Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.6°C
2 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
17.7°C22.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
24.1°C27.8°C
5 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
14.1°C14.1°C
1 BF 92%
Περιφέρεια Θεσσαλίας / Σταμάτησε τα έργα στη Μηλίνα Πηλίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιφέρεια Θεσσαλίας / Σταμάτησε τα έργα στη Μηλίνα Πηλίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Κακοκαιρία Μηλίνα
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Δύο μήνες μετά τη θεομηνία στη Μηλίνα Πηλίου, η περιφέρεια Θεσσαλίας βάζει στον «πάγο» τα έργα αποκατάστασης στα ρέματα, το θαλάσσιο μέτωπο, αλλά και γενικότερα οποιοδήποτε έργο στον οικισμό. 

Την παραπάνω καταγγελία κάνουν οι κάτοικοι του χωριού στο «Έθνος», οι οποίοι μετά και το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών που «κατέβασαν» τον Αγοραστό από περιφερειάρχη, βλέπουν την επικίνδυνη στασιμότητα στα έργα αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών στην Μηλίνα, αλλά και τα έργα προστασίας από ενδεχόμενα μελλοντικά ακραία φαινόμενα που μπορεί να χτυπήσουν την περιοχή τους. 

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μηλίνας, Κώστας Γκουτζίνης, αν και τα εργολαβικά συνεργεία ξεκίνησαν κάποιες εργασίες αποκατάστασης, για παράδειγμα η απομάκρυνση φερτών υλικών από τα δύο ρέματα της περιοχής, μετά τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, κάθε έργο «πάγωσε». 

«Μόλις τελείωσαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σταμάτησε οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ρέματα και παραλιακό μέτωπο. Μετά τις καταστροφές εγκαταστάθηκαν κάποιοι εργολάβοι και άρχισαν να καθαρίζουν και να ξεμπαζώνουν τα ρέματα. Μετά τις εκλογές, όμως, όλα σταμάτησαν. Εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στη θάλασσα τουλάχιστον εννέα αυτοκίνητα, όπως μας είπε το λιμενικό, η μεταφορά των οποίων στη στεριά δεν ξεκίνησε ποτέ. Από μόνοι μας οι κάτοικοι βγάλαμε άλλα τόσα αυτοκίνητα από τη θάλασσα, τα οποία βρίσκονταν κοντά στη στεριά. Για τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αφού, για να βγουν, χρειάζονται γνώσεις και ικανότητες δύτη. Όπως πληροφορούμαστε, τα έργα δε σταμάτησαν μόνο στη Μηλίνα. Το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα χωριά της περιοχής μας. Όμως, στο δικό μας χωριό οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες και άρα είναι περισσότερη αισθητή η απουσία του αρμόδιου κρατικού μηχανισμού», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Γκουτζίνης. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε σύμβαση ανάμεσα στην περιφέρεια Θεσσαλίας και τους εργολάβους. Άρα, η συμφωνία μεταξύ τους βρίσκεται στον «αέρα». 

«Υπάρχει μόνο μία προφορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, για να γίνουν οι εργασίες. Δούλεψαν τα συνεργεία για περίπου ένα μήνα και από τις 16 Οκτωβρίου έχουν τα πάντα εγκαταλειφθεί. Δυστυχώς, μέσα σε αυτόν το μήνα κατέστη εφικτό να γίνουν ελάχιστα πράγματα. Για να είχαμε αποτέλεσμα, θα έπρεπε τα συνεργεία να δουλεύουν όλο το χειμώνα», περιγράφει ο πρόεδρος της Μηλίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι κάτοικοι ζήτησαν το λόγο για τον οποίο μπήκαν στον «πάγο» τα έργα, η απάντηση που έλαβαν από την περιφέρεια ήταν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού για το 2023 και συνεπώς δεν γίνεται να υπογραφούν οι συμβάσεις. 

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργολάβοι δεν έχουν πληρωθεί για όποια εργασία έκαναν μέχρι τώρα. Τους είπαν ότι θα τους πληρώσουν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και αναμένουν. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι ο κόσμος να ζει στο έλεος του Θεού. Πέφτουμε για ύπνο και ξυπνάμε με τον εφιάλτη, μήπως συμβούν ξανά καταστροφές. Η ανησυχία σε όλο το χωριό είναι τεράστια και δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης. Φτάσαμε ήδη στο χειμώνα, οι κακοκαιρίες είναι μπροστά μας και ακόμα δεν έχουν ούτε καν καθαριστεί τα δύο ρέματα της περιοχής μας, που ξεχείλισαν με τις κακοκαιρίες του Σεπτεμβρίου. Εννοείται ότι δεν έχει γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης εν' όψει του χειμώνα», τονίζει ο κ. Γκουτζίνης. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL