Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.7°C17.4°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.5°C16.7°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C16.0°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.5°C17.8°C
5 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.3°C10.3°C
2 BF 70%
Υπουργείο Περιβάλλοντος / Νέο νομοσχέδιο παρεκκλίσεων με ωδή στα data centers
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Περιβάλλοντος / Νέο νομοσχέδιο παρεκκλίσεων με ωδή στα data centers

134145617a.jpg

Πλήθος χαριστικών ρυθμίσεων που ευτελίζουν περαιτέρω τους θεσμοθετημένους κανόνες του πολεοδομικού σχεδιασμού περιλαμβάνει νομοσχέδιο-αχταρμάς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δόθηκε για ολιγοήμερη διαβούλευση (έως τις 13 Νοεμβρίου). Παράλληλα, αλλάζει τον ιδρυτικό νόμο (2010) του Πράσινου Ταμείου διά προσθηκών για να μοιράζεται «με ευελιξία», χωρίς ασφαλιστικές δικλίδες, το περιεχόμενο του «κουμπαρά» του (πόροι από τα πρόστιμα αυθαίρετων κ.λπ.). Το νομοσχέδιο των 61 άρθρων υπό τον τίτλο «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις» περιλαμβάνει άρθρο (35) καταφανώς αντιδημοκρατικού περιεχομένου και αμφιβόλου συνταγματικότητας. Καταργεί τις εισηγήσεις των δημόσιων υπηρεσιών σχεδιασμού για κρίσιμα θέματα εγκρίσεων πολεοδομικών μελετών, τροποποιήσεων σχεδίων πόλεων, ειδικών διαταγμάτων, χαρακτηρισμού κτηρίων ως διατηρητέων κ.ά. Τα κορυφαία γνωμοδοτικά όργανα, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και τα κεντρικά συμβούλια Αρχιτεκτονικής, θα αποφαίνονται βάσει ενημερωτικού σημειώματος το οποίο συντάσσεται από τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άρα τον ιδιώτη ενδιαφερόμενο και τον μελετητή του. Όπως αναγράφεται, «από την έναρξη ισχύος του παρόντος, το ανωτέρω ενημερωτικό σημείωμα υποκαθιστά την τυχόν προβλεπόμενη εισήγηση των υπηρεσιών των οικείων υπουργείων προς τα ανωτέρω συμβούλια». Τα υπουργεία είναι Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νησιωτικής Πολιτικής και Εσωτερικών.

Είκοσι ολόκληρα άρθρα καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας, τους όρους δόμησης και κατασκευής με μπόνους παρεκκλίσεις σε ύψος και συντελεστή δόμησης των κέντρων δεδομένων (data centers), τα οποία προσδιορίζονται ως «διασύνδεση και λειτουργία εξοπλισμού τεχνολογιών Πληροφορικής (υπολογιστικού, δικτυακού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού), παρέχουν υπηρεσίες αποθήκευσης, επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων ή υπηρεσίες νεφοϋπολογιστικής…). Ήταν τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης για την εγκατάστασή τους, που με νόμο το 2020 αλλοίωσε το Προεδρικό Διάταγμα του 2018, κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης, το οποίο είχε εγκριθεί από το ΣτΕ, και τα βάφτισε ειδική κατηγορία χρήσεων γης, η οποία επιτρέπεται παντού εντός οικιστικού ιστού, εκτός σχεδίου, σε γεωργική γη, ακόμη και στις περιοχές προστασίας του Δικτύου Natura 2000.

Στον Ελαιώνα

Με άλλη προκλητική διάταξη, στην περιοχή του πολύπαθου Ελαιώνα, στον Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, αποχαρακτηρίζεται, για να χτισθεί, έκταση σε κοινωφελή χώρο και, αντί της πάγιας διαδικασίας μέσω Προεδρικού Διατάγματος, τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο. Κατά το άρθρο 10, αυτό γίνεται «λόγω αυτοδίκαιης άρσης απαλλοτρίωσης στο Oικοδομικό Tετράγωνο (Ο.Τ.) 234Α με την άρση απαλλοτρίωσης στο τμήμα Ε, εντός του κοινωφελούς χώρου Ε (0901004-ΚΦ), εμβαδού είκοσι οχτώ χιλιάδων διακοσίων ογδόντα έξι κόμμα ογδόντα πέντε (28.286,85) τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.). Η αρθείσα απαλλοτρίωση δεν επιτρέπεται να επιβληθεί εκ νέου». Το ΥΠΕΝ κάνει ό,τι μπορεί για να προσελκύσει αυτοκίνητα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πάλι κατά παρέκκλιση. Δίνει (άρθρο 29) τη δυνατότητα αξιοποίησης αδόμητων οικοπέδων, με μοναδική εξαίρεση τη ζώνη της Ακρόπολης, «κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης ως υπαίθριων σταθμών αυτοκινήτων».

Με σειρά άλλων διατάξεων επιχειρεί να μετατρέψει τις χερσαίες ζώνες των λιμανιών πιο ελκυστικές για τους «επενδυτές», εις βάρος του περιβάλλοντος, κατεδαφίζοντας θεσμοθετημένα σχέδια χρήσεων γης «εφόσον η τροποποίηση καθίσταται αναγκαία για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τη διαχείριση των ζωνών αυτών στο πλαίσιο του οικείου Αναπτυξιακού Προγράμματος και της Μελέτης Διαχείρισης Λιμένα». Καταργεί στην ουσία τον σχεδιασμό… απαγορεύοντας τη μετεγκατάσταση βιομηχανικών, βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, αποθηκών κ.λπ. «σε περίπτωση καθορισμού της χρήσης γης με τον οποίο αυτές καθίστανται μη συμβατές» . Μάλιστα, μπορούν να επεκταθούν. Σε κτήρια εφοδιαστικής, βιομηχανίας/βιοτεχνίας και αποθήκευσης που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων Πολεοδομικών Μελετών Βιομηχανικών-Βιοτεχνικών Πάρκων (ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ) και ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ υπό εξυγίανση μπορεί να χορηγούνται παρεκκλίσεις ως προς το ποσοστό κάλυψης, τον συντελεστή δόμησης, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και τον συντελεστή όγκου αλλά και παλιές αποφάσεις παρέκκλισης ανανεώνονται.

Πράσινο Ταμείο

Από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου θα αποπληρωθούν τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών με την προσθήκη άρθρων στον ιδρυτικό του νόμο. Προβλέπεται ότι μέσω προγραμματικών συμβάσεων «για την υλοποίηση δράσεων και έργων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι δυνατός ο ορισμός ως αναθέτουσας αρχής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ή άλλου φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου».

Πάλι κατά παρέκκλιση, θεωρούνται νόμιμες και κανονικές, εκκαθαρίζονται, πληρώνονται και δεν αναζητούνται οι δαπάνες που πραγματοποιούνται εντός του έτους 2023 από το «Πράσινο Ταμείο» σε βάρος του προϋπολογισμού του προς το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών. Επιπλέον, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα «μπορούν να τρέπονται σε πολυετή»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL