Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.6°C19.6°C
2 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.6°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.0°C17.7°C
3 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C14.5°C
0 BF 100%
Τα θέσφατα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα θέσφατα

δικαστική αίθουσα
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Δεν έφτασαν ούτε οι ένορκες καταθέσεις των γονέων του θανόντος για να πειστεί το δικαστήριο ότι ουδεμία απαίτηση είχαν και ούτε προσδοκούσαν κληρονομικά οφέλη από την κοινή περιουσία που είχε δημιουργήσει κατά τη διάρκεια του κοινού του βίου με τον σύντροφό του ο γιος τους.

Ο δικαστής άκουγε με μεγάλη προσοχή τις καταθέσεις των μαρτύρων που εξιστορούσαν τον κοινό βίο των δύο ανδρών, οι οποίοι είχαν αγοράσει σπίτι, εξοχικό, αυτοκίνητο και άλλα πράγματα που όλα τα ζευγάρια αγοράζουν μαζί για να τα μοιράζονται. Πέρα από τα συναισθήματα που, ως γνωστόν, δεν αποτιμώνται όταν είναι αληθινά.

Με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή ο δικαστής άκουσε και την αγόρευση του νομικού παραστάτη, που ανέπτυσσε σειρά επιχειρημάτων που έδειχναν ότι αν υπήρχε κοινή λογική, δεν θα ήταν απαραίτητος ο νομοθέτης.

«Ο νόμος είναι νόμος» αρκέστηκε να πει ο πρόεδρος προς υπεράσπιση της νομοθεσίας που του παρείχε τον επιούσιο και πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη σκέψη του, ένας ακροατής της διαδικασίας σηκώθηκε από το κάθισμά του και έβγαλε το κινητό από την τσέπη του παντελονιού του.

Χωρίς να το αντιληφθεί, ένα κέρμα έπεσε από την τσέπη του και τάραξε τη σιωπή μιας παύσης του δικαστή, που έψαχνε να βρει τις λέξεις για να διατυπώσει την επόμενη πρότασή του.

Ολοι γύρισαν να κοιτάξουν αιφνιδιασμένοι. Κάπως σαν να μην ήταν καθόλου αναμενόμενο. Αλλά τι μπορεί να είναι αναμενόμενο και τι όχι σε μια ζωή γεμάτη εκπλήξεις; Κι ακόμα, πόσα θα μπορούσε κανείς να προβλέψει;

Ενα ατίθασο και ευτελές κέρμα θα διέκοπτε τον ειρμό της σκέψης του μεγάλου δικαστή και θα τάραζε την έννομη τάξη. Ο δικαστής συνέχισε την τοποθέτησή του μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οπότε και έδωσε το περιθώριο στον εαυτό του να αποφασίσει σύντομα, ώστε να δημοσιοποιήσει την απόφαση καθώς προβλέπει ο νόμος· και κατέβηκε από την έδρα.

Ο ακροατής πλησίασε τον δικαστή και απολογήθηκε για την απροσεξία του, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι δεν περίμενε ποτέ πως ένα τόσο ευτελούς αξίας κέρμα θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη αναστάτωση.

Ο δικαστής, εκτός έδρας πια, δέχθηκε τη συγγνώμη του ακροατή και τον καθησύχασε για την αναστάτωση που προκάλεσε το συμβάν. Εξάλλου, όπως του είπε με αυτοπεποίθηση: ένα ευτελές κέρμα δεν μπορεί να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη.

Κάπως όπως και οι πολιτικές, που όσο μεγαλύτερο θόρυβο κάνουν όταν «πέφτουν» στη δημόσια διαβούλευση, τόσο μικρότερης αξίας είναι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL