Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
21.4°C24.3°C
4 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.6°C24.2°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.2°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C21.4°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 37%
ΕΡΤ / Τα τέσσερα μεγάλα ραντεβού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ / Τα τέσσερα μεγάλα ραντεβού

134819521-b.jpg

Η Eurovision, το Euro 2024, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες -μαζί με τις ευρωεκλογές βεβαίως- είναι οι μεγάλες διοργανώσεις από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στις οποίες η ΕΡΤ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για τις προετοιμασίες μίλησαν στους δημοσιογράφους χθες, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας και η διευθύνουσα σύμβουλος Κατερίνα Κασκανιώτη.

Οι επικεφαλής της δημόσιας τηλεόρασης μίλησαν επίσης για τους στρατηγικούς άξονες που περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΡΤ για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για παραγωγές και συνεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της διοίκησης αρνήθηκαν να απαντήσουν ουσιαστικά πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις αυξήσεις στους μισθούς μετά από δεκαπέντε χρόνια και με την ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο. «Οι συζητήσεις γίνονται σε καλό πλαίσιο και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες» είπε η Κ. Κασκανιώτη, ενώ ο Κ. Ζούλας σε σχέση με την 6η μέρα εργασίας υποστήριξε ότι δεν είναι υποχρεωτική και ότι έχει αλλάξει μόνο ο τρόπος πληρωμής της 6ης ημέρας.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τον πρόεδρο:

* Η ΕΡΤ δεν πρόκειται να διεκδικήσει την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον - παρότι παραμένει το χαμηλότερο της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη διαφήμιση.

* Διαπιστώνεται πρόβλημα σχετικά με το πώς αποτυπώνει η Nielsen τις τηλεοπτικές συνήθειες του κοινού (τηλεθέαση) καθώς δεν περιλαμβάνει τη θέαση από άλλες συσκευές πλην της τηλεόρασης (π.χ. κινητά, λάπτοπ, τάμπλετ) και σε άλλο, μεταγενέστερο χρόνο. Η αποτύπωση είναι ελλιπής, αν όχι προβληματική. Θα επανεξετάσουμε τη συμμετοχή μας στην έρευνα.

* Διαμορφώνονται δελτία ειδήσεων σχεδιασμένα για το Instagram και το TikTok. Αλλά και για την Aegean. Ξεκινάει από το ertnews.gr καθημερινό αγγλόφωνο δελτίο ειδήσεων. Ετοιμάζεται σειρά 5 ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, σε επιμέλεια Στάθη Καλύβα και Παναγή Παναγιωτόπουλου.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΡΤ ανέφερε τα τέσσερα μεγάλα ραντεβού - τηλεοπτικά γεγονότα στα οποία η ΕΡΤ θα κληθεί να ανταποκριθεί το επόμενο διάστημα:

* Η Eurovision, 7, 9 και 11 Μαΐου από το Μάλμε της Σουηδίας. Η Ελλάδα θα διαγωνιστεί με τη Μαρίνα Σάττι στον δεύτερο ημιτελικό στις 9 Μαΐου. «Ελπίζουμε να είμαστε στον τελικό με το “Zari”, για το οποίο καθώς περνάει ο καιρός πληθαίνουν οι θετικές εντυπώσεις» ανέφερε η Κ. Κασκανιώτη.

* Το Euro 2024, 14 Ιουνίου-14 Ιουλίου, από τα γήπεδα της Γερμανίας. Θα μεταδοθούν ζωντανά 51 αγώνες, οι αντίστοιχες εκπομπές, αλλά και ο παλμός της διοργάνωσης.

* Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, 26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου από το Παρίσι. Υπολογίζεται ότι θα μεταδοθούν περί τις 700 ώρες προγράμματος από 5 κανάλια: ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤSports 1, ΕΡΤSports 2. Από την ΕΡΤ θα σταλούν στο Παρίσι 6 φορητά συνεργεία. Η έναρξη αναμένεται εντυπωσιακή, με παρουσία όλων των αποστολών στον Σηκουάνα. Ήδη έχουν προκριθεί 57 αθλητές και αναμένεται να προκριθούν πολλοί ακόμη ως τον Ιούνιο.

* Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν από 28 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου.

Η Κ. Κασκανιώτη περιέγραψε τέσσερεις άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί στρατηγικά η ΕΡΤ και ανέπτυξε τη διακριτή φυσιογνωμία των καναλιών. Φαίνεται πως η ΕΡΤ2 γλιτώνει το λουκέτο, προς το παρόν τουλάχιστον:

1. Καθολική υπηρεσία. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται αποκλεισμένος ή απομονωμένος. Ενισχύονται η περιφερειακή ενημέρωση αλλά και τα προγράμματα συμπερίληψης, όπως και οι δράσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

2. Διακριτός ρόλος. Η ενημέρωση, η ψυχαγωγία, η επιμόρφωση και ο Πολιτισμός παραμένουν στο επίκεντρο. Λανσάρονται 5 νέα live streaming κανάλια: το TV5, PIKsat, DW, Eurovision Channel και ERTkids, το οποίο αναμένεται όταν κλείσουν τα σχολεία. Νέες σειρές για το ERTFlix: από τη νέα σεζόν ετοιμάζονται να εγκριθούν περί τις 4-5 νέες σειρές μυθοπλασίας περιορισμένων επεισοδίων (8-12). Η φυσιογνωμία των γραμμικών καναλιών διαμορφώνεται ως εξής:

- Η ΕΡΤ1 παραμένει το βασικό, μεγάλο κανάλι ψυχαγωγίας, με όλες τις σειρές μυθοπλασίας και τα μαγκαζίνο. Παράλληλα διατηρεί και το αναλυτικό δελτίο ειδήσεων των 6 μ.μ.

- Η ΕΡΤNews παραμένει το αμιγές ενημερωτικό-ειδησεογραφικό κανάλι.

- Η ΕΡΤ2 σήμερα φιλοξενεί αρχειακό υλικό της ΕΡΤ. Πρόκειται να φιλοξενήσει μεγάλο μέρος των μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων. «Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός», θα συνεχίσει να υπάρχει ως ένα πολυμορφικό κανάλι και ενίοτε θεματικό, το οποίο θα υπηρετεί τις ανάγκες του προγράμματος.

- Η ΕΡΤ3 θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην περιφερειακή ενημέρωση, στον Πολιτισμό (ντοκιμαντέρ, παραγωγές Πολιτισμού κ.λπ.) την επιμόρφωση και τον αθλητισμό.

3. Τεχνολογική αναβάθμιση. Συνεχίζονται οι επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση με παρεμβάσεις στο ERTFflix, στο Ertεcho, στο ERTNews, στο ertnews.gr.

4. Λειτουργικός μετασχηματισμός. Διαμόρφωση μιας σύγχρονης λειτουργικής δομής. Περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εκπαίδευση προσωπικού, την οικολογική αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών (ανέγερση νέου κτηρίου στη Θεσσαλονίκη, ενεργειακή αναβάθμιση του ραδιομεγάρου).

Μία νέα σειρά 10 επεισοδίων για τη νεαρή Μαρία Κάλλας στα πρώτα χρόνια της με τίτλο «Η Μαρία που έγινε Κάλλας», σε σκηνοθεσία Όλγας Μαλέα, θα ετοιμαστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Μαζί με 4-5 ακόμη σειρές περιορισμένων επεισοδίων και την έγκριση δεύτερου κύκλου για τις σειρές «Έρημη Χώρα» του Γ. Γκικαπέππα και «Ηλέκτρα» είναι ό,τι έχει εγκριθεί ως τώρα για τη νέα σεζόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL