Τις δραματικές στιγμές της πτώσης στο κενό του ασανσέρ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και του απεγκλωβισμού των 4 τραυματιών, χάρη στην ψύχραιμη και άμεση αντίδρασή του, περιέγραψε στον ΑΝΤ1 ο Ηλίας Γκινοσάτης, ιατρός Α’ Χειρουργικής Ερυθρού Σταυρού. Με σεμνότητα περιέγραψε πώς χρησιμοποιώντας ένα χειρουργικό εργαλείο, κατάφερε να ανοίξει την πόρτα κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για τη διάσωση και την περίθαλψη των τραυματιών.
«Αρχικά να πω ότι δεν πήγα μόνος μου. Είχαν μαζευτεί ταυτόχρονα πολλοί γιατροί του νοσοκομείου, πολύ προσωπικό του νοσοκομείου. Εγώ σίγουρα έτρεξα από τους πρώτους γιατί με το που άκουσα τον θόρυβο και επειδή το ασανσέρ είναι δίπλα στο γραφείο μου κατέβηκα κατευθείαν στο υπόγειο, καταλαβαίνοντας ότι έχει γίνει κάτι πολύ σημαντικό. Ο κόσμος που ήταν μαζεμένος έξω από το ασανσέρ του υπογείου φώναζε ότι κάτι έχει συμβεί στο ασανσέρ. Βγήκα μπροστά, προσπάθησα να ανοίξω την πόρτα, δεν άνοιγε τραβώντας την. Κατάλαβα ότι έχει μπλοκάρει, προφανώς δεν έχει σταματήσει στο επίπεδο του ορόφου. Γνωρίζοντας έτσι κάποια τεχνικά θέματα μπόρεσα με ένα βελονοκάτοχο, ένα χειρουργικό εργαλείο το οποίο είναι σαν μικρή πένσα, να ξεκλειδώσω την πόρτα του ασανσέρ και να την ανοίξω και έτσι να κερδίσουμε χρόνο μην περιμένοντας τεχνική υπηρεσία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, το ασανσέρ είχε σταματήσει κάτω από το επίπεδο του ορόφου. «Κοιτάξτε πάνω στον πανικό μας εκείνη την ώρα και επειδή πρώτη προτεραιότητα ήταν να βγάλουμε τους ανθρώπους δεν μπορώ να πω ότι πρόσεξα πάρα πολλές λεπτομέρειες για να σας πω αν ήταν μισό μέτρο ή παραπάνω. Πάντως, περίπου γύρω στο μισό μέτρο πρέπει να ήταν απ’ ό,τι θυμάμαι και απ' όσο το υπολόγισα» σημείωσε.
Σε ερώτηση αν τελικά το ατύχημα προκλήθηκε επειδή έσπασε το συρματόσκοινο, ο γιατρός σημείωσε ότι δεν μπορεί να απαντήσει. «Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω γιατί από τη στιγμή που έγινε αυτό που σας περιέγραψα πριν εγώ ασχολήθηκα με τους ασθενείς και μόνο. Και εγώ και όλοι οι γιατροί που εμπλέκονται στο αντικείμενο αυτό, καθώς εφημέρευε η κλινική μας χθες και θα έπρεπε εμείς να το αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως. Από εκεί και πέρα το αν έσπασε το συρματόσκοινο ή όχι, αυτό θα το πουν οι εμπειρογνώμονες που θα ελέγξουν το ασανσέρ» είπε.
«Ήταν ένας θόρυβος που κράτησε κάποια δευτερόλεπτα, 2-3 δεν μπορώ να ξέρω. Ήταν πάρα πολύ δυνατός και κάπως συνεχόμενος. Δηλαδή δεν ήταν ένας απότομος θόρυβος που έγινε» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα των τραυματιών όταν άνοιξε η πόρτα, ο Ηλ. Γκινοσάτης τόνισε: «Ήταν πολύ πανικοβλημένοι, σοκαρισμένοι θα έλεγα, γι' αυτό και δεν μπορούσαν να πουν πολλά πράγματα. Δεν φώναζαν, ήταν σοκαρισμένοι».
Τέλος, ο γιατρός ρωτήθηκε για το αν τα ασανσέρ του νοσοκομείου παρουσιάζουν προβλήματα. «Το νοσοκομείο διαθέτει πάρα πολλά ασανσέρ και τα χρησιμοποιούμε όλοι μας. Είμαστε εδώ άνθρωποι που δουλεύουμε πολλά χρόνια, εγώ είμαι εδώ 25 χρόνια. Σίγουρα υπάρχουν μικροπροβλήματα» είπε. «Το θέμα είναι ότι υπάρχει συντήρηση. Τους βλέπω. Η πόρτα είναι ακριβώς απέναντι από το γραφείο μου. Πρέπει να βρεθεί τι έφταιξε» κατέληξε ο Ηλ. Γκινοσάτης.