Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.8°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.9°C17.8°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.2°C16.9°C
2 BF 63%
ΑΠΘ / Εισαγγελική έρευνα για το «πυρηνικό ριφιφί» παρά τη διάψευση του πρύτανη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΘ / Εισαγγελική έρευνα για το «πυρηνικό ριφιφί» παρά τη διάψευση του πρύτανη

Κτίριο ΑΠΘ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Εισαγγελική έρευνα προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» περί «απόπειρας επίθεσης, με αλυσοπρίονο, από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας για να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή του Ιδρύματος», παρά το γεγονός ότι διαψεύστηκε πλήρως από τον πρύτανη του ΑΠΘ Χαράλαμπο Φειδά.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με την παραγγελία, τα διερευνώμενα αδικήματα αφορούν: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαρ. Φειδάς προχώρησε σε διάψευση των περί απόπειρας εισβολής στο εργαστήριο του ΑΠΘ με κίνδυνο ανάφλεξης πυρηνικού αντιδραστήρα. «Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής» ξεκαθάρισε μιλώντας στο ΟΡΕΝ. Όπως τόνισε, δεν έγινε προσπάθεια εισβολής στον χώρο αυτόν τις προηγούμενες ημέρες. «Από ό,τι γνωρίζω πριν 1,5 περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω» είπε. 

Παράλληλα εξήγησε πως πρόκειται για «ένα μικρό αντιδραστήρα που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας και τόνισε πως «δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL