Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C19.5°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C19.9°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C20.0°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 71%
Πεδίο του Άρεως / Άρχισε τα «lockdown» ο Χαρδαλιάς – Η αντίδραση από την Ανοιχτή Πόλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πεδίο του Άρεως / Άρχισε τα «lockdown» ο Χαρδαλιάς – Η αντίδραση από την Ανοιχτή Πόλη

Πεδίο Άρεως Χαρδαλιάς Περιφέρεια Αττικής
(Facebook.com)

Την έντονη αντίδραση της Ανοιχτής Πόλης προκάλεσε η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής και του Νίκου Χαρδαλιά να επιβάλλει «lockdown» στο Πεδίο του Άρεως και τον λόφο Φινόπουλου, κλείνοντας για πάνω από δύο 24ωρα τους δύο από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου που έχουν οι πολίτες της Αθήνας υποτίθεται για «αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς» ενώ μάλιστα οι καιρικές συνθήκες ήταν ήπιες.

«Είτε ο κ. Χαρδαλιάς πράγματι δεν εμπιστεύεται τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας των οποίων προΐσταται, είτε κάνει μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, συνδράμοντας την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να απαλύνει τις εντυπώσεις μιας μακριάς σειράς συμβάντων που αποδεικνύουν την αδυναμία της να εξασφαλίσει στους πολίτες το αγαθό της ασφάλειας» σχολίασε η δημοτική κίνηση σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στους δύο τρόπους με τους οποίους μπορεί να κατανοηθεί αυτή η απόφαση.

«Στην πρώτη περίπτωση, οι ευθύνες που προκύπτουν είναι προφανείς: δεν είναι αποδεκτό να αποκλείεις τους πολίτες από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου και αναψυχής που διαθέτουν επειδή δεν είσαι σε θέση να υπερασπιστείς αποτελεσματικά ούτε καν τα πάρκα της πόλης. Στη δεύτερη περίπτωση, η Περιφέρεια προσπαθεί δια της υπερβολής να λειτουργήσει αποσβεστικά, όχι απέναντι στις πυρκαγιές, αλλά μάλλον απέναντι στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών που νιώθουν να απειλούνται από έναν πελατειακό και επικίνδυνα αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό» τονίζει η Ανοιχτή Πόλη και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, χαμένοι είναι οι κάτοικοι της Αθήνας και η ποιότητα της καθημερινότητάς τους».

Το «lockdown» του Πεδίου του Άρεως είχε αναδείξει με ανάρτησή της στο Facebook η ομάδα Πεδίον του Άρεως ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ.

«Ακατανόητη η απόφαση να κλείσει το Πάρκο εκτάκτως το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι και την Τρίτη ως "περιοχή υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς". Ο καιρός, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα είναι ήπιος. Θερμοκρασία μέχρι 22 βαθμοί και άνεμοι μέχρι 3 μποφόρ» έγραψε. «Υπάρχει και πρόστιμο για τους παραβάτες... 300 ευρώ. Το Πάρκο βέβαια είναι κλειστό αλλά προσέξτε μην ανέβετε κατά λάθος στο λόφο Φινόπουλου...» συμπλήρωσε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης

«Η απόφαση της Περιφέρειας να κλείσει το Πεδίο του Άρεως και το λόφο Φινόπουλου, κάτω από ήπιες καιρικές συνθήκες, για λόγους υποτίθεται αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, μπορεί να κατανοηθεί μόνο με δύο τρόπους, που ο ένας δεν αποκλείει τον άλλο.

Είτε ο κ. Χαρδαλιάς πράγματι δεν εμπιστεύεται τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας των οποίων προΐσταται, είτε κάνει μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, συνδράμοντας την Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να απαλύνει τις εντυπώσεις μιας μακριάς σειράς συμβάντων που αποδεικνύουν την αδυναμία της να εξασφαλίσει στους πολίτες το αγαθό της ασφάλειας.

Στην πρώτη περίπτωση, οι ευθύνες που προκύπτουν είναι προφανείς: δεν είναι αποδεκτό να αποκλείεις τους πολίτες από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου και αναψυχής που διαθέτουν επειδή δεν είσαι σε θέση να υπερασπιστείς αποτελεσματικά ούτε καν τα πάρκα της πόλης.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Περιφέρεια προσπαθεί δια της υπερβολής να λειτουργήσει αποσβεστικά, όχι απέναντι στις πυρκαγιές, αλλά μάλλον απέναντι στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών που νιώθουν να απειλούνται από έναν πελατειακό και επικίνδυνα αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, χαμένοι είναι οι κάτοικοι της Αθήνας και η ποιότητα της καθημερινότητάς τους».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL