Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
13.2°C19.0°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.3°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.6°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.8°C15.5°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C13.5°C
0 BF 100%
Τέμπη / Το Σύνταγμα γέμισε από πόνο και λύπη - «Ήρθε η ώρα να μας ακούσουν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέμπη / Το Σύνταγμα γέμισε από πόνο και λύπη - «Ήρθε η ώρα να μας ακούσουν»

INTIME/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Το Σύνταγμα σήμερα γέμισε από πόνο και λύπη. Από τα δάκρυα γονέων και συγγενών. Φίλων, αλληλέγγυων και μιας κοινωνίας που δεν έχει ξεχάσει. Κάποια από αυτά κύλησαν πρώτα στην εξέδρα η οποία στήθηκε στο πάνω μέρος της πλατείας για τους 57 νεκρούς των Τεμπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνω σε αυτή ακούμπησαν βαλίτσες σαν αυτές που κουβάλησαν τελευταία φορά τα θύματα. Και πάνω στις βαλίτσες φωτογραφίες τους. Ανθοδέσμες με τριαντάφυλλα. Και μπροστά, στον χώρο που περίσσευε, ακούμπησε ο κόσμος τα κεριά να σιγοκαίνε.

Μετά από μήνες σηκώθηκαν τα ίδια πανό που ζητούν να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα. Που έφεραν πάλι στα χείλη το καθημερινό κλείσιμο στο τηλεφώνημα απ' αυτόν που νοιάζεται «πάρε με όταν φτάσεις». Κι όταν από τα μεγάφωνα ακούγονταν οι μαρτυρίες για τη φράση που ακούστηκε λίγο πριν τη σύγκρουση των τρένων «πάμε κι όπου βγει», τα βλέφαρα έσφιγγαν σα σφουγγάρια αφήνοντας πίσω μάτια βουρκωμένα. Όλα θα μπορούσαν ήταν διαφορετικά.

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Από την ίδια εξέδρα, δίπλα στη μορφή των δικών τους ανθρώπων, γονείς και συγγενείς μίλησαν για τις στιγμές όπως τις βίωσαν. «9 Μαρτίου κήδευσα ό,τι απέμεινε από εκείνη, κάποια καμένα κόκκαλα», είπε η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, Μαρία Καρυστιανού. Ενώ ο πατέρας της, Αντώνης Ψαρόπουλος παρέθεσε μια σειρά από σημεία που συνεχίζουν εννέα μήνες μετά να παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Ενδεικτικά ο κ. Ψαρόπουλος ανέφερε ότι ακόμη μέχρι σήμερα «δεν υπάρχει σαφής απάντηση πώς προήλθε η έκρηξη και η φωτιά μετά τη σύγκρουση των τρένων, με αποτέλεσμα 28 επιβάτες, δικοί μας άνθρωποι, να απανθρακωθούν». Όπως κι ότι «δεν υπάρχει εικόνα της αναχώρησης και της διέλευσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τους σταθμούς που πέρασε πριν τη σύγκρουση, ενώ για την επιβατική υπάρχει με ευθύνη των δικαστικών αρχών».

Άνθρωποι μπροστά στη Βουλή
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

«Βρίσκομαι εδώ κρατώντας απ' το χέρι όλους τους συγγενείς των θυμάτων. Τα Τέμπη πάνε να ξεχαστούν, γι'αυτό ακριβώς είμαστε εδώ. Ήρθε η ώρα να μας ακούσουν», ήταν το μήνυμα του Θοδωρή Ελευθεριάδη, γιου της Μαρίας Εγούτ που βρήκε επίσης τραγικό θάνατο.

τεμπη
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Από τα μεγάφωνα ακούστηκαν ένα-ένα τα ονόματα των νεκρών. Με τον κόσμο να μην απαντά αθάνατος αλλά απών κι απούσα. Σε μια προσπάθεια να γίνει πλήρως συνειδητή η απώλεια. Δίπλα τους εκεί ήταν κι η Μάγδα Φύσσα, η οποία γνωρίζει καλά τι σημαίνει να μην ανοίγει ξανά η πόρτα απ' αυτόν που γέννησες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL