Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
32.0°C38.0°C
3 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.6°C35.7°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
33.0°C38.7°C
2 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.8°C29.9°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
34.0°C34.0°C
4 BF 22%
Cisco - Θεσσαλονίκη / Αντί για ανάπτυξη, φέσι 147.300 ευρώ στον δήμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Cisco - Θεσσαλονίκη / Αντί για ανάπτυξη, φέσι 147.300 ευρώ στον δήμο

135013210a.jpg

Όταν τον Ιούνιο του 2020 η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η τότε δημοτική Δρχή της Θεσσαλονίκης πανηγύριζαν για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων από την αμερικανική Cisco στη Θεσσαλονίκη, κανείς δεν φανταζόταν το φιάσκο και το... φέσι που θα ακολουθούσαν.

Τέτοιες ημέρες πριν από χρόνια, εν μέσω πανδημίας, υπεγράφη μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας, των τότε υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη και του τότε δήμαρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία ενός κέντρου που θα έφερνε περισσότερες επενδύσεις στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Μάλιστα, για να μην χάνει χρόνο η εταιρεία ψάχνοντας να βρει κατάλληλο χώρο για να στεγάσει το κέντρο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρθηκε να παραχωρήσει στη Cisco δωρεάν για τέσσερα χρόνια τη χρήση του Labattoir, του ανακαινισμένου χώρου των Παλαιών Σφαγείων που έως τότε λειτουργούσε ως πολυχώρος πολιτισμού.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η τοπική ιστοσελίδα voria.gr, η αμερικανική πολυεθνική φέσωσε τον δήμο 147.300 ευρώ. Κι αυτό γιατί, ενώ με βάση το μνημόνιο συνεργασίας έπρεπε η Cisco να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα του κτηρίου, δεν πλήρωσε ούτε ευρώ. Από την πλευρά του, ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια αντί να απαιτήσει από την εταιρεία να πληρώνει τα οφειλόμενα ποσά, πλήρωνε από τα ταμεία του τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Με αυτή την κατάσταση βρέθηκε αντιμέτωπη η νέα δημοτική Αρχή, η οποία έχει ζητήσει από τη Cisco να αποπληρώσει το χρέος της και ήδη έχει ξεκινήσει η καταβολή μέρους του ποσού. Παράλληλα, η διοίκηση του Στ. Αγγελούδη φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ανανεώσει τη σύμβαση με την εταιρεία.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση στην πόλη και έχει προκαλέσει πολλαπλά ερωτήματα. Πώς είναι δυνατόν ένας κολοσσός να μην καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του χώρου που χρησιμοποιεί και του έχει παραχωρηθεί μάλιστα δωρεάν; Επίσης, γιατί η προηγούμενη δημοτική Αρχή κάλυψε ως μη όφειλε τα εν λόγω ποσά, δεδομένου ότι τα ταμεία του δήμου ήταν στο «κόκκινο»; Καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε διαβάσει τους όρους του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν και ρητά αναφερόταν πως η Cisco ήταν, μεταξύ άλλων, υπεύθυνη «να καλύπτει το κόστος για τη χρήση (ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση, συνδέσεις τηλεπικοινωνίας και οποιοδήποτε άλλο βοηθητικό πρόγραμμα που απαιτείται για την καλή λειτουργία του κτηρίου)»;

Υπενθυμίζεται πως εξαρχής είχαν διατυπωθεί αντιρρήσεις εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση δημοτικών κτηρίων, όπως το Labattoir, και είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το αποτύπωμα που θα άφηνε αυτή η «επένδυση» στη Θεσσαλονίκη. Τέσσερα χρόνια μετά, η δράση του κέντρου περιορίζεται στην εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων και δεν έχει φέρει άμεσες θέσεις εργασίας στην πόλη. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει τις προσδοκίες και τις εντυπώσεις που είχαν καλλιεργήσει τα κυβερνητικά στελέχη, που επικαλούνταν μάλιστα το εν λόγω παράδειγμα για να υποσχεθούν μπαράζ επενδύσεων στην πόλη. Ενδιαφέρον, τέλος, θα έχει η τοποθέτηση του τέως δημάρχου Κ. Ζέρβα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και πώς θα επιχειρήσει να υπερασπιστεί τη στάση που κράτησε. Βέβαια, μπροστά στις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έδωσε για τα «σαπάκια» από τη Λειψία, επιλογή που μέχρι σήμερα υπερασπίζεται, τα 147.000 ευρώ μοιάζουν ψίχουλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL