Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
25.2°C30.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.4°C28.2°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
28.8°C33.2°C
3 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.8°C28.8°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
3 BF 47%
Αντιτορπιλικό «Βέλος» / Στον «αέρα» ο ελλιμενισμός μετά τις σοβαρές ζημιές - Τα τρία ενδεχόμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιτορπιλικό «Βέλος» / Στον «αέρα» ο ελλιμενισμός μετά τις σοβαρές ζημιές - Τα τρία ενδεχόμενα

To αντιτορπιλικό «Βέλος»
EUROKINISSI/ ΤΖΑΚΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Στον «αέρα» βρίσκεται η τύχη του συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα, αντιτορπιλικού «Βέλος», το οποίο υπέστη σοβαρές καταστροφές στην πρύμνη στα μέσα Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και είχε αφεθεί στην τύχη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι επισκευές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο έωλο παραμένει το πού θα ελλιμενιστεί στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το μεγάλο ρήγμα στο σκαρί του το «Βέλος» μεταφέρθηκε στο χώρο όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για καταγραφή των ζημιών. Εκεί ακολούθησε πλήρης απάντληση των υδάτων και προχώρησαν οι εργασίες αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, το αντιτορπιλικό δεν μπορεί να παραμείνει στο σημείο όπου μεταφέρθηκε, ενώ αποκλείεται και η επιστροφή του στο συγκεκριμένο σημείο της Νέας Παραλίας, αφού ενδέχεται να κινδυνεύει ξανά με νέες υλικές ζημιές σε μία επόμενη πιθανή κακοκαιρία.

Κακές γλώσσες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΟΛΘ είναι αρνητική στο να φιλοξενήσει το «Βέλος» λόγω των κρουαζιερόπλοιων. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση υπάρχουν τρία επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον του συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο αφορά στο ενδεχόμενο το αντιτορπιλικό να δέσει στον πρώτο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην αρχή της παλιάς παραλίας καθώς το κομμάτι αυτό ανήκει στον δήμο Θεσσαλονίκης και να είναι επισκέψιμο.

Δεύτερον, να επιστρέψει στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο, στην μαρίνα Φλοίσβου, δίπλα στο θωρηκτό Αβέρωφ, όπου βρισκόταν μέχρι το 2019.

Τρίτον, να ελλιμενιστεί στην Κύμη Εύβοιας, αφού έχει ζητηθεί από τους εκπροσώπους της περιοχής ως τόπος καταγωγής του Νικόλαου Παππά ο οποίος ήταν ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού το Μάιο του 1973 όταν διέφυγε από την Ελλάδα της δικτατορίας προς την Ιταλία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής έχει ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με τις ζημιές που υπέστη το πλοίο.  Είχε προηγηθεί και εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια προς την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, να διερευνηθεί το ζήτημα του τόπου ελλιμενισμού του αντιτορπιλικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 με ανακοίνωση του ζητεί την επιστροφή του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL