Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.2°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
21.0°C22.0°C
4 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.4°C20.9°C
2 BF 40%
Θεσσαλονίκη / Σοκαριστικά στοιχεία - 277 παιδιά ζουν ή εργάζονται στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Σοκαριστικά στοιχεία - 277 παιδιά ζουν ή εργάζονται στους δρόμους

Παιδί μπροστά από σκηνή
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ (Φωτογραφία αρχείου)

Σοκάρουν τα στοιχεία για την παιδική εργασία καθώς σύμφωνα με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τουλάχιστον 277 καταγεγραμμένες περιπτώσεις παιδιών που δουλεύουν ή επαιτούν και δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά στον Δρόμο (12 Απριλίου), το Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της ΑΡΣΙΣ, πραγματοποίησε εκδήλωση το απόγευμα της Παρασκευής στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

«Χτίζουμε γέφυρες με τις οικογένειες των παιδιών λαμβάνοντας συμβουλές από νομικούς προκειμένου τα συγκεκριμένα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να ζουν σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον, γεγονός που αποτελεί βασικό δικαίωμα των παιδιών» αναφέρει ο εκπαιδευτής ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ΑΡΣΙΣ, Γιώργος Γακούδης.

Ο ίδιος σύμφωνα με το makthes.gr πρόσθεσε ότι «θέλουμε να κοινοποιήσουμε στον κόσμο το πρόβλημα των παιδιών που ζουν και εργάζονταν στον δρόμο μέσω του τροχήλατου σχολείου που πραγματοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης».

Το κινητό σχολείο (Mobile School) αποτελεί μια τροχήλατη εκπαιδευτική κατασκευή η οποία μεταφέρεται από γειτονιά σε γειτονιά με σκοπό να ωθήσει τα παιδιά που ζουν στο δρόμο προς μια εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αυτή η διαδικασία δεν αντικαθιστά το σχολείο αλλά στοχεύει, μέσω παιχνιδιών και άλλων δραστηριοτήτων, στην ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων.

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τα παιδιά που μας πλησιάζουν και μέσω του σχολείου μας, καταφέρνουν να αποκτήσουν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση αισθανόμενα ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρίς να νιώθουν αποκλεισμένα από την υπόλοιπη κοινωνία» αναφέρει ο κ. Γακούδης.

«Η παιδικότητα δεν εξαργυρώνεται» είναι το κεντρικό μήνυμα της «Παγκόσμιας Ημέρας για τα Παιδιά στο Δρόμο» τα οποία στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και το παιχνίδι, και βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σημειώνεται ότι οι 277 περιπτώσεις παιδιών στη Θεσσαλονίκη αφορούν ηλικίες μέχρι 18 χρόνων και σύμφωνα με τον κ. Γακούδη «προέρχονται από κοινότητες είτε Ρομά είτε προσφύγων και μεταναστών, είτε άλλων κοινοτήτων» που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής ένταξης.

Πρόκειται για παιδιά που μπορεί να μένουν σε ένα υποτυπώδες σπίτι, ωστόσο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν είναι πολύ κακές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL