Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.7°C23.4°C
3 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.0°C27.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.8°C28.2°C
1 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.3°C21.9°C
4 BF 60%
Επεισόδια στου Ρέντη / Συνεχίζονται οι έρευνες για δράστη της επίθεσης - Δεκάδες προσαχθέντες στο Αλλοδαπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επεισόδια στου Ρέντη / Συνεχίζονται οι έρευνες για δράστη της επίθεσης - Δεκάδες προσαχθέντες στο Αλλοδαπών

ρεντη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη παραμένουν δεκάδες προσαχθέντες μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν χθες στο κλειστό γήπεδο Μελίνα Μερκούρη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά από φωτοβολίδα ένας αστυνομικός που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση διασωλημένος στο Κρατικό Νίκαιας. 

Περίπου 200 από τους 424 προσαχθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι -αναμέσα στους οποίους και ανήλικοι- ενώ συνεχίζεται η λήψη DNA και αποτυπωμάτων για τον εντοπισμό του δράστη της δολοφονικής επίθεσης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις έρευνες έχουν αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και το Τμήμα Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρου αναζητώντας στοιχεία που μπορεί να διαλευκάνουν τις έρευνες. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια έχουν μεταφερθεί προσωπικά αντικείμενα όπως μπουφάν, μπλούζες, γάντια κτλ. που βρέθηκαν στο χώρο που εκτυλίχθηκαν τα επεισόδια αλλά και υπολείμματα από κροτίδες και φωτοβολίδες.

Αναφορές ότι χτυπήθηκαν προσαχθέντες

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές και καταγγελίες ότι οι προσαχθέντες έχουν χτυπηθεί από αστυνομικούς. Αυτή την ενημέρωση παρείχε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης αλλά και μητέρα προσαχθέντα που μίλησε στο Κόκκινο. 

«Κάποια στιγμή χθες το βράδυ δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το παιδί μου που βρισκόταν μέσα στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη, μου είπε ''μαμά δεν μπορώ να αναπνεύσω, μας έχουν ρίξει δακρυγόνα χωρίς αιτία, γνωρίζουμε ότι έξω γίνεται κάποια φασαρία αλλά δεν μας αφήνουν να φύγουμε. Έχουν αφήσει τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά αλλά εγώ πήγα να φύγω και δεν με άφησαν''. Αργότερα μίλησε με κάποιον συγγενή μου μέσα από την κλούβα κατά τη μεταφορά του, μου είπε ''εγώ έφαγα μόνο κάποιες σφαλιάρες αλλά τον φίλο μου τον έχουν χτυπήσει πολύ''. Εκτοτε δεν έχουμε μιλήσει, δεν μας έχουν ενημερώσει για το οτιδήποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης που βρέθηκε έξω από την Πέτρου Ράλλη, περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετώπισαν δικηγόροι και συγγενείς έξω στο Αλλοδαπών καθώς οι αστυνομικές αρχές δεν ανταποκρίνονταν στο αίτημα των συγγενών να ταυτοποιήσουν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων στους προσαχθέντες παρατείνοντας την αγωνία των γονιών που αναζητούσαν τα παιδιά τους. Μίλησε επίσης για προσαγωγές στο «σωρό» καθώς «όποιος ήταν εντός του γηπέδου και ήταν άντρας κρίθηκε δυνάμει ύποπτος».

Τρώνε σάντουιτς

Εν μέσω καταγγελιών για βιαιοπραγία από αστυνομικούς κατά την προσαγωγή «στον σωρό» που πραγματοποίησε χθες το βράδυ η ΕΛΑΣ, ο Στ. Μπαλάσκας έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι όσοι κρατούνται στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη «έχουν νερό, τροφή, κάθονται, ξεκουράζονται, δεν έχουν κανένα πρόβλημα, δεν τα έχει χτυπήσει κανένας, τους μιλούν ακόμη και στον πληθυντικό, απλά θα πρέπει ανά 10 να ψαχτούν ένας, ένας και μετά να φύγουν. Δεν είναι καν σύλληψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είχε προηγηθεί η δήλωση άλλης μητέρας προσαχθέντα ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση από την αστυνομία, ούτε για το παιδί της ούτε για κάποιον άλλον. Η ίδια σχολιάζοντας δε ότι «υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας δεν μπορούν να έχουν πάρει 400 άτομα» και τόνισε ότι «έχουμε μάθει από άλλους -δεν έχω μιλήσει με το παιδί μου- ότι τα χτύπησαν. Είμαι πάρα πολύ ταραγμένη».

Τα επεισόδια πυροδότησαν εξελίξεις σε πολλά επίπεδα.Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός ζήτησε την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για όσα συνέβησαν χθες το βράδυ στο κλειστό του Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη».  Στην σκληρή ανακοίνωση τους οι Ερυθρόλευκοι σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση να κρατήσει η αστυνομία σε ομηρία όλο το γήπεδο «θυμίζει ξεκάθαρα όχι απλά χούντα, αλλά τακτικές αντιποίνων των ναζί» κάνοντας λόγο για αδυναμία των Αρχών να προλάβουν τα επεισόδια, αλλά και να τα αντιμετωπίσουν όταν εκδηλώθηκαν. 

Απάντηση στον Ολυμπιακό επειχείρησε να δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Eπιχειρείται από ορισμένους μια αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ., με ισχυρισμούς που προκαλούν τη λογική και το δημόσιο αίσθημα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου. «Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει συστηματικά τη δουλειά της, με σεβασμό στα προβλεπόμενα από τον νόμο, ώστε να εντοπίσει τον ή τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης στον 31χρονο αστυνομικό. Στην προσπάθειά της αυτή έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και τη στήριξή μου» είπε. 

Σε καταστολή στη ΜΕΘ ο αστυνομικός

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο αστυνομικός των ΜΑΤ που τραυματίστηκε βαρύτατα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Σύμφωνα με το νέο ιατρικό ανακοινωθέν, ο 31χρονος νοσηλεύεται στην ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό. Υπενθυμίζεται πως ο αστυνομικός υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση στον μηρό, με τους γιατρούς του Κρατικού Νικαίας να δίνουν μεγάλη μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, καθώς διακομίστηκε με ακατάσχετη αιμορραγία.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα το πρωί, ο 31χρονος υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά η ΚΑΡΠΑ που του έγινε απέβη σωτήρια, καθώς επανήλθε η καρδιακή του λειτουργία ύστερα από 10 λεπτά περίπου.

Ακολούθησε η επέμβαση, κατά την οποία ανευρέθη και αφαιρέθηκε από τον μηρό του αστυνομικού μεταλλική βολίδα διαστάσεων 5Χ2Χ2 εκατοστών, καθώς και άλλα μεταλλικά θραύσματα από την περιοχή των μηριαίων αγγείων.

Σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου

Μετά τα μέτρα «ξαναζεσταμένο φαγητό» για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2023 μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα οποία είχε εξαγγείλει ξανά τον Φεβρουάριο του 2022, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έκανε ξανά μια τρύπα στο νερό. 

Με φόντο τα νέα επεισόδια, τα οποία φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ανίκανη να αποτρέψει ή να περιορίσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί σε νέα σύσκεψη το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:00 με θέμα την οπαδική βία, όπου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL