Μεθοδική εγκατάλειψη του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος», συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα, καταδεικνύουν τα όσα είπε μιλώντας στο Open ο αρχικελευστής του Παναγιώτης Καλλίνος.
«Και εγώ λαβωμένος ψυχικά είμαι διότι αυτή η κατάσταση είναι απολύτως απαράδεκτη. Παρακαλούσαμε τόσο καιρό να μετακινηθεί το σκάφος, να μεθορμίσει», είπε ο κ. Καλλίνος.
«Το "Βέλος" στην πραγματικότητα δεν ήταν προστατευμένο, δεν ήταν μέσα στο λιμάνι, ήταν στον λιμένα της Θεσσαλονίκης, τον κόλπο. Τελικό αποτέλεσμα, δύο μεγάλοι "καιροί", βαρδάρης και νοτιοδυτικός, να το χτυπάνε αλύπητα το καράβι. Κάναμε πολλές φορές διάφορες παραστάσεις, ζητήσαμε από τον δήμο, την περιφέρεια, από διάφορους φορείς να κάνουν κάτι και δεν έκαναν τίποτα ... Είχα κάνει επανειλημμένα τηλεφωνήματα στα οποία εκώφευσαν οι δύο φορείς που προείπα, τους έστειλα μέιλ, τους έστειλα μέσω facebook ειδοποιήσεις και τους ζητούσα το καράβι να προστατευτεί. Υπήρχε δυνατότητα».
«Η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα, όλοι που ασχολούμαστε με την θάλασσα γνωρίζουμε πως εκεί που ήταν δεν θα μπορούσε να είναι προστατευμένο ... Με όλες τις δυνατότητες που είχε το Ναυτικό, είχε κάνει ότι ήταν δυνατό να κάνει. Αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τα καιρικά φαινόμενα, όταν έχει 10 μποφόρ μέσα στο λιμάνι. Ήταν πρυμοδετημένο», όπως εξήγησε. Το Βέλος ξανά «τραυματίστηκε στην πρύμη ... Υπερέβη το φυσικό φαινόμενο την δυνατότητα της προσδέσεως ... Αν είχε μπει στο λιμάνι ή αν είχε πάει στον πρώτο προβλήτα, πάλι πρυμοδετημένο, με κατάλληλο δέσιμο, δεν θα κινδύνευε ποτέ ... Έπρεπε οι φορείς να είχαν μεριμνήσει να έχει μπει σε κανονική θέση ... Δεν έφταιγε το ίδιο το Ναυτικό, το Ναυτικό ζητούσε να μετακινηθεί το σκάφος».
«Όποιος έχει υπηρετήσει σε ένα καράβι του Πολεμικού Ναυτικού σίγουρα νιώθει πως είναι κομμάτι του εαυτού του. Είναι η ψυχή του, τα καράβια έχουν ψυχή. Είναι δυνατόν να μην νιώθεις μια μεγάλη τραυματική εμπειρία όταν βλέπεις έτσι αυτό το κομμάτι του εαυτού σου;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.