Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να βλέπει ενίσχυση και προστασία των εργαζομένων επί των ημερών του, η πραγματικότητα όμως του χαλάει το αφήγημα. Δύο γνωστές εταιρείες, η ταχυμεταφορική Speedex και η ψυχαγωγική Allou! Fun Park, καταγγέλλονται από τους εργαζόμενούς τους για αντεργατικές πολιτικές.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από την Τετάρτη 30 Απριλίου οι εργαζόμενοι στη Speedex, η οποία ανήκει τα τελευταία χρόνια στον Όμιλο Σφακιανάκη, γνωστό για την κυριαρχία του στον κλάδο της αυτοκίνησης. Μια ημέρα νωρίτερα η εταιρεία ταχυμεταφορών είχε προχωρήσει στην απόλυση ακόμη τριών εργαζομένων μετά τη λήξη της βάρδιάς τους με το πρόσχημα ότι δεν ταιριάζουν στο προφίλ της επιχείρησης, παρόλο που απασχολούνταν εκεί 20 και περισσότερα χρόνια. Μεταξύ των απολυμένων ήταν και εργαζόμενος που δουλεύει στη Speedex από το 1996. Το ότι είναι μια ζωή στην εταιρεία, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και απέχει μόλις τρία χρόνια από τη συνταξιοδότηση δεν αποδείχτηκαν αρκετοί ως λόγοι προκειμένου να κρατήσει τη θέση του. Στην απόφαση φαίνεται ότι βάρυνε περισσότερο το ότι είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικό ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος «απολύθηκε ως ακατάλληλος, ενώ η διευθύντριά του τον γνώρισε την ημέρα που τον απέλυσε», λέει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Κυριάκος Κορνάς, β΄ αναπληρωτής γραμματέας στο Δ.Σ. του σωματείου.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, καθώς, σύμφωνα με το σωματείο, από το 2024 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί 80 άτομα. Αρκετοί από τους εργαζόμενους αποδέχονται την εξέλιξη καθώς το κλίμα στον χώρο εργασίας τους έχει γίνει αφόρητο. «Υπάρχει ένα μόνιμο εργασιακό bullying. Διευθυντές περνάνε μέσα από τα γραφεία και λένε: “Ποιος θα απολυθεί; Θα πέσουν κεφάλια”. Στα ίσια» λέει ο κ. Κορνάς.
Είσαι καλός στη δουλειά σου, αλλά είσαι στο σωματείο
Η Speedex είναι η μοναδική εταιρεία του Ομίλου Σφακιανάκη στην οποία υπάρχει σωματείο. Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι κατάλαβαν ότι αυτό δεν άρεσε στη νέα ιδιοκτησία. «Μας έλεγαν: “Τι χρειάζεται ένα σωματείο, ρε παιδιά, γιατί να το κάνετε, εδώ μια χαρά πάμε, όλα καλά…”. Από διευθυντές έχουν ειπωθεί ανοιχτά επίσης φράσεις, όπως “είσαι πολύ καλός στη δουλειά σου, αλλά είσαι στο σωματείο. Δεν πρόκειται να πάρεις ποτέ ούτε αύξηση ούτε προαγωγή. Διαγράψου και βλέπουμε”». Η Speedex είναι και η μοναδική ζημιογόνα εταιρεία σε έναν κερδοφόρο όμιλο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι όταν εξαγοράστηκε το 2018 ήταν επίσης κερδοφόρα και υγιής επιχείρηση, ενώ μεσολάβησε και η χρυσοφόρα για τον κλάδο περίοδος της πανδημίας. Στις ανακοινώσεις του το σωματείο των εργαζομένων, οι οποίοι φτάνουν περίπου τους 250, τονίζει ότι τα πραγματικά αίτια για την πτωτική πορεία της εταιρείας έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η διοίκηση αλλάζει διαρκώς στελέχη και εφαρμόζει αποτυχημένα επιχειρησιακά πειράματα. «Το παράδοξο είναι ότι απολύονται παλιοί συνάδελφοι επειδή είναι του σωματείου και προσλαμβάνονται καινούργιοι για να καλύψουν τα κενά με μεγαλύτερους μισθούς» τονίζει ο κ. Κορνάς, συμπληρώνοντας ότι η ανάγκη που επικαλείται η εταιρεία για μείωση του προσωπικού είναι προσχηματική. Αυτό που επιθυμεί στην πραγματικότητα είναι ένα άλλο εργασιακό καθεστώς, γι’ αυτό και στρέφεται για να καλύψει τις ανάγκες της στις Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), το οποίο στην πράξη σημαίνει: «Ενοικιαζόμενη εργασία. Μηνιαίες συμβάσεις. Ελαστικά ωράρια. Κι όταν στραβώσει κάτι του διευθυντή, φεύγει ο υπάλληλος χωρίς αποζημίωση».
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την ανάκληση των απολύσεων. Το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων-Ταχυμεταφορών, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν σχηματίσει μια ανθεκτική ασπίδα προστασίας απέναντι στην προσπάθεια της εταιρείας να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, ενώ ακόμη και η ΓΣΕΕ έχει βγάλει ανακοίνωση με την οποία ζητά από την επιχείρηση να αλλάξει άμεσα τις πρακτικές που ακολουθεί. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρξε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία κατόπιν των πιέσεων έδειξε σημάδια υπαναχώρησης.
Τσιγκουνιά για μισό μπουκάλι νερό και… απολύσεις
Κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι η εμπειρία που βιώνουν οι εργαζόμενοι του Allou! Fun Park του επιχειρηματία Διονύση Στεργιώτη. Το σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει καθυστερήσεις στους μισθούς, που ξεκινούν από τους δύο και φτάνουν στους πέντε μήνες, διπλοβάρδιες και κομμένα μεροκάματα όταν δεν έχει κόσμο ή όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. «Εμείς βέβαια δουλέψαμε κανονικά μέσα στη βροχή» λέει ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου Γιάννης Χάλαρης, ο οποίος φέρει πλέον και ακόμη μία ιδιότητα, του απολυμένου. Είναι ένας από τους επτά εργαζόμενους που απέλυσε εκδικητικά η εταιρεία, όπως τονίζει, λόγω της συνδικαλιστικής τους δραστηριότητας. Ειδικότερα, απολύθηκαν τέσσερα μέλη πρώτης γραμμής του σωματείου (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας, αν. γραμματέας) και ακόμη τρεις εργαζόμενοι (στον έναν δεν ανανεώθηκε η σύμβαση) που συμμετείχαν στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και διεκδικούν ενεργά τα δικαιώματά τους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει ο Γ. Χάλαρης, ότι οι απολύσεις ήρθαν μόλις πέντε ημέρες μετά τη δημιουργία του επιχειρησιακού σωματείου στις 30 Απριλίου. Θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία προσπαθεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, καθώς διαπίστωσε ότι οι αγώνες τους είχαν ήδη αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα πριν από την ίδρυση του σωματείου.
Οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να διεκδικήσουν και το πιο απλό, όπως το να τους δίνεται ένα μπουκαλάκι νερό, ειδικά την περίοδο του καύσωνα. «Μας έλεγαν ότι άμα θέλετε νερό πρέπει να φέρετε μπουκάλια από το σπίτι. […] Άλλο ένα παράδειγμα είναι ότι πιέσαμε να υπάρχουν σκαμπό και καρέκλες στα πόστα, γιατί η επίσημη θέση της εργοδοσίας είναι να κάθεσαι όρθιος στο πόστο σου 8 ώρες έτσι ώστε να εξυπηρετείς τους πελάτες. […] Επίσης, εξασφαλίστηκε ότι οι χώροι διαλειμμάτων μπορούν να είναι κλιματιζόμενοι έτσι ώστε είτε σε συνθήκες κρύου είτε σε συνθήκες ζέστης να υπάρχουν κάποια σημεία στο πάρκο στα οποία μπορούμε να παίρνουμε κάποιες ανάσες για να μπορεί να βγει η βάρδια». Αυτό που απαιτεί το σωματείο είναι να ακυρωθούν οι άδικες απολύσεις. Τις χαρακτηρίζει τρομοκρατικές και κάνει λόγο για συνδικαλιστικές διώξεις. Ο Γ. Χάλαρης τονίζει ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν αποτελούν επίθεση μόνο προς αυτούς που απολύθηκαν, αλλά και προς το σωματείο και τους περίπου 200 εργαζόμενους του πάρκου. Το σωματείο ζητά, επίσης, να ολοκληρωθεί η πληρωμή των δεδουλευμένων (έχει καταβληθεί μόλις ο Μάρτιος και μόνο σε μια μερίδα εργαζομένων) και να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες εργασίας ενόψει του καλοκαιριού. Χθες (10.5) πραγματοποιήθηκε ακόμη μία εικοσιτετράωρη απεργία με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και συγκέντρωση έξω από το Allou! Fun Park στην Πέτρου Ράλλη.
Η απάντηση του Allou! Fun Park
Στη διάψευση των καταγγελιών των εργαζομένων προχώρησε με επιστολή του στην ΑΥΓΗ το νομικό τμήμα του Allou! Fun Park, παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι όχι μόνο δεν ευσταθούν «οι δημόσιες αναφορές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες και περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για μη καταβολή αποδοχών, προβλήματα ασφάλειας και γενικευμένη δυσαρέσκεια» αλλά κι ότι «οι πληρωμές πραγματοποιούνται, τηρούνται με αυστηρότητα τα πρότυπα ασφαλείας και το εργασιακό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, διαφάνεια και νομιμότητα».
Από την επιχείρηση είναι σαφές ότι δεν δίνονται λεπτομερείς απαντήσεις, όπως, για παράδειγμα, κάθε πότε οι πληρωμές πραγματοποιούνται πράγματι – οι εργαζόμενοι δεν καταγγέλλουν ότι δεν πληρώνονται καθόλου, αλλά ότι αυτό συμβαίνει με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία μπορεί να φτάσει και τους πέντε μήνες. Επιπλέον, στο κείμενο που αποστέλλεται εκ μέρους της εταιρείας δεν υπάρχει καμία αναφορά ως προς το πλέον επίμαχο ζήτημα που είναι οι επτά απολύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται 4 μέλη του νεοσύστατου σωματείου. Αντιθέτως, εκείνο που επιχειρείται είναι να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα της σύστασης και λειτουργίας του, με το νομικό τμήμα του Allou Fun Park να τονίζει μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη δικαστική αναγνώριση.
Ολόκληρο το κείμενο που εστάλη στην εφημερίδα:
Το Allou! Fun Park κρίνει απαραίτητο να τοποθετηθεί δημόσια σε σχέση με πρόσφατες παρεμβάσεις και ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν και φέρουν χαρακτήρα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, χωρίς όμως να προκύπτει αντίστοιχη θεσμική ή νομική νομιμοποίηση. Το τελευταίο διάστημα, προβάλλεται στον δημόσιο λόγο μια πρωτοβουλία που αυτοαποκαλείται «σωματείο εργαζομένων», χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει η εργατική νομοθεσία για τη σύσταση και λειτουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δεν έχει κοινοποιηθεί καταστατικό, δεν πληρούται ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ιδρυτικών μελών, δεν υπάρχει δικαστική αναγνώριση ούτε εγγραφή σε αρμόδιο μητρώο. Παρόλα αυτά, επιχειρείται η παρουσίασή της ως θεσμικού εκπροσώπου των εργαζομένων, γεγονός που δημιουργεί παραπλανητικές εντυπώσεις και αλλοιώνει την πραγματική εικόνα του εργασιακού περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, το εν λόγω σχήμα δεν διαθέτει νομική υπόσταση και δεν νομιμοποιείται να εκπροσωπεί το προσωπικό του πάρκου. Παρά ταύτα, έχουν γίνει δημόσιες δηλώσεις και εξώδικες παρεμβάσεις, οι οποίες βασίζονται σε ανακριβείς πληροφορίες και προκαλούν αναστάτωση και ανησυχία.
Οι δημόσιες αναφορές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για μη καταβολή αποδοχών, προβλήματα ασφάλειας και γενικευμένη δυσαρέσκεια. Η εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικά τα παραπάνω, επισημαίνοντας ότι οι πληρωμές πραγματοποιούνται, ότι τηρούνται με αυστηρότητα τα πρότυπα ασφαλείας και ότι το εργασιακό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, διαφάνεια και νομιμότητα.
Παράλληλα, σε εξώδικες γνωστοποιήσεις συνδικαλιστικών φορέων αναφέρθηκαν ονομαστικά εργαζόμενοι της Εταιρείας ως δήθεν «προσωπικό ασφαλείας», χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση, συναίνεση ή εξουσιοδότηση εκ μέρους τους. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη εκφράσει, τόσο δημόσια όσο και μέσω της νομικής οδού, την πλήρη αντίθεσή τους σε αυτή την πρακτική, καταγγέλλοντας την αυθαίρετη χρήση των προσωπικών τους στοιχείων, την παρερμηνεία των θέσεών τους και την πίεση που τους ασκήθηκε για να συμμετάσχουν σε ενέργειες με τις οποίες διαφωνούν. Οι ενέργειες αυτές δεν πλήττουν μόνο την προσωπική και επαγγελματική τους υπόσταση, αλλά διασαλεύουν την εργασιακή ειρήνη και στρεβλώνουν τη θεσμική λειτουργία της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.
Το Allou! Fun Park σέβεται πλήρως τα δικαιώματα κάθε εργαζόμενου, ωστόσο απορρίπτει κάθε μορφή παραπληροφόρησης, αυθαίρετης εκπροσώπησης ή πίεσης που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και διαταράσσει το εργασιακό κλίμα.
Το πάρκο συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, με σεβασμό στους επισκέπτες και το προσωπικό του και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια προστασίας της φήμης του και της αλήθειας.
Η απόδειξη του σωματείου ότι είναι σωματείο
Από την πλευρά του το σωματείο των εργαζομένων, το οποίο έχει δώσει μία πολύ αναλυτική εικόνα σε σχέση με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Allou! Fun Park φρόντισε να παραμείνει συνεπές σε αυτή τη λογική, παρέχοντας ακόμη ένα τεκμήριο. Απαντώντας στην αμφισβήτηση της νομικής του υπόστασης, δίνει στη δημοσιότητα την Ιδρυτική Πράξη Σωματείου σφραγισμένη από το Πρωτοδικείο του Πειραιά στις 30 Απρίλη 2025, την οποία συνοδεύει σαρκαστικά με το σχόλιο «παράνομο».

