Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται πως το ενδιαφέρον της για την πολύπαθη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι έντονο, στην πράξη ωστόσο φαίνεται ότι αγνοεί τις βασικές ανάγκες της. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η μία και μοναδική παρέμβαση που εξήγγειλε για την περιοχή, στο πλαίσιο της πρόσφατης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, και αφορούσε συγκεκριμένα το πρώην Στρατόπεδο Ζιάκα στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, το οποίο, αντί για χώρος πρασίνου και αναψυχής, όπως ήταν η διεκδίκηση εδώ και χρόνια, θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία 600 διαμερισμάτων.
Η αλληλουχία των γεγονότων έχει τη σημασία της. Στις 2 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέπτεται το Στρατόπεδο Ζιάκα, που είναι ανενεργό από το 2006, και εξαγγέλλει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (!) την κατασκευή 600 και πλέον κατοικιών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τμήμα της ελληνικής κοινωνίας στα 128 στρέμματά του. Για την αξιοποίηση προς αυτήν την κατεύθυνση είχε προϊδεάσει από τον Φεβρουάριο του 2023 ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε αντίστοιχη επίσκεψη στον χώρο, μιλώντας για σχέδιο ανάπτυξης ενός πρότυπου οικισμού με εμπορικές χρήσεις και ενίσχυση του πρασίνου.
Το πράσινο βέβαια εγκαταλείφθηκε ως φαίνεται στην πορεία και η κουβέντα επικεντρώθηκε στο οικιστικό κομμάτι αποκλειστικά, καθώς, σύμφωνα με το αφήγημα της κυβέρνησης, η ανοικοδόμηση στρατοπέδων περιλαμβάνεται στο σχέδιό της για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Εξού και οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου περί αξιοποίησης αδρανών στρατοπέδων (πέρα από το Ζιάκα, ανάλογο σχέδιο υπάρχει για τα Στρατόπεδα Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι Αττικής και Μανουσογιαννάκη στην Πάτρα) για την αύξηση του αποθέματος κατοικιών, 25% των οποίων θα διατεθεί σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και 75% σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από τις κυβερνητικές εξαγγελίες βέβαια απουσίαζε οποιαδήποτε πρόβλεψη βασικών υποδομών (σχολεία, δρόμοι, δίκτυα, ύδρευση, αποχέτευση).
Αντιδράσεις, αιχμές και το χαμένο στοίχημα της Δυτικής Θεσσαλονίκης
Μολονότι η κυβέρνηση είχε εκφράσει τις προθέσεις της για τον τρόπο που βλέπει την αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Ζιάκα εδώ και καιρό, η δημοτική Αρχή Κορδελιού-Ευόσμου εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις κατά τις ημέρες της ΔΕΘ. Ο δήμαρχος της περιοχής Λευτέρης Αλεξανδρίδης, με σχέσεις με την κυβερνητική παράταξη, από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να παραστεί στην επίσκεψη Δένδια στο πρώην στρατόπεδο, μίλησε για σχεδιασμούς που γίνονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας και θύμισε ότι η απόφαση του Οργανισμού Θεσσαλονίκης προέβλεπε τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.
Παρά την επιδίωξη να «σηκωθεί» το θέμα τις ημέρες της ΔΕΘ και να ασκηθούν πιέσεις κατά την παρουσία κυβερνητικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη, αυτό εκ του αποτελέσματος δεν επετεύχθη, οδηγώντας τη δημοτική Αρχή στην πρόταση να υπάρξει κάθοδος διαπαραταξιακής επιτροπής στην Αθήνα για να συζητηθεί το θέμα. Τον δήμαρχο έχουν δεχτεί να συνοδεύσουν -όταν και αν γίνει η επίσκεψη- από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, τέως δήμαρχος (2019-2023) που σήμερα είναι στην αντιπολίτευση, και η Μαρία Μανούκα. Απέρριψαν την πρόταση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θανάσης Κοκονάς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Βόγγαλης προτάσσοντας να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να αναδειχθεί η διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας.
Στελέχη της αντιπολίτευσης πάντως αφήνουν αιχμές για τους χειρισμούς της υπόθεσης από τη δημοτική Αρχή και διατυπώνουν μεγάλες επιφυλάξεις για τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για επίλυση του θέματος στις επαφές με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα (που δεν έχουν επισήμως προγραμματιστεί). Κι αυτό γιατί οι σχετικές προβλέψεις για το Ζιάκα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Αντιπαροχή που ψηφίστηκε ήδη στις 9 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες αφότου εξαγγέλθηκε. Επιπλέον, κριτική ασκείται και προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την αρνητική απάντησή του στο αίτημα δεκατριών δημοτικών συμβούλων να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας ήταν να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Η Δυτική Θεσσαλονίκη άλλωστε στενάζει από την έλλειψη πρασίνου και η δημιουργία τέτοιων χώρων θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα καθιστούσε την περιοχή κλιματικά βιώσιμη. Αντ’ αυτού προωθείται υπερδόμηση του στρατοπέδου, που θα αυξήσει τον πληθυσμό της περιοχής και κατ’ επέκταση την ανάγκη για πρόσθετες υποδομές.