτου Αλογοσκούφη" το 2008.
Η απόφαση αυτή εκ μέρους του ESM είναι ενδεικτική του "σκωτσέζικου ντους" στο οποίο υποβάλλεται εκ μέρους των δανειστών η ελληνική οικονομία αναλόγως της προόδου που συντελείται στις διαπραγματεύσεις, καθώς λιγότερο από 72 ώρες ενωρίτερα ο ESM είχε "μπλοκάρει" αυτήν τη διαδικασία με το επιχείρημα ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ αφορούν αποκλειστικά τις τράπεζες και επ' ουδενί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου.
ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ