Με σταυρούς, σημαίες και εικόνες του Χριστού και της Παναγιάς πραγματοποιούν αυτή την ώρα ακραίοι χριστιανοί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου, έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη.
Κραυγές περί βλασφημίας, κάλεσμα σε «ένοπλη» αντίσταση και το γνωστό αφήγημα περί επίθεσης στη χριστιανική πίστη, στα συνθήματά τους, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας και των ΜΑΤ.
Να σημειωθεί ότι το θέατρο έχει ήδη αφαιρέσει τις αφίσες της παράστασης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 21:00.

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις προσαγωγές, ενώ έγινε περιορισμένη χρήση χημικών.
Στην πρώτη γραμμή της ιερής αγανάκτησης, ο βουλευτής της «Νίκης», Νίκος Παπαδόπουλος – ο ίδιος που πριν λίγο καιρό έβγαλε το χριστιανικό του άχτι βανδαλίζοντας έργα στην Πινακοθήκη.
Με μια ρητορική που θα μπορούσε να είναι αυτούσια απόσπασμα από μεσαιωνικό ανάγνωσμα, μίλησε για «εχθρούς της πίστεως» και «παγίδες του συστήματος», αναμασώντας το γνώριμο αφήγημα της θυματοποίησης των υπερσυντηρητικών κύκλων δικαιολογώντας την οργή.

«Ορισμένοι, στο όνομα της “ελευθερίας της έκφρασης”, επιλέγουν να χλευάσουν και να βεβηλώσουν, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό προκαλεί τη δικαιολογημένη οργή των πιστών ανθρώπων», ανέφερε και κάλεσε «κάθε Έλληνα που αισθάνεται προσβεβλημένος να αντιδράσει με τρόπο που θα δείξει ότι είμαστε μια κοινωνία που δεν εκβιάζεται, δεν παρασύρεται σε ακρότητες, αλλά υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά της με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια».

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου επιβολής ενός αναχρονιστικού ηθικού κώδικα στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Δεν πρόκειται απλώς για μια ομάδα πιστών που νιώθουν προσβεβλημένοι, αλλά για μια πολιτική εργαλειοποίηση της θρησκείας με στόχο την καλλιέργεια ενός κλίματος λογοκρισίας.

Μέχρι στιγμής οι ίδιοι κύκλοι ατόμων έχουν καταφέρει να ακυρώσουν δύο παραστάσεις σε δημοτικούς χώρους μετά από καταγγελίες των τοπικών μητροπολιτών, στο Αγρίνιο και στα Τρίκαλα, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν στις παραστάσεις στη Βέροια και στην Καβάλα.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταδίκασε τις αποφάσεις και τις ενέργειες για ακύρωση των παραστάσεων του Χριστόφορου Ζαραλίκου, τονίζοντας πως οι θεατρικοί οργανισμοί δεν πρέπει να λειτουργούν ως μηχανισμοί λογοκρισίας, αλλά να στηρίζουν και να προωθούν την καλλιτεχνική έκφραση.
Όπως δείχνει η ιστορία εκείνοι που διακηρύσσουν την ανάγκη για σεβασμό της πίστης τους είναι οι πρώτοι που αρνούνται να σεβαστούν το δικαίωμα των άλλων στην ελευθερία της έκφρασης.





