Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.9°C16.4°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
8.2°C10.5°C
3 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.4°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
12 °C
11.9°C13.0°C
3 BF 71%
Θανάσης Καμπαγιάννης / Η μαρτυρία του από την Πέτρου Ράλλη - Υπάρχουν αρκετοί 15χρονοι, τους παίρνουν μαζικά DNA
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θανάσης Καμπαγιάννης / Η μαρτυρία του από την Πέτρου Ράλλη - Υπάρχουν αρκετοί 15χρονοι, τους παίρνουν μαζικά DNA

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης
(INTIME NEWS/ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΜΣΗΣ)

Την κατάσταση που αντιμετώπισαν δικηγόροι και συγγενείς έξω στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη περιγράφει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλά για την τιτάνια προσπάθεια συγγενών να ταυτοποιήσουν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων στους προσαχθέντες, μιας και η Διεύθυνση Αλλοδαπών αρνούταν να απαντήσει επικαλούμενη φόρτο εργασίας, καθώς και το ότι δεν ήταν το Αλλοδαπών υπεύθυνο αλλά το Τμήμα Αθλητικής Βίας. Μάλιστα κατόπιν διαμαρτυριών, γράφονταν χειρόγραφα κάποια ονόματα από αξιωματικό για να γίνει η ταυτοποίηση με πενιχρά αποτελέσματα. 

Μέχρι τις 13:00 δεν επιτρεπόταν καμία επικοινωνία των προσαχθέντων ατόμων με δικηγόρο, με τους δικηγόρους να ζητούν από την ΕΛΑΣ να ανοίξει το τηλεφωνικό κέντρο ώστε να ενημερωθούν υπεύθυνα οι γονείς καθώς ανάμεσα στους προσαχθένες βρίσκονταν άτομα ηλικίας 15 ετών, ενώ υπήρχαν καταγγελίες για άτομα που είχαν χτυπηθεί. 

Ωστόσο, έπειτα από ενημέρωση αξιωματικού της αστυνομίας τους είπαν ότι πρόκεται για προσαγωγές και ότι όσοι βρίσκονται στο Αλλοδαπών δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ ταυτόχρονα τους ζητείται η συναίνεσή τους στη λήψη DNA. 

Όπως εξηγεί τελικά «στις 13:30 δικηγόροι καταφέραμε να δούμε προσαχθέντα άτομα για τα οποία είχαμε προσέλθει. Οι πληροφορίες για το αν θα συνεχιστεί η κράτησή τους είναι ακόμα συγκεχυμένες: τα άτομα ταυτοποιούνται, σημαίνονται, ενώ κατά πληροφορίες τους ζητείται η παροχή συναίνεσης για λήψη DNA. Επισημαίνουμε ότι η μαζική λήψη βιολογικού υλικού από εκατοντάδες προσαχθέντες με μόνο στοιχείο την παρουσία τους στο γήπεδο αποτελεί προφανή υπέρβαση ακόμα και των ήδη “ξεχειλωμένων” διατάξεων του άρθρου 201 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (17:00), υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποια από τα προσαχθέντα άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα, συνεχίζουν όμως να κρατούνται περί τα 400.

Τελειώνω με κάτι που άκουσα από γονείς που βρίσκονταν στην Πέτρου Ράλλη και που φώναζαν στους αστυνομικούς ότι αυτό “δεν ήταν προσαγωγές αλλά κατοχικό μπλόκο”. Η συλλογή αποδείξεων δεν μπορεί να γίνεται με όρους συλλογικής ευθύνης». 

Αναλυτικά η ανάρτηση: 

Προσωπική μαρτυρία για τις 424 προσαγωγές

Οι αστυνομικές, δικαστικές και εισαγγελικές αρχές έχουν υποχρέωση να διαλευκάνουν τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού τηρώντας τις εγγυήσεις της δικονομίας και τα δικαιώματα των εμπλεκομένων.

Οι 424 προσαγωγές μετά το επίμαχο περιστατικό διεξήχθησαν “στο σωρό”: όποιος ήταν εντός του γηπέδου και ήταν άντρας κρίθηκε δυνάμει ύποπτος. 

Τα άτομα μετήχθησαν στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη χωρίς οι συγγενείς τους να μπορούν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων στους προσαχθέντες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το πρωί (προσωπική μαρτυρία από τις 9:00) σε κλήσεις δικηγόρων που ζητούσαν να μάθουν αν το όνομα του εντολέα τους ήταν στους προσαχθέντες, η Διεύθυνση Αλλοδαπών αρνούταν να απαντήσει επικαλούμενη φόρτο εργασίας, καθώς και το ότι δεν ήταν το Αλλοδαπών υπεύθυνο αλλά το Τμήμα Αθλητικής Βίας. Σημειωτέον ότι αστυνομικός που μίλησε σε συνήγορο, κατόπιν αιτήματος για συνομιλία με κάποιον ανώτερο, αρνήθηκε να δώσει ακόμα και τα δικά του στοιχεία...

Εκατοντάδες συγγενικά πρόσωπα έσπευσαν στην Πέτρου Ράλλη για να βρουν τους ανθρώπους τους. Με πολλή δυσκολία και κατόπιν πολλών διαμαρτυριών, γράφονταν χειρόγραφα κάποια ονόματα από αξιωματικό για να γίνει η ταυτοποίηση με πενιχρά αποτελέσματα. Μέχρι τις 13:00 δεν επιτρεπόταν καμία επικοινωνία των προσαχθέντων ατόμων με δικηγόρο, παρά την προσέλευση αρκετών συναδελφισσών και συναδέλφων. 

Ζητήσαμε από τον αξιωματικό να μεταφέρει προς το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ το αίτημα να ανοίξει τηλεφωνικό κέντρο ώστε να ενημερωθούν υπεύθυνα οι συγγενείς αν κρατούνται οι άνθρωποί τους, οι οποίοι προς ώρας είναι αγνοούμενοι. Επισημαίνουμε ότι πολλά από τα άτομα είναι ανήλικα 15 χρόνων, ενώ υπήρχαν πληροφορίες και καταγγελίες για άτομα που είχαν χτυπηθεί.

Η ενημέρωση αξιωματικού της Αστυνομίας ότι πρόκειται για προσαγωγές ερχόταν σε σύγκρουση με τον χρονο που είχε παρέλθει (ακόμα και οι συνήθεις 4 ώρες είναι πολύ πέραν από “εύλογο χρονικό διάστημα”), καθώς και με πληροφορίες ότι τα άτομα που βρίσκονται στο Αλλοδαπών (κάποια και στη ΔΕΕ) σημαίνονται, δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ ταυτόχρονα τους ζητείται η συναίνεσή τους στη λήψη DNA. 

Τελικά στις 13:30 δικηγόροι καταφέραμε να δούμε προσαχθέντα άτομα για τα οποία είχαμε προσέλθει. Οι πληροφορίες για το αν θα συνεχιστεί η κράτησή τους είναι ακόμα συγκεχυμένες: τα άτομα ταυτοποιούνται, σημαίνονται, ενώ κατά πληροφορίες τους ζητείται η παροχή συναίνεσης για λήψη DNA. Επισημαίνουμε ότι η μαζική λήψη βιολογικού υλικού από εκατοντάδες προσαχθέντες με μόνο στοιχείο την παρουσία τους στο γήπεδο αποτελεί προφανή υπέρβαση ακόμα και των ήδη “ξεχειλωμένων” διατάξεων του άρθρου 201 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (17:00), υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποια από τα προσαχθέντα άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα, συνεχίζουν όμως να κρατούνται περί τα 400.

Τελειώνω με κάτι που άκουσα από γονείς που βρίσκονταν στην Πέτρου Ράλλη και που φώναζαν στους αστυνομικούς ότι αυτό “δεν ήταν προσαγωγές αλλά κατοχικό μπλόκο”. Η συλλογή αποδείξεων δεν μπορεί να γίνεται με όρους συλλογικής ευθύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL