Σε 35 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της πανώλης αιγοπροβάτων μετά και από νέα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται από τα αρμόδια συνεργασία του ΥΠΑΑΤ.
Σύμφωνα με στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ, νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Βαρθολομιό και στη Νεμούντα της Ηλείας και στη Βόνιτσα.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Patris News, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης συντονίζει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την θανάτωση των ζωών που εντοπίστηκαν στο νομό και την μετέπειτα ταφή τους σε συγκεκριμένο χώρο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και τα δύο ζώα προέρχονται από τη Λάρισα, περιοχή δηλαδή όπου είχαν εντοπιστεί αρκετές εστίες κρουσμάτων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η πανώλη και στην Ηλεία.
Αύριο Παρασκευή 2 Αυγούστου, ο κ. Κοροβέσης, μαζί με την Διευθύντρια Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου αναμένεται να μεταβούν στις κτηνοτροφικές μονάδες, όπου εντοπίστηκαν τα δύο κρούσματα.
Σημειώνεται ότι αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των δειγμάτων από κτηνοτροφική μονάδα της Κομοτηνής, με τις πρώτες κλινικές ενδείξεις να είναι θετικές.
Στο μεταξύ, χωρίς απαντήσεις τόσο για το πώς και από πού προέκυψε για πρώτη φορά στη χώρα μας η πανώλη των αιγοπροβάτων, όσο και για τον τρόπο που πρακτικά και άμεσα θα στηριχθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι, εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το σήμερα το μεσημέρι.
Ο υπουργός εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στη διαδικασία εντοπισμού της νόσου παίρνοντας τα εύσημα για την λειτουργία του μηχανισμού, που έπραξε τα αυτονόητα, κατόπιν εορτής, χωρίς βέβαια να αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι δραματικά υποστελεχωμένες και το προσωπικό υποβαθμισμένο.
Μάλιστα υπερθεμάτισε μιλώντας για «την πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής πολιτείας που έγινε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση με τη συνδρομή όλων των φορέων και όλων των απαραίτητων επιστημόνων από την πλευρά του υπουργείου».