Ήταν ξημερώματα της 9ης Ιουλίου του 1956 όταν ενεργοποιήθηκε τμήμα από το ρήγμα των 75 χιλιομέτρων στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης δίνοντας σεισμός 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ και προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι με αποτέλεσμα 54 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 100 να τραυματιστούν και να προκληθούν ζημιές σε 3.200 κτίρια.
Η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και μία από τις παγκοσμίως κορυφαίες ειδικούς στη μελέτη της μορφολογίας των υποθαλάσσιων ηφαιστείων, που μελετά εδώ και χρόνια με την ομάδα της το ρήγμα της Αμοργού, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από το μέγα σεισμό και το τεράστιο τσουνάμι, ανήρτησε βίντεο ντοκουμέντο με το ρήγμα των 75 χιλιομέτρων.
«Η θαλάσσια έρευνα που εκτελούμε εδώ κ χρόνια στην περιοχή με τη χρήση ρομποτικών μηχανημάτων μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τη μετατόπιση του πυθμένα κατά 9,8-16,8μ κατά τη διάρκεια του σεισμικού γεγονότος.
Και όταν αντικρίζεις την εικόνα του ρήγματος όπως εμφανίζεται στο βίντεο που έχει δημοσιευτεί από την ομάδα μας (Leclerc et al., 2024-Large seafloor rupture caused by the 1956 Amorgos tsunamigenic earthquake, Greece) κατανοείς τη δύναμη της φύσης κ την αδυναμία του ανθρώπου να την εξουσιάζει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Εύη Νομικού.
Να σημειωθεί ότι τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956, ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος περίπου 7,8R και μετά από 13 λεπτά ακολούθησε ένας ισχυρός μετασεισμός περίπου 7,2 Ρίχτερ.
Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Γεωλογίας, «η σωστή ενημέρωση από επιστήμονες που έχουμε χαρτογραφήσει τα ενεργά ρήγματα της περιοχής με πολλές ωκεανογραφικες αποστολές και αναλύουμε τους γεωκινδύνους, η μη δημιουργία πανικού από τους “μεγάλους τίτλους”, η συνέχιση της θαλάσσιας έρευνας κ οι κατάλληλες υποδομές θα μας επιτρέψουν να είμαστε σωστότερα προετοιμασμένοι».
Η Εύη Νομικού κλείνει την ανάρτησή της με σεβασμό στους ανθρώπους που πριν από 69 χρόνια έχασαν τη ζωή τους.
«Ενός λεπτού σιγή για τους συμπολίτες μας που χάθηκαν στο σεισμό εκείνο.. τα ξημερώματα του Αγίου Παγκρατίου 9 Ιουλίου 1956».