Live τώρα    
Πρόεδρος Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας για FIR / Πιθανό νέο μπλακ άουτ - Έχει αργήσει η αλλαγή εξοπλισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόεδρος Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας για FIR / Πιθανό νέο μπλακ άουτ - Έχει αργήσει η αλλαγή εξοπλισμού

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στο μπλάκ άουτ στο FIR Αθηνών
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η αλλαγή του εξοπλισμού είναι απαραίτητη και ήδη έχει καθυστερήσει πολύ, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Παναγιώτης Ψαρρός στον απόηχο του μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών και της δημοσιοποίησης του σχετικού πορίσματος.

Ερωτώμενος αν θα μπορούσε να συμβεί ξανά black out στις επικοινωνίες της εναέριας κυκλοφορίας στο FIR το επόμενο διάστημα ο Παναγιώτης Ψαρρός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι «το πόρισμα της επιτροπής είναι σαφές. Λέει ότι δεν μπόρεσε να εντοπιστεί η αιτία γιατί το σύστημα είναι τόσο παλιό που δεν έχει αρχεία καταγραφής των συμβάντων και είναι τόσο παλιό που ο κατασκευαστής δεν το υποστηρίζει πλέον και δεν εγγυάται κάποιος την λειτουργία (...) Οπότε θα μπορούσε να συμβεί ξανά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το θέμα είναι να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις γρήγορα (...)» πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι «δεν σημειώθηκε καμία παραβίαση ελαχίστου διαχωρισμού και αυτό οφείλεται 100% στους συναδέλφους, που εκείνη την στιγμή βρήκαν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και κατάφεραν όλα τα αεροπλάνα να προσγειωθούν με ασφάλεια», ενώ συμπλήρωσε ότι σημαντικό ήταν και ότι έκλεισε ο εναέριος χώρος «για να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση». 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα για την παλαιότητα του εξοπλισμού, λέγοντας ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουμε νέο σύστημα από το 2030 και ότι μέχρι τότε, για λόγους ασφαλείας, με το υπάρχον σύστημα θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί περιορισμένος όγκος κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο εξοπλισμός δεν είμαστε στο παρά πέντε να αλλάξει, είμαστε στο και πέντε… Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία, κάθε μέρα που χάνεται μεταφράζεται σε χαμένα καλοκαίρια. Γιατί το 2028 δεν υπάρχει πλέον στον ορίζοντα. Η καλύτερη, η πιο ρεαλιστική πρόβλεψη είναι από το καλοκαίρι του 2030 να έχουμε σύστημα» ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι «εμείς πρέπει να δούμε μέχρι τότε πώς θα θωρακιστούμε, πως θα έχουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία».

«Η ασφάλεια δεν διαπραγματεύεται» ξεκαθάρισε προσθέτοντας ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι ότι με το σύστημα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να εξυπηρετήσουμε συγκεκριμένο όγκο κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι μοιραία θα έχουμε καθυστερήσεις - οι καθυστερήσεις είναι ασφάλειάς μας- και μέχρι να έρθει το σύστημα ο όγκος που θα μπορούμε να διαχειριστούμε είναι περιορισμένος. Γιατί για εμάς η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη». 

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια» τόνισε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0