Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
17.5°C22.4°C
1 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.0°C
2 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C22.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.6°C24.3°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
0 BF 77%
Ιδιωτικά πανεπιστήμια / Η κυβέρνηση κουρελιάζει το Σύνταγμα με κατά το δοκούν ερμηνεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικά πανεπιστήμια / Η κυβέρνηση κουρελιάζει το Σύνταγμα με κατά το δοκούν ερμηνεία

Αμφιθέατρο πανεπιστημίου
(EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο» είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης για να φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρακάμποντας και κουρελιάζοντας το Σύνταγμα. Το υπουργείο Παιδείας μετά τις έντονες αντιδράσεις, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο με μία ανακοίνωση με τη μορφή ερωταπαντήσεων.

«Οι συνταγματικές διατάξεις, όπως αυτές που μας απασχολούν, πρέπει να ερμηνεύονται με το νόημα που αποκτούν κατά τη συνδυαστική εφαρμογή τους με το ενωσιακό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει επικυρώσει η χώρα μας. Επομένως, καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τις εθνικές διατάξεις υπό το πρίσμα του ενωσιακού δικαίου, επιδιώκοντας την εναρμονισμένη με το ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία των εθνικών κανόνων» υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή επιδιώκει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, βαφτίζοντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο καθώς όπως ανακοίνωσε  ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα του 21ου αιώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL