Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.3°C23.4°C
3 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C26.5°C
4 BF 37%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C22.7°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C22.9°C
3 BF 31%
Κέρκυρα / Οργή για τις εικόνες ντροπής στο καρναβάλι και τις αθλιότητες κατά Κασσελάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κέρκυρα / Οργή για τις εικόνες ντροπής στο καρναβάλι και τις αθλιότητες κατά Κασσελάκη

Ομοίωμα του Στέφανου Κασσελάκη

Ντράπηκε και η ντροπή με την καρναβαλική «εκδήλωση» στα Μωραΐτικα Κέρκυρας και την ομοφοβικού και ρατσιστικού χαρακτήρα «απεικόνιση» του Στέφανου Κασσελάκη. Η «εκδήλωση» έγινε την Κυριακή, μία μόλις μέρα μετά την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχαν και μικρά παιδιά. Η αθλιότητα συνδιοργανώθηκε από τρεις «πολιτιστικούς συλλόγους» καθώς και την ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μελιτειέων

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατήγγειλε τις ομοφοβικές εικόνες ντροπής στο καρναβάλι της Κέρκυρας και την στοχοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Η ελληνική κοινωνία σε κρεσέντο ομοφοβίας από άκρη σε άκρη. Δύο μέρες μετά την ομοτρανσφοβική επίθεση φασιστών στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, ακολούθησε το ομοφοβικό Καρναβάλι στην Κέρκυρα.

Στα Καρναβάλια παραδοσιακά συναντάμε κριτική προς τους πολιτικούς. Η κριτική αυτή,  όταν έχει πολιτική βάση, είναι υγιής και ενδεχομένως παραγωγική. Όταν όμως έχει ως βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα, την εμφάνιση, το φύλο, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Αυτό που συνέβη στην Κέρκυρα ήταν ντροπιαστικό» τονίζει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης σημείωσε:

«Δεν αξίζουν αυτές οι εικόνες στην Κέρκυρα! Απαράδεκτες οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το καρναβάλι στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για εκείνους που μετέτρεψαν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ένα έθιμο που συμμετέχουν και μικρά παιδιά με τις οικογένειές τους, σε ένα ομοφοβικό ξέσπασμα κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη.

Αισθάνομαι απογοήτευση, ντροπή και αποτροπιασμό γιατί κάποιοι Κερκυραίοι, κάτοικοι του όμορφου και πολιτισμένου νησιού μας, επέλεξαν να το διασύρουν. Είναι απολύτως «ξένο» για την Κέρκυρα του πολιτισμού να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Να ανέχεται ένα απαράδεκτο, τάχα «σατυρικό» κακόγουστο θέαμα, προβάλλοντας το μίσος και τον ευτελισμό, να αναπαράγει στερεότυπα που παλεύουμε να εξαλειφθούν, με φανερό σκοπό να πληγεί ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι για τα λόγια και τις πράξεις του, αλλά για την σεξουαλική ταυτότητά του».

Όπως υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, «βλέπουμε δυστυχώς όλες αυτές τις μέρες, πολλές ακόμα εκφάνσεις ενός ομοφοβικού και μισαλλόδοξου πλήθους και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως προχθές στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη. Η οπαδική και ανθρωποφαγική συμπεριφορά νέων ανθρώπων έχει βαθιές ρίζες στην alt right ιδεολογία και πρέπει να προσέξουν πολύ όσοι την ανέχονται, επωάζοντας το «αυγό του φιδιού».

Είναι ανακουφιστική η άμεση απάντηση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων των Μωραΐτίκων, που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και την καταδίκη των όσων διαδραματίστηκαν στο Καρναβάλι της περιοχής τους.

Είναι θετικά και τα μηνύματα καταδίκης και αποτροπιασμού από χιλιάδες πολίτες της Κέρκυρας, για την επιλογή των διοργανωτών να καταφύγουν σε ομοφοβικά στερεότυπα εναντίον του Στ. Κασσελάκη.

Αυτοί οι άνθρωποι, που αντιλαμβάνονται ότι μόνο μαζί, μόνο βάζοντας στο περιθώριο ρητορικές μίσους, μόνο με ανταλλαγή απόψεων και σχέσεις αληθινής αλληλεγγύης μπορεί να προχωρήσει μπροστά η κοινωνία, είναι αυτοί που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα, όπου παρουσιαστούν, όποιοι κι αν είναι οι υπεύθυνοι, όση ένταση κι αν χρειαστεί να βάλουμε.

Όσο για τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν πτοείται από μεμονωμένες, καταδικαστέες συμπεριφορές. Συνεχίζουμε όλοι μαζί μπροστά για μια Ελλάδα, με καθαρό βλέμμα, με καθαρές ιδέες, με συμπερίληψη, με δικαιοσύνη και φως.

Για όλη για την κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς!».

Ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Βασίλης Χειμαριώτης σε δήλωσή του στο CorfuPress ανέφερε: «Στη σάτιρα όλα επιτρέπονται. Εκτός ενός: της προσβολή της προσωπικότητας του κάθε συνανθρώπου μας, του χλευασμού του σεξουαλικού του προσανατολισμού, του ρατσισμού. Αυτό δεν είναι σάτιρα. Σε μία περίοδο που σε όλη την Ελλάδα, βίαιες, ρατσιστικές συμπεριφορές βρίσκουν όλο και περισσότερους μιμητές, κυρίως στη νέα γενιά, τα παιδιά μας, οφείλουμε όλοι μας να προσέχουμε τα παραδείγματα που οι ίδιοι δίνουμε. Καταδικάζω απερίφραστα την επιλογή της φιγούρας του καρνάβαλου στην αποκριάτικη εκδήλωση της Κυριακής στα Μωραΐτικα και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης και ελπίζω τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές να αποτελέσουν παρελθόν στην περιοχή μας».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η Ένωση Γονέων Μελιτειέων σε ανακοίνωση της σημείωσε πως δεν γνώριζε για το ρατσιστικό ομοίωμα του κ. Κασσελάκη.

Όπως ανέφεραν στην επιστολή τους οι γονείς:

«Στέλνουμε αυτή την επιστολή σαν σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων ως απάντηση για το δημοσίευμα της Corfu Press για τo καρναβάλι των Μωραϊτίκων. Καταρχήν θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει καρνάβαλος και προφανώς ούτε το θέμα του, δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Επίσης είναι γνωστό ότι τα άρματα δεν γνωστοποιούνται ποτέ αναμεταξύ τους. Εμείς σαν σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων κατεβήκαμε στην παρέλαση ντυμένοι Υπερήρωες Marvel. Αν γνωρίζαμε το συγκεκριμένο θέμα δεν θα συμμετείχαμε, σε κάτι που προσβάλει την προσωπικότητα και τις προσωπικές επιλογές του κάθε ανθρώπου. Τέλος, θα θέλαμε να καταδικάσουμε σαν σύλλογος γονέων και κηδεμόνων κάθε είδους ομοφοβικές και σεξιστικές ενέργειες».

Τέλος ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής Πέτρος Κοσμάς, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα εκφράζει τη ντροπή του για το συγκεκριμένο γεγονός και ζητά έκτακτο Δ.Σ. “Από ό,τι πληροφορήθηκα το ομοίωμα είχε ενδιαφέρουσα οπτική και από την πίσω μεριά του. Ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Μωραϊτίκων δηλώνω ντροπή, πλήρη άγνοια για το συμβάν μιας και απουσίαζα από αυτή την εκδήλωση. Συνεπώς διαφοροποιούμαι πλήρως. Έχω ζητήσει έκτακτο Δ.Σ. και αναμένω για τις οποίες κινήσεις ληφθούν συλλογικά. Εάν βρω αντίσταση θα κινηθώ ως μονάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL