Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.6°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.0°C18.3°C
3 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.8°C18.6°C
1 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C15.7°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Χαράτσι στους χρόνια πάσχοντες - Θα πληρώνουν το υγειονομικό υλικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Χαράτσι στους χρόνια πάσχοντες - Θα πληρώνουν το υγειονομικό υλικό

134128610a.jpg

Ακόμα μία απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνει ότι η υγεία των πολιτών δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της. Συγκεκριμένα, από χθες τέθηκε σε εφαρμογή απόφαση με την οποία ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως Parkinson ή νόσο Crohn, θα πληρώνουν εισφορές για το υγειονομικό υλικό που έχουν ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, το ΦΕΚ 6544/Β/21-12-2022 προβλέπει συμμετοχή 10% επί του ποσού αποζημίωσης για τους πάσχοντες από:

  1. Νόσο Parkinson και δυστονίες.
  2. Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια.
  3. Συστηματικό ερυθυματώδη λύκο, σκληροδερμία, δερματομυοσίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγγυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα.
  4. Μυασθένεια.
  5. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα.
  6. Ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn, σύνδρομο βραχέος εντέρου.
  7. Κίρρωση ήπατος.

«Για να ζήσεις, πρέπει να πληρώσεις»

Η συγκεκριμένη απόφαση θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων ασθενών. Ενδεικτικά, 25.000 είναι οι πάσχοντες από νόσο Parkinson στην Ελλάδα, 30.000-35.000 ασθενείς ζουν με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), σχεδόν μοιρασμένοι μεταξύ της νόσου Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, και υπάρχουν περίπου 5.000 ασθενείς με τη νόσο λύκος.

Ο Α. επικοινώνησε με την ΑΥΓΗ (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) και μας μετέφερε την περίπτωσή του. Ο πατέρας του έχει ελκώδη κολίτιδα, ένα αυτοάνοσο που συγκαταλέγεται στα παραπάνω νοσήματα. «Ο πατέρας μου έχει αφαιρέσει το παχύ έντερο, με αποτέλεσμα πλέον εφ’ όρου ζωής να χρειάζεται υγειονομικό υλικό (σακουλάκια). Αυτό παρεχόταν κάθε μήνα δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτόν τον μήνα μας τηλεφώνησαν από την Coloplast (μία από τις δύο εταιρείες που παράγουν υγειονομικό υλικό στη χώρα) και μας ενημέρωσαν ότι για να φέρνουν τα υλικά θα πρέπει να πληρώνουμε μία συμμετοχή, η οποία στην περίπτωσή μας είναι 18 ευρώ τον μήνα» περιγράφει. «Τα αυτοάνοσα είναι νοσήματα που οι άνθρωποι τα “παντρεύονται”. Μέχρι να πεθάνεις, ζεις με αυτά. Και πρακτικά τώρα σου λένε ότι για να ζήσεις, πρέπει να πληρώσεις. Πληρώνεις μια ζωή εισφορές για να έχεις δωρεάν υγεία και δεν την έχεις».

Χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το βήμα του 27ου Συνεδρίου του Economist, μίλησε για απόλυτη πρόσβαση για όλους στις καινοτόμες θεραπείες. Φαίνεται, όμως, ότι τόσο οι θεραπείες όσο και τα υλικά που έχουν ανάγκη οι ασθενείς είναι για λίγους και εκλεκτούς, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανακαλέσει ο Χρυσοχοΐδης

Η βουλεύτρια Πέλλας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με ακόμη 17 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία ζητούν να ανακαλέσει την απόφασή του για την εξαίρεση μιας σειράς χρόνιων παθήσεων από τη μηδενική συμμετοχή για την προμήθεια συγκεκριμένων υλικών ευρείας χρήσης, όπως καθετήρες, επιθέματα κ.λπ., που θα επηρεάζει αρνητικά τη σωστή νοσηλεία κυρίως ηλικιωμένων χαμηλοσυνταξιούχων συμπολιτών μας, οι οποίοι πάσχουν από άνοια, Alzheimer, φλεβική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL