Πιστή στην τακτική των τετελεσμένων και με το βλέμμα στραμμένο στην εμπλοκή ιδιωτών στη δημόσια εκπαίδευση, η κυβέρνηση προχωρά στη μετατροπή είκοσι δύο σχολείων, τεσσάρων εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη, σε Ωνάσεια, παρά την ομόθυμη άρνηση μαθητών-τριών, γονέων και εκπαιδευτικών. Οι αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη δυναμώνουν ακόμη και μετά την ψήφιση της σχετικής σύμβασης, τις τροποποιήσεις που έγιναν και τις καθησυχαστικές δηλώσεις εκ μέρους των δημοτικών Αρχών.
Η σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜΩΣ), η οποία υπογράφηκε με το Ελληνικό Δημόσιο προτού συζητηθεί στη Βουλή (!), εγκρίθηκε μέσα στην εβδομάδα από την Ολομέλεια με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη λίστα με τα σχολεία που παίρνουν τον τίτλο των ΔΗΜΩΣ περιλαμβάνονται τέσσερα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ήτοι το 12ο Γυμνάσιο και το 16ο ΓΕ.Λ. στην Ξηροκρήνη, το 6ο Γυμνάσιο και το 3ο ΓΕ.Λ. στον Εύοσμο, οι σχολικές κοινότητες των οποίων βρίσκονται σε μεγάλο αναβρασμό και ανησυχία για την επόμενη μέρα.
Η πρόβλεψη για είσοδο στα ΔΗΜΩΣ όχι των παιδιών της γειτονιάς, αλλά όσων περνούν από εξετάσεις, ο διαμοιρασμός όσων δεν πετύχουν στις εξετάσεις σε σχολεία απομακρυσμένα και υπερπλήρη και η κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών αποτελούν σημεία αιχμής, παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν με την εισαγωγή κριτηρίου εντοπιότητας σε ποσοστό 40%-60% και την παραμονή δύο χρόνων των εκπαιδευτικών στη θέση τους υπό την προϋπόθεση επιμόρφωσης. Αν σε αυτά προστεθεί ότι η διοικούσα επιτροπή των ΔΗΜΩΣ θα αποφασίζει για το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των μαθημάτων, γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για μία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της εκπαίδευσης. Η κριτική που ασκείται στο μοντέλο που επιχειρείται να εφαρμοστεί είναι έντονη, αρκεί να ανατρέξει κανείς στο πλήθος των ανακοινώσεων που εξέδωσαν τις τελευταίες ημέρες οι τοπικές ΕΛΜΕ και οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων, αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις μαθητών-τριών και γονιών. Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για αλλαγές που στοχεύουν στη δημιουργία σχολείων «για λίγους», εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, αποκλείουν ευάλωτους μαθητές από τη γειτονιά τους και προωθούν την ταξική κατηγοριοποίηση της εκπαίδευσης.
Αιφνιδιασμοί και δυσπιστία
Η ανακοίνωση για την ίδρυση των τεσσάρων ΔΗΜΩΣ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κατέλαβε εξαπίνης τον μαθητικό πληθυσμό, τις οικογένειες και το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς ούτε καν είχαν ενημερωθεί στοιχειωδώς από τους αρμόδιους πριν τις όποιες ανακοινώσεις, οπότε ήταν αναμενόμενη η μη συναίνεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη. «Η κυβέρνηση όχι απλώς δεν κάλεσε τα σχολεία για συζήτηση, αλλά και εκ των υστέρων, που με λογική τετελεσμένων προχωρά την εφαρμογή αυτών των μέτρων, δεν εισακούγεται ούτε η εκπαιδευτική κοινότητα ούτε οι γονείς και οι μαθητές-τριες» σχολιάζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Χρήστος Ζαγανίδης, πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Οι αναφορές περί «ενίσχυσης των ευκαιριών στην εκπαίδευση» και περί «σύγχρονου και αναβαθμισμένου σε υποδομές και πρόγραμμα σχολείου» αντιμετωπίζονται με απόλυτη δυσπιστία. «Πίσω από τα αστραφτερά λόγια της κυβέρνησης κρύβονται πολλά άλλα ζητήματα. Κατ’ αρχάς, τα 22 σχολεία χαρίζονται στο Ωνάσειο Ίδρυμα προκειμένου να δημιουργηθούν κάποια σχολεία με “ελιτίστικα” χαρακτηριστικά. Μιλάμε για σχολεία που ήταν δημόσια και ανοιχτά για όλους και πάμε σε σχολεία με εξετάσεις για λίγους» αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Μαθητών Κεντρικής Μακεδονίας Σταύρος Τριλυράκης.
«Πρόκειται για μία προσφορά του κράτους σε έναν ιδιωτικό φορέα που αντίστοιχή της δεν ξέρω αν έχει υπάρξει ξανά. Δηλαδή, να δίνεις το κτήριο, τους εκπαιδευτικούς που τους πληρώνει το κράτος και να έχει το Ίδρυμα τη δυνατότητα να καθορίσει πρόγραμμα σπουδών, να επιλέγει ποιοι θα είναι οι καθηγητές, να τους αξιολογεί με τον δικό του τρόπο και να επιλέγει και τους μαθητές με βάση κριτήρια που η διοικούσα επιτροπή θέτει» περιγράφει από την πλευρά του ο Νίκος Αβραμίδης, πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, και στέκεται στις πολυεπίπεδες επιπτώσεις που θα έχει αυτή η νέα συνθήκη σε περιοχές με ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Μόνοι ικανοποιημένοι, οι δήμαρχοι
Πυρά για τη στάση τους στο ζήτημα δέχονται και οι δημοτικές Αρχές Θεσσαλονίκης και Κορδελιού-Ευόσμου. Από τη μία, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θριαμβολόγησε για τη μετατροπή σχολείων σε Ωνάσεια και σε δημόσια δήλωσή του καυχήθηκε ότι ο ίδιος υπέδειξε τα δύο σχολεία στην Ξηροκρήνη, χωρίς καν να θέσει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη δε περίπτωση του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου, έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ένταξη δύο σχολείων στη λίστα με τα ΔΗΜΩΣ, πριν ακόμη υπάρξει ενημέρωση για το τι προβλέπεται, και να χαρακτηρίσει «βιαστικές» τις αντιδράσεις. «Θα προέτρεπα τους δημάρχους, αντί να χαίρονται που καταργούνται σχολεία και δωρίζονται σε ιδιώτες, να πιέσουν ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση στα σχολεία, η οποία χρόνο με τον χρόνο μικραίνει» σημειώνει ο κ. Τριλυράκης και σχολιάζει δηκτικά: «Αν όντως το Ωνάσειο Ίδρυμα είχε διάθεση να στηρίξει τη δημόσια εκπαίδευση, ας ίδρυε σχολεία ανοιχτά για όλους».
Σε αναβρασμό οι σχολικές κοινότητες
Λειτουργώντας με άμεσα αντανακλαστικά, μαθητές-τριες, γονείς και εκπαιδευτικοί προχώρησαν από την πρώτη στιγμή σε μαζικές κινητοποιήσεις, με καταλήψεις σχολείων, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, ενώ εξετάζεται η συνέχισή τους. Επίσης, υπήρξαν ανακοινώσεις για το τι σημαίνει στην πράξη η μετατροπή των σχολείων σε ΔΗΜΩΣ, αλλά και συλλογή υπογραφών για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη. Παράλληλα, εντείνονται οι διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει ένας κοινός συντονισμός και οργανώνονται νέες παρεμβάσεις στα τοπικά Δημοτικά Συμβούλια. Στα βασικά αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών-τριων περιλαμβάνονται η ανάκληση της μετατροπής των σχολείων σε Ωνάσεια, η μη εμπλοκή ιδιωτών στη λειτουργία των δημόσιων σχολείων και η δυνατότητα ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά. Επίσης, η ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας με γενναία χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, η ανέγερση νέων κτηρίων και η προστασία των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών.
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οχι στη δημιουργία μιας κλάσης «ελίτ» μαθητών-τριών
Για μία «θετική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση να συνεισφέρει στην αναβάθμιση των σχολικών υποδομών», που όμως «χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση όχι στην κατεύθυνση των αναγκών της εκπαίδευσης (ανέγερση νέων σχολείων, δωρεά υλικοτεχνικής υποδομής σε όλα τα δημόσια σχολεία της περιοχής και στους μαθητές)» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όπως τονίζει: «Αξιοποιεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία με τρόπο που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ενίσχυση εκπαιδευτικού έργου στις περιοχές, αλλά περισσότερο δημιουργεί προβλήματα. Πρόκειται, ξεκάθαρα, για μια επιλογή με σαφή ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό που δημιουργεί διευρυμένους διαχωρισμούς και πολλαπλασιάζει τις κοινωνικές ανισότητες εντός του εκπαιδευτικού συστήματος, στο οποίο πλέον κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη το ενδεχόμενο εισόδου και άλλων ιδιωτικών φορέων».