Μήνυση κατά των ΜΑΤ θα καταθέσει σήμερα το Συντονιστικό των απολυμένων καθαριστριών του ΥΠ.ΟΙΚ. για τον ξυλοδαρμό τους την περασμένη εβδομάδα, ενώ με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την Ελληνική Αστυνομία πως με ασφαλίτικες μεθόδους επιχειρεί να τρομοκρατήσει όσους πολίτες συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα τους. Σε ανακοίνωσή τους οι καθαρίστριες αναφέρονται στις περίεργες προσαγωγές φωτορεπόρτερ και πολίτη που τους συμπαραστέκονται καθημερινά και καλούν τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών «να μην κρύβονται πίσω από άλλους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ό,τι συμβεί».
Όπως αναφέρουν, «μετά τους ξυλοδαρμούς, τους τραυματισμούς και τις χυδαίες επιθέσεις που δεχθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση επιλέγει να χρησιμοποιήσει παλαιές και δοκιμασμένες μεθόδους για να μας τρομοκρατήσει». Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό των καθαριστριών καταγγέλλει «την προσαγωγή φωτορεπόρτερ και πολίτη που καλύπτουν διαρκώς την κινητοποίησή μας, στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, για αδιευκρίνιστους (!) λόγους» και την «προσαγωγή πολίτη που συμπαραστεκόταν στην κινητοποίησή μας, στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Τον κατέβασαν από το ταξί (το οποίο ακινητοποίησε αστυνομικό όχημα και αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ) και τον μετέφεραν στο τμήμα, επειδή... έμοιαζε με ύποπτο ληστείας». Και στις δύο περιπτώσεις προσαγωγών οι «ύποπτοι» αφέθηκαν μετά από λίγη ώρα ελεύθεροι χωρίς κανείς από τους αστυνομικούς να δώσει εξηγήσεις για το αν παρακολουθούνται οι ίδιοι και τα σπίτια τους λόγω της έμπρακτης συμπαράστασής τους στον αγώνα των καθαριστριών.
Οι καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ., που παραμένουν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτήριο του υπουργείου στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, καταγγέλλουν ακόμη τη «συνεχή παρουσία «περίεργων» τύπων με πολιτικά, οι οποίοι παρακολουθούν 'διακριτικά' εμάς, αλλά και πολίτες που μας συμπαραστέκονται, όταν απομακρύνονται από τον χώρο της κινητοποίησης», ενώ καλούν τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Β. Κικίλια και Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη «να μην κρύβονται πίσω από άλλους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ό,τι συμβεί». Παράλληλα οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες καλούν κάθε πολίτη και κοινωνικό φορέα «να καταδικάσει τέτοιες τακτικές που σήμερα αφορούν εμάς, αύριο όμως τον καθέναν».
Δ. Στρατούλης: «Μετά τις απολύσεις και τα ΜΑΤ, τώρα και η τρομοκρατία»
Τις ασφαλίτικες μεθόδους κατήγγειλε και ο βουλευτής και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει αυτές τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές σε βάρος όσων αγωνίζονται για τη δουλειά τους και το ψωμί των παιδιών τους και, ταυτόχρονα, να ανακαλέσει και να σταματήσει τις διαθεσιμότητες - απολύσεις των εργαζομένων του Δημοσίου». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δ. Στρατούλης, «η κυβέρνηση, εκτός από την αστυνομική καταστολή σε βάρος των απολυμένων από το Δημόσιο μέσω του αντισυνταγματικού θεσμού της διαθεσιμότητας, άρχισε να εφαρμόζει το τελευταίο τριήμερο τρομοκρατικές πρακτικές σε βάρος τους και σε βάρος των αλληλέγγυων στους αγώνες τους, οι οποίες θυμίζουν παλιές εποχές πολιτικής ανωμαλίας και αντιδημοκρατικών επιτροπών και οι οποίες υποτίθεται ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί για τη χώρα μας».
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά το ξύλο, ο χαφιεδισμός»
«Μετά τις λυσσασμένες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής ενάντια στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες και τον αλληλέγγυο κόσμο την περασμένη βδομάδα, η Αστυνομία συνεχίζει την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης του αγώνα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας πως ένας από τους προσαχθέντες αλληλέγγυους είναι μέλος της. «Πρόκειται για συνήθη τακτική: αφού δεν κατάφεραν να κάμψουν τη δυναμική του αγώνα των καθαριστριών, που μέρα με τη μέρα συσπειρώνει και περισσότερο κόσμο γύρω του, περνάνε στο δεύτερο στάδιο, στην προσπάθεια ατομικής τρομοκρατίας με χαφιεδίστικες πρακτικές», καταλήγει η ανακοίνωση της Νεολαίας.
Τα «άκουσε» ο Γιακουμάτος
Το πρωί της Δευτέρας οι απολυμένες καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, σε μια ακόμη προσπάθεια να συναντήσουν τον νέο υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη. Στο υπουργείο έφθασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, στον οποίο άσκησαν κριτική για τη στάση του στην υπόθεσή τους, ενώ του ζήτησαν να μεσολαβήσει στον Γκ. Χαρδούβελη ώστε να συναντηθεί μαζί τους.
Ετοιμάζεται η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια
Οι καθαρίστριες θα προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόφαση του Αρείου Πάγου που δεν έκανε δεκτή την πρωτόδικη απόφαση η οποία όριζε την άμεση επαναπρόσληψή τους. Ο δικηγόρος τους Γιάννης Καρούζος θα καταθέσει αίτηση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να εξεταστεί η υπόθεση, στην οποία θα εγκαλείται η ελληνική Πολιτεία για τη μη εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης, ενώ τον Σεπτέμβριο στον Άρειο Πάγο θα συζητηθεί εκ νέου η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση της απόφασης του Πρωτοδικείου.
Συμπαράσταση από την Αλληλεγγύη Πειραιά
Η Αλληλεγγύη Πειραιά εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των καθαριστριών στηρίζοντας οικονομικά τον αγώνα τους μέσω του τραπεζικού λογαριασμού 177 0023 2000 3137 τηςAlpha Bank.