Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.5°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C17.1°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C15.5°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.3°C12.9°C
0 BF 94%
Κόλπος του Ομάν / Ελεύθερος ο Έλληνας ναυτικός του «St Nikolas» - Η ανακοίνωση της εταιρείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόλπος του Ομάν / Ελεύθερος ο Έλληνας ναυτικός του «St Nikolas» - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Δεξαμενόπλοιο της Empire Navigatio
Φωτογραφία αρχείου Empire Navigation

Απελευθερώθηκε ο Έλληνας ναυτικός του δεξαμενόπλοιου St. Nikolas που έχει καταληφθεί από τις ιρανικές αρχές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου Empire Navigation Inc.

Η Empire Navigation Inc ενημέρωσε ότι είναι «στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απελευθέρωση του νεότερου μέλους του αιχμαλωτισθέντος πληρώματος. Ο Έλληνας δόκιμος, συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρέσβη στο Ιράν, επιβιβάζεται σε πτήση για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ανεξάρτητα από αυτά τα θετικά νέα, η εταιρεία μας παραμένει προσηλωμένη στην ασφαλή απελευθέρωση όλων των μελών του πληρώματος. Οι υπόλοιποι 18 ναυτικοί, που εξακολουθούν να επιβαίνουν στο πλοίο που είναι αγκυροβολημένο στο Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επαφή με τις οικογένειές τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.

Η εταιρεία προσθέτει ότι βρίσκεται επίσης σε επαφή με τον πρέσβη των Φιλιππίνων στο Ιράν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το πλοίο μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών που επιβάλλονται από τις τοπικές αρχές. Και συμπληρώνει ότι «αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Φιλιππίνων από την πρώτη ημέρα συνεχίζουν τις διαπραγματευτικές προσπάθειες για την ασφαλή επιστροφή και των υπολοίπων ναυτικών που είναι καλά στην υγεία τους». 

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν για την απελευθέρωση του Έλληνα ναυτικού ότι «κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με ενέργειες του Πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός του ναυτικού, ο οποίος και κατευθύνεται αυτή την ώρα προς την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι το πλοίο κατελήφθη από ομάδα ενόπλων ενώ έπλεε φορτωμένο με περίπου 145.000 μετρικών τόνους αργού πετρελαίου, έχοντας ξεκινήσει από τη Βασόρα στο Ιράκ με προορισμό την Aliaga στην Τουρκία μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Όπως έχουν μεταδώσει ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το φορτίο του πλοίου κατασχέθηκε μετά από δικαστική εντολή από το ιρανικό πολεμικό ναυτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL