Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.8°C31.2°C
1 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
26.6°C30.7°C
1 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.0°C27.7°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C25.2°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C28.5°C
0 BF 51%
Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά / Έργο προτεραιότητας μόνο στα χαρτιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά / Έργο προτεραιότητας μόνο στα χαρτιά

135164617a.jpg

Με ρυθμούς χελώνας εξελίσσονται οι εργασίες για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο (ΜΠΠΜ). Η νέα δημοτική Αρχή, παρότι πρόσφατα διαβεβαίωνε ότι το έργο θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, πλέον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπλαση και επιρρίπτει ευθύνες στον εργολάβο για τις καθυστερήσεις.

Δεν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τον Φεβρουάριο που σε συνέντευξή του ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης δήλωνε πως το ΜΠΠΜ θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2024 και το κτήριο Α2, το νέο δημαρχείο, θα ολοκληρωθεί ακόμη νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2024. Μόλις τρεις μήνες μετά, στα τέλη Μαΐου πριν από τις ευρωεκλογές, μιλώντας σε δημοσιογράφους του αυτοδιοικητικού ρεπορτάζ ανέφερε ότι η ολοκλήρωση του πάρκου μετατίθεται για την άνοιξη του 2025, δηλαδή έξι μήνες αργότερα, και ότι το κτήριο Α2 θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2026, δηλαδή μετά από ενάμιση χρόνο. Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για το τι μεσολάβησε μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών ώστε να δικαιολογούνται αυτές οι καθυστερήσεις και να αλλάζει σε τέτοιο βαθμό το χρονοδιάγραμμα. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά στις αρχές της εβδομάδας ο δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη του έργου και μίλησε για «όχι καλώς αιτιολογημένες» καθυστερήσεις από τον ανάδοχο. Παράλληλα προανήγγειλε, μετά από 6 σχεδόν μήνες στο τιμόνι του δήμου, πιέσεις για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ η ίδια η διοίκηση μιλά για καθυστερήσεις που έρχονται από τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Έκανε δε λόγο και για άλλες κινήσεις που θα μελετήσει η νέα δημοτική Αρχή χωρίς να τις εξειδικεύει.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι αναμενόμενη η δυσαρέσκεια του κόσμου που αγωνίστηκε για την απόδοση του πρώην στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία και που με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα είχε ολοκληρωθεί ήδη. Υπενθυμίζεται πως το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδώσει τον χώρο έκτασης 332.103,92 τ.μ. για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, εκπληρώνοντας ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συλλογικοτήτων πολιτών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Με καθυστέρηση η ενεργοποίηση του δήμου

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που έχει προκύψει με την υπόθεση του ΜΠΠΜ και τη στάση της δημοτικής Αρχής, ο Κωσταντίνος Νούτσιας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Έχεις επιλογή» ανέφερε στην ΑΥΓΗ πως «ο κ. Ασλανίδης είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι προτεραιότητές του θα είναι τα μεγάλα έργα υποδομής και κυρίως το ΜΠΠΜ. Πάρα ταύτα, έπρεπε να περάσουν 6 ολόκληροι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι να αποφασίσει η υπηρεσία να παρακολουθεί πιο στενά την πορεία εξέλιξης των εργασιών στο ΜΠΠΜ, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο ακόμα και πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης, δεν μας έχει ενημερώσει τι άλλαξε ακριβώς από τον Φεβρουάριου του 2024 που δήλωσε ότι το έργο θα παραδοθεί στα τέλη του 2024 και έχουμε νέες καθυστερήσεις και αναβολές στην ολοκλήρωση της ανάπλασης και μετατροπής του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο».

«Βάσει της τελευταίας παράτασης που πήρε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το έργο οφείλει να παραδοθεί στις 27/9/2024» συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως για να υπάρξει μία ασφαλής εκτίμηση πλέον για το αν είναι εφικτός ο στόχος να αποδοθεί άμεσα στην τοπική κοινωνία το ΜΠΠΜ, θα πρέπει η διοίκηση «να ενημερώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά για το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, τις αιτίες των καθυστερήσεων καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες και να αποφευχθούν παρόμοιες καθυστερήσεις».

Στη Βουλή οι συνεχείς καθυστερήσεις

Τις συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές στην ολοκλήρωση και παράδοση του ΜΠΠΜ φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή βουλευτές-τριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου. Ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς πού οφείλονται οι αναβολές, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες και να παραδοθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο προς χρήση στους πολίτες καθώς και πότε προβλέπεται να γίνει αυτό. Επίσης, ρωτούν σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να συσταθεί Φορέας Διαχείρισης του έργου όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης, που μετά από εφτά χρόνια ακόμη δεν έχει συσταθεί. Τέλος, απευθύνουν ερωτήματα για το αν υπάρχουν προβλήματα στη χρηματοδότηση του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL