Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ τη στάση της ΚΕΔΕ, που ζητά ακόμη και την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση προκειμένου να μην εφαρμοστεί απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ζητούσε ακύρωση σύμβασης, που είχε γίνει με απευθείας ανάθεση από δήμο σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ), καθώς εντοπίστηκε κερδοφορία από παροχή υπηρεσιών, τη στιγμή που υπάρχουν δημοτικοί υπάλληλοι να τις παράσχουν.
Η Ομοσπονδία παρενέβη μετά από καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) κατά της ΚΕΔΕ, που ζήτησε να διατηρηθεί η ΚΟΙΝΣΕΠ στον Δήμο Μεταμόρφωσης, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε απορρίψει την προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ των δύο για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, με την αιτιολογία ότι "υπέκρυπτε την ύπαρξη κέρδους για την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση και απευθείας ανάθεση".
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ στηλιτεύει, επίσης, το αίτημα της ΚΕΔΕ προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, λέγοντας ότι αντίστοιχη παρέμβαση "ουδέποτε διανοήθηκε να κάνει υπέρ των εργαζομένων που στηρίζουν τις κοινωνικές δομές των δήμων και που έχουν στοχοποιηθεί από την πολιτική της συγκυβέρνησης". Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγόρησε, μάλιστα, την ΚΕΔΕ ότι επιδιώκει "ένα καθεστώς εργασιακής ζούγκλας", γιατί "υπηρετεί ένα μοντέλο όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν εργασιακές σχέσεις υποδούλωσης και εξαθλίωσης, όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ, τα πεντάμηνα, οι ΜΚΟ, η ενοικιαζόμενη εργασία, με ελάχιστες αμοιβές, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, όρους εργασίας και δικαιώματα". Η Ομοσπονδία καταγγέλλει, τέλος, την ΚΕΔΕ ότι "κόπτεται για τη βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών, ενταγμένες όμως σε νέο σύστημα πλήρης αδιαφάνειας και συναλλαγής όταν και οι «πέτρες» γνωρίζουν πως οι ΚΟΙΝΣΕΠ όπου αυτές ιδρύονται και λειτουργούν γίνεται με τις ευλογίες, αν όχι κατ' εντολή των αιρετών".