Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.0°C24.6°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.0°C25.1°C
3 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C27.6°C
4 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.8°C23.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.2°C22.9°C
4 BF 43%
Θεσσαλονίκη / Απαγόρευση συγκεντρώσεων από την ΕΛΑΣ μετά από σκοταδιστικό κάλεσμα ακροδεξιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Απαγόρευση συγκεντρώσεων από την ΕΛΑΣ μετά από σκοταδιστικό κάλεσμα ακροδεξιών

Άνδρες των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη
EUROKINISSI/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε απαγόρευση συγκεντρώσεων για σήμερα, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη μετά το κάλεσμα ακροδεξιών για συγκέντρωση με αφορμή αφίσα ενός ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί το απόγευμα στο Φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα, το σκοταδιστικό κάλεσμα αφορά στην αφίσα του ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου «Αδέσποτα Κορμιά», στην οποία απεικονίζεται σταυρωμένη μια ημίγυμνη έγκυος γυναίκα.

Οι ακροδεξιοί καλούν στις σήμερα στις 19:00 έξω από τον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι η προβολή του ντοκιμαντέρ έχει προγραμματιστεί για τις 20:00.

Η αφίσα προκάλεσε και τα αντιδραστικά αντανακλαστικά της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, με τον μητροπολίτη Φιλόθεο να αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τείνει, δυστυχώς, να καταστεί συνήθεια, τα τελευταία χρόνια, η εκ μέρους διαφόρων “καλλιτεχνών” χρησιμοποίηση των ιερών Προσώπων της Πίστης, όχι για να αποδώσουν τον αρμόζοντα σεβασμό και να εκφράσουν την πρέπουσα ευλάβεια προς Αυτά, αλλά για να “διαφημίσουν” εκδηλώσεις και δημιουργήματα τέχνης. Αυτές οι διαφημίσεις υπό το πρόσχημα μιας αμφίβολης καλλιτεχνικά γραφιστικής προσέγγισης, αγγίζουν -ενίοτε δε και υπερβαίνουν- τα όρια της κακόβουλης πρόκλησης και της κακοποιητικής πρόθεσης».

Τελικά, σήμερα, η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από ώρα 14:00’ της 12-03-2024 έως 24:00 της 12-3-2024 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης».

Ο λόγος σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι «καθώς ενόψει της πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, καθώς και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην οριοθετημένη και κεντρικότερη περιοχή της πόλης».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η απαγόρευση αφορά τις οδούς: «Λ. Νίκης - 30ης Οκτωβρίου - Γ΄ Σεπτεμβρίου - Λ. Στρατού - Αγγελάκη - Εγνατία - Μ. Γενναδίου - Φιλίππου - Χαλκέων - Εγνατία - Μοναστηρίου - Ταντάλου - Καζαντζάκη - Αναγεννήσεως - 26ης Οκτωβρίου - Καρατάσου - Ν. Κουντουριώτου - Λ. Νίκης, καθώς και στην πλατεία - μνημείο Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης και την εφαπτόμενη σ’ αυτήν πλατεία αγαλμάτων Μ. Αλεξάνδρου και Κ. Καραμανλή, σε όλη την έκταση αυτών, που οριοθετείται από τις οδούς Λ. Νίκης - 30ης Οκτωβρίου (έως του σημείου που η 30ης Οκτωβρίου τέμνεται με την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου) και σε όλο το πλακόστρωτο της παραλίας, που περικλείεται από τις ανωτέρω οδούς».

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα Κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL