Την "κάλυψη" από το αγγλικό δίκαιο παραδέχεται η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την έκδοση του "προεκλογικού" ομολόγου του περασμένου Απριλίου. Ο ΟΔΔΗΧ σε έγγραφο του που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη χρήση του αγγλικού δικαίου στην έκδοση των ελληνικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας ανέφερε: "...Δεν μπορεί να κριθεί με τους απλούς όρους μιας τρέχουσας ή μεμονωμένης απόπειρας άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές σε χαμηλό επιτόκιο", παραδεχόμενος ότι το επιτόκιο ήταν υψηλό, προσθέτοντας "...αλλά πρωτίστως ως μορφή παρέμβασης στην καμπύλη επιτοκίων".
Προς ενίσχυση δε αυτών, ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προέβη στη νέα έκδοση για να καλυφθεί το όποιο «χρηματοδοτικό κενό», δεδομένου ότι η κάλυψη αυτή έχει ήδη διασφαλιστεί από το «Πρόγραμμα», αλλά και επικουρικά από τη μεταφορά κεφαλαίων από τη γενική κυβέρνηση στην κεντρική διοίκηση μέσω συναλλαγών repos. Δηλαδή, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η χώρα μας βγήκε σε "προστατευμένο" (λόγω αγγλικού δικαίου) δανεισμό με υψηλό επιτόκιο για το... θεαθήναι, όπως αποδεικνύεται.
Ακόμη, ο ΟΔΔΗΧ προσθέτει ότι άλλος στόχος ήταν "να ξεκινήσει ένας νέος 'διάλογος' του Ελληνικού Δημοσίου με τις αγορές για να ξαναμπεί η χώρα το συντομότερο δυνατό στον χάρτη του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών ύστερα από τετραετή απουσία και ιδίως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα", κάτι το οποίο φυσικά και δεν συνέβη στην... πράξη, αφού οι οικονομικοί "δείκτες" παραμένουν σε κακή κατάσταση.
Ο ΟΔΔΗΧ υπογραμμίζει ακόμη στο έγγραφό του ότι οι ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses) από τις οποίες διέπεται η έκδοση των πενταετών ομολόγων αποτελούν υποχρέωση από την 1.1.2013 για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, άρα και για την Ελλάδα, ενώ στο ερώτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν πέραν του αγγλικού δικαίου υπάρχουν και άλλοι πρόσθετοι προνομιακοί όροι εξασφάλισης των αγοραστών των χρεογράφων ο ΟΔΔΗΧ ενημερώνει ότι «δεν υπάρχουν πρόσθετοι προνομιακοί όροι εξασφάλισης των επενδυτών της έκδοσης αυτής».
Γ.Α