Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.4°C24.0°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.3°C26.5°C
4 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.8°C23.8°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.7°C22.9°C
4 BF 43%
Εκλογές ΕΣΗΕΑ / Με τη σφραγίδα της Αριστεράς η επόμενη μέρα στην ΕΣΗΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΕΣΗΕΑ / Με τη σφραγίδα της Αριστεράς η επόμενη μέρα στην ΕΣΗΕΑ

Τη σφραγίδα της Αριστεράς θα έχει και πάλι η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και θα πάρει εκείνα τα χαρακτηριστικά που προτάσσει η παράταξη της Συσπείρωσης, αγώνα για αδέσμευτη ενημέρωση και πλουραλισμό, αξιοπρέπεια για τους δημοσιογράφους. Η επόμενη μέρα στην ΕΣΗΕΑ βρίσκει τη δύναμη προόδου, τη Συσπείρωση, να διατηρεί τις δυνάμεις της και να βάζει τις νέες προτεραιότητες: Αύξηση των μισθών των δημοσιογράφων, που παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και δεκαπέντε χρόνια, αφού προηγουμένως υπέστησαν απανωτές μειώσεις. Ισχυρό ΕΔΟΕΑΠ, απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων μέσω του «Ξενοφώντα», ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την προστασία των δημοσιογράφων από παρεμβάσεις και απειλές. Οι τρεις εκλεγμένοι της Συσπείρωσης στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τοποθετούνται:

 

Σταύρος Καπάκος: Γενικός Γραμματέας ΕΣΗΕΑ

Ο,τι καλό στη δημοσιογραφία έχει το αποτύπωμά μας

Προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν οι διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις, με αιχμή την πρότασή μας για αυξήσεις 15% και εισαγωγικό μισθό 1.250 ευρώ. Η υπεράσπιση των δημοσιογράφων από τις διώξεις, τις εκφοβιστικές αγωγές SLAPPs, τις παρακολουθήσεις και γενικότερα η ασφάλεια των λειτουργών του Τύπου, τώρα και υπό το βάρος των θετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν κεντρικό στόχο για τις Ενώσεις Συντακτών και την ΕΣΗΕΑ.

Μια δύσκολη αλλά όχι αδύνατη σύγκλιση νομίζω ότι θα υπάρξει και πάλι στην ΕΣΗΕΑ και στην ΠΟΕΣΥ, την ομοσπονδία μας, όπως άλλωστε υπήρξε και την προηγούμενη περίοδο και αυτό εκτιμώ ότι θα επιτευχθεί, παρά τις πιέσεις άνωθεν και έξωθεν και τη μικρή ενίσχυση των δυνάμεων του ανορθολογισμού, του ακραίου δεξιού λαϊκισμού, των «τραμπίστας» με όρους πολιτικούς, στο εσωτερικό της Ένωσης.

Η εκτίμησή μου είναι ότι οι «τραμπίστας», τα απομεινάρια των πελατειακών στοιχείων που τσαλαπατούν τη λογική και ο ακραίος δεξιός λαϊκισμός σε αγαστή σύμπτωση θα επιδιώξουν ρεβάνς στον ΕΔΟΕΑΠ, κατ’ επιταγήν σκληρών εργοδοτικών επιδιώξεων και εμπόρων Υγείας, εναντίον της σημαντικότερης κατάκτησης του κλάδου.

Ο ΕΔΟΕΑΠ, το καλύτερο «κοινωνικό κράτος» στην Ευρώπη, καρπός ωριμότητας και υποδειγματικών, τακτικά και στρατηγικά, αγώνων του κινήματος τα τελευταία δέκα χρόνια, εκτιμώ ότι θα αποτελέσει τον επόμενο στόχο των ετερόκλητων δυνάμεων, που θα κρύβονται πίσω από το προσωπείο των «φίλων του λαού».

Θα αποτύχουν ξανά!

Η Συσπείρωση θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τόσο τον ΕΔΟΕΑΠ όσο και τον «Ξενοφώντα». Ο,τι έχει σχέση με δικαιώματα έχει τη σφραγίδα μας. Επιπλέον, η Συσπείρωση ξεκίνησε έγκαιρα και τη συζήτηση για το κρίσιμο νέο μέτωπο της Τεχνητής Νοημοσύνης, προτείνοντας πολιτικές και κανόνες ρύθμισης.

Στη Συσπείρωση υπερασπιζόμαστε σταθερά την αυτονομία της ενημέρωσης από τον κυβερνητικό έλεγχο, από εργοδοτικές ή κομματικές εξαρτήσεις, με στρατηγικό στόχο ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα. Ό,τι καλό γίνεται στον κλάδο έχει το αποτύπωμά μας. Γι’ αυτό η αποδοχή μας είναι σημαντική.

Μάχη Νικολάρα: Ειδική Γραμματέας ΕΣΗΕΑ

Την επόμενη διετία η ΕΣΗΕΑ επιβάλλεται να υπογράψει συμβάσεις με αυξήσεις σε όλα τα ΜΜΕ


Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία υπογραφή ΣΣΕ, οι εργοδότες εξακολουθούν να οχυρώνονται πίσω από την κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους μνημονιακή νομοθεσία. Δεν πάει άλλο. Θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των συναδέλφων.

Αυτό, ωστόσο, που είναι ο κυρίαρχος λόγος ύπαρξης ενός σωματείου χρειάστηκε αγώνας για να εμπεδωθεί από όλες τις πλευρές. Και δεν εννοώ μόνο την εργοδοσία. Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Όλοι μαζί, με «συνείδηση ΕΣΗΕΑ», οφείλουμε να διεκδικήσουμε συμβάσεις σε όλα τα ΜΜΕ, συγκροτημένα, χωρίς αμετροέπειες ή προσχηματικές κορόνες που ουσιαστικά τορπιλίζουν τη συζήτηση.

Ως Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος συγκροτήσαμε και προτείνουμε συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης που ενοποιεί τον κλάδο με βασικούς άξονες: Αυξήσεις 10-15% στις αποδοχές - Εισαγωγικός μισθός 1.250 ευρώ - Έκτακτη στήριξη εισοδήματος - Μέτρα ενάντια στην κερδοσκοπική ακρίβεια.

Με αυτό το πλαίσιο ζητήσαμε την ψήφο των συναδέλφων και είμαστε αποφασισμένοι να διοχετεύσουμε τη δύναμη που μας έδωσαν στην αγωνιστική διεκδίκηση αυτού του στόχου. Καλέσαμε τον κλάδο σε ετοιμότητα γιατί το επόμενο διάστημα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Οι εργοδότες πρέπει να πιεστούν να προσέλθουν με ειλικρίνεια σε διαπραγμάτευση και να απαντήσουν ουσιαστικά στις επιτακτικές ανάγκες των εργαζόμενων ώστε να μπει τέλος στην ομηρία των ατομικών συμβάσεων.

Παράλληλα συνεχίζουμε, μέσω του «Ξενοφώντα», τη μεγάλη και επιτυχημένη προσπάθεια για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Η νέα μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας όλοι οι δημοσιογράφοι, παντού στον κόσμο, είναι να αποδώσουν τα μονοπώλια της Τεχνητής Νοημοσύνης αμοιβές για τη χρήση των πνευματικών μας έργων στην εκπαίδευση μηχανών. Ο «Ξενοφών» έχει πλέον και τη δύναμη, και τη γνώση να παλέψει ώστε οι δημοσιογράφοι να λάβουν δίκαιο μερίδιο.

Μαρία Ψαρά: Μέλος Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

Οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων, ευρωπαϊκός νόμος κατά των στρατηγικών αγωγών (SLAPPs)

Οσο κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, μεγάλο μέρος του πλαισίου που φτάνει (και) στην Ελλάδα για τη δημοσιογραφική πρακτική βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

Εφόσον οι συνάδελφοι με τίμησαν με την ψήφο τους, εκλέγοντας για πρώτη φορά ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ μια ανταποκρίτρια και μάλιστα στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Από νωρίς συνειδητοποίησα ότι για το καλό του κλάδου, για το καλό της ΕΣΗΕΑ, έπρεπε να έρθω σε επαφή με τους ανθρώπους που θα καθόριζαν το περιεχόμενο των δύο αυτών νομοθετημάτων.

Και η εξωστρέφεια, η συνεργασία και η πίεση έφεραν αποτέλεσμα. Σε συνεργασία με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δύο σημαντικές συμφωνίες έγιναν πραγματικότητα.

Παρά τις προσπάθειες ορισμένων κυβερνήσεων -όπως η ελληνική και η γαλλική -να νομιμοποιηθεί η δυνατότητα παρακολούθησης των δημοσιογράφων για λόγους εθνικής ασφάλειας, η «γραμμή» τους δεν πέρασε - τουλάχιστον όχι χωρίς δικλίδες ασφαλείας.

Και για πρώτη φορά, στη νέα οδηγία κατά των SLAPPs, οι δημοσιογράφοι που κατηγορούνται μπορούν -μεταξύ άλλων- να υποβάλουν αίτηση για την πρόωρη απόρριψη των αβάσιμων αξιώσεων, ενώ ο κατήγορος καλείται να αποδείξει τη βασιμότητα των ισχυρισμών του.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η εφαρμογή τους, χωρίς εκπτώσεις. Με αυτή τη δέσμευση ζητήσαμε την ψήφο των συναδέλφων στις πρόσφατες εκλογές και αυτό θα διεκδικήσουμε δυναμικά με όση δύναμη μας έδωσαν οι ψήφοι τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL