Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.8°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.6°C
1 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
4 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.4°C
2 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C14.5°C
0 BF 100%
Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών / Πρώτη καταδίκη - δικαίωση για τυφλά άτομα με σκύλο - οδηγό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών / Πρώτη καταδίκη - δικαίωση για τυφλά άτομα με σκύλο - οδηγό

Τυφλά άτομα με σκύλο - οδηγό
dikastiko.gr

Απόφαση που αναμένεται να αλλάξει την συμπεριφορά των πολιτών αναφορικά με την συμπεριφορά σε σκύλους - οδηγούς εξέδωσε το ΣΤ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που στη χώρα μας υπήρξε καταδίκη επαγγελματία οδηγού ταξί ο οποίος αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα εξαιτίας του σκύλου-οδηγού που χειριζόταν, ασκώντας μάλιστα βία κατά του εκπαιδευμένου Labrador.

«Πλέον, μετά και την εκδίκαση της έφεσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πετύχαμε τελεσίδικη, καταδικαστική απόφαση σε βάρος επαγγελματία οδηγού ταξί ο οποίος αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα εξαιτίας του σκύλου-οδηγού που χειριζόταν, ασκώντας μάλιστα βία κατά του εκπαιδευμένου Labrador. Μετά την παραδειγματική κρίση της Δικαιοσύνης, η ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου για τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα των τυφλών χειριστών σκύλων-οδηγών είναι τόσο ορατή όσο και ο καθημερινός αγώνας των ανάπηρων πολιτών αυτής της χώρας για τα αυτονόητα! Ευχαριστώ το Κέντρο “Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος” για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου αλλά και τους συναδέλφους Θέμη Σοφό και Αναστασία Γιαρένη για την πολύτιμη υποστήριξη τους από την αρχή αυτής της υπόθεσης» δήλωσε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, τυφλός δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, που χειρίστηκε την υπόθεση.

«Το να διεκδικώ τα αυτονόητα δε συμβαίνει πρώτη φορά, είναι όμως η πρώτη φορά που κάποιος επαγγελματίας ασκεί βία σε σκύλο-οδηγό. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν επιτρέπεται να ασκείς βία σε σκύλο αλλά ειδικά στο σκύλο-οδηγό θα πρέπει να μάθουμε πως μπορεί με τέτοιες συμπεριφορές να αναιρεθεί η εκπαίδευση και η ιδιότητα του. Δε θέλω να πω πολλά, παρά μόνο ότι έχει αρχίσει να φαίνεται από μικρές στιγμές της καθημερινότητας ότι το να παίρνει έκταση το θέμα, δηλαδή το να ενημερώνεται το κοινό που συμπεριλαμβάνει πολλούς επαγγελματίες οι οποίοι πρέπει να μάθουν να φέρονται, είναι καλό και μάλλον απαραίτητο. Γι’ αυτό θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω τα ΜΜΕ που μιλούν για τα αυτονόητα και συμβάλλουν σε αυτό που εμείς ονομάζουμε ενημέρωση κοινού και κάνουμε καθημερινά», αναφέρει η μηνύτρια, Τζουλιέτα Μπούσι.

Το ιστορικό της υπόθεσης και η απόφαση

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το dikastiko.gr, το ΣΤ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στη συνεδρίαση της 23.06.2022, δίκασε ποινική υπόθεση με κατηγορούμενο τον Κ.Χ., οδηγό ταξί, ο οποίος κατηγορείτο ως υπαίτιος του ότι στις 25 Απριλίου 2018, παραβίασε την κατά το νόμο απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης για λόγους αναπηρίας.

Συγκεκριμένα, ο οδηγός ταξί κατηγορείτο ότι ευρισκόμενος με το ταξί του έξωθεν της στάσης του μετρό «ΠΑΝΟΡΜΟΥ», αρνήθηκε την επιβίβαση σε αυτό του Χ.Α., της Τζουλιέτας Μπούσι και του σκύλου-οδηγού της, επειδή και οι δύο τύγχαναν άτομα με αναπηρία (ολικά τυφλοί).

Κατά την αποδεικτική διαδικασία, τόσο η μηνύτρια–εντολέας του γραφείου μας, κα Τζουλιέτα Μπούσι, όσο και ο τυφλός αθλητής στο Γκόλμπολ Χ.Α. που ήταν παρών στο άνω συμβάν, περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης.

Όπως αποδείχθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου όταν η Τζουλιέτα Μπούσι και ο Χ.Α. έφθασαν στην πιάτσα ταξί του μετρό «ΠΑΝΟΡΜΟΥ» και ρώτησαν τον κατηγορούμενο, που ήταν πρώτος στην πιάτσα, εάν είναι ελεύθερος, εκείνος απάντησε θετικά.

Κατά την είσοδο της Τζουλιέτας Μπούσι και του σκύλου-οδηγού της στο ταξί, ο κατηγορούμενος μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του σκύλου, παντελώς απροειδοποίητα έσπρωξε με δύναμη τον σκύλο-οδηγό έξω από το ταξί, εξαναγκάζοντας έτσι την τυφλή χειρίστρια αυτού Τζουλιέτα Μπούσι να βγει και εκείνη από το όχημα.

Κατόπιν, ο κατηγορούμενος επαναλάμβανε στην Τζουλιέτα Μπούσι, στον Χ.Α. και σε όλους τους περαστικούς που συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ότι «δεν δέχομαι σκυλιά στο ταξί παρά μόνο εάν έχουν φίμωτρο και είναι μέσα σε κλουβί μεταφοράς όπως αναφέρει ο ΣΑΤΑ», ότι «δεν με νοιάζει τι λέει ο Νόμος για τους σκύλους-οδηγούς», αρνείτο να ακούσει τις εξηγήσεις της κυρίας Μπούσι και να δει τα νόμιμα έγγραφα που πάντα έχει μαζί της σχετικά με τον σκύλο-οδηγό της.

Οι ισχυρισμοί του οδηγού

Ενώπιον του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος Κ.Χ. ισχυρίστηκε ότι δεν αρνήθηκε την επιβίβαση στο ταξί των άνω δύο ΑμεΑ και του σκύλου-οδηγού, ότι δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για άτομα με οπτική αναπηρία, ότι δεν είδε τον σκύλο-οδηγό της τυφλής χειρίστριας Τζουλιέτας Μπούσι, και ότι απλώς έσπρωξε τον σκύλο-οδηγό έξω από τη θέση του συνοδηγού «επειδή τρόμαξε».

Σύμφωνα με τον κ. Αυγουλά αξιοσημείωτη υπήρξε «η ανθρωπιά της μηνύτριας, η οποία όταν ακούστηκε η εισαγγελική πρόταση για άμεση αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας οδήγησης του κατηγορουμένου για ένα έτος, μέσα σε κλάματα ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου, κάτι που έγινε δεκτό και έτσι δε διακινδύνευσε το μεροκάματο του οδηγού ταξί και η διαβίωση των παιδιών του».

Επιπλέον, για πρώτη φορά κατά την εκδίκαση της έφεσης, στις 15/11/23, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε επιπρόσθετα ότι «πρόκειται για παρεξήγηση», ότι «φοβάται τα σκυλιά», ότι «φοβήθηκε όταν μπήκε ο σκύλος οδηγός στο ταξί του» και ότι «το όλο θέμα το δημιούργησαν οι περαστικοί που τον πίεζαν να μεταφέρει την παθούσα και τον φίλο της, και παρακίνησαν αυτούς να υποβάλλουν μήνυση».

Ωστόσο, με την απόφαση το 2023 του Η’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, επιβλήθηκε εν τέλει ποινή φυλάκισης ενός (1) έτους με αναστολή, στον οδηγό ταξί.

Δεν επιβλήθηκε η παρεπόμενη, χρηματική ποινή, καθώς το Δικαστήριο κατά την εκδίκαση της έφεσης στις 15/11/23, αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL