Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.3°C20.8°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C19.7°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C19.9°C
5 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.8°C
6 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.2°C18.9°C
0 BF 48%
ΕΣΡ / Προς επανεξέταση των θηριωδών προστίμων στα περιφερειακά κανάλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΡ / Προς επανεξέταση των θηριωδών προστίμων στα περιφερειακά κανάλια

134127079a.png

Κλείνει τους λογαριασμούς της με τα περιφερειακά κανάλια η κυβέρνηση και επιχειρεί να τακτοποιήσει εκκρεμότητες και να σημάνει ανακωχή με τους τοπικούς επιχειρηματίες των μέσων ενημέρωσης. Όπως όλα δείχνουν, το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με τη νέα του σύνθεση και υπό την προεδρία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη προτίθεται να επανεξετάσει -και πιθανόν να απαλλάξει- τους δεκάδες τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας από δυσανάλογα υψηλές κυρώσεις προστίμων ή ακόμη και αποφάσεις ανάκλησης λειτουργίας που εκκρεμούν από το απελθόν ΕΣΡ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος το έκανε το θαύμα του! Το ΕΣΡ κάνει στροφή 180 μοιρών και επανεξετάζει υποθέσεις που έχουν κριθεί από το προηγούμενο ΕΣΡ και εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό το διάστημα η ανεξάρτητη Αρχή καλεί τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς που έχουν υποστεί βαρύ τον πέλεκυ του ΕΣΡ και οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με αιτήσεις ακυρώσεως για να επανεξεταστούν οι αιτήσεις θεραπείας που έχουν υποβάλει στην Αρχή.

Λουκέτα σε σταθμούς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχή γίνεται με κυρώσεις διακοπής λειτουργίας και διαγραφής από τον πίνακα των νομίμως λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών που έχουν επιβληθεί σε δεκάδες σταθμούς της περιφέρειας καθώς η εκπομπή τους είχε διακοπεί από την Digea (τον νόμιμο πάροχο δικτύου) επειδή δεν μπορούσαν να καταβάλουν το τίμημα για τη μεταφορά του σήματός τους. Οι σταθμοί αυτοί βρίσκονται σε θέση να αμφισβητείται συνολικά η νομιμότητά τους, καθώς το προηγούμενο ΕΣΡ είχε αποφασίσει ότι η διακοπή μετάδοσής τους από την Digea λόγω χρεών τους τοποθετεί εκτός τηλεοπτικής αγοράς και θα πρέπει να βάλουν λουκέτο. Η αδυναμία τους, δηλαδή, να ανταποκριθούν στο μηνιαίο μίσθωμα προς την Digea, το οποίο αυξάνεται κατακόρυφα όσο οι ανταγωνιστές τους στην ίδια γεωγραφική περιοχή βγαίνουν εκτός αγοράς, στοιχίζει και τη δική τους νόμιμη λειτουργία.

Τα πρόστιμα του ΕΣΡ

Εν τω μεταξύ, ενώπιον του ΣτΕ εκκρεμούν και άλλες αιτήσεις ακυρώσεως για άλλα μεγάλα «πακέτα» προστίμων. Τα πρόστιμα για τις κηραλοιφές που προστατεύουν από τον κορωνοϊό που διαφήμισε ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι τα πιο γνωστά. Αφορούν περισσότερα από 30 κανάλια της περιφέρειας και συνολικά ανέρχονται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ - αν και μερικά έχει καταφέρει να τα ακυρώσει.

Δεύτερο μεγάλο πακέτο που περιμένει στη σειρά είναι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για εκπομπές του Γιώργου Τράγκα στην περίοδο της καραντίνας του Covid-19, όταν τότε έβγαινε λάβρος εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη. Τα πρόστιμα αφορούν περίπου 10 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και 2 ιστοσελίδες, συνολικού ύψους περί τις 500.000 ευρώ. Τα πρόστιμα ήταν δυσανάλογα και εξοντωτικά. Για τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς έφταναν τις 35.000 έως και 55.000 ευρώ -πάνω και από τον ετήσιο τζίρο τους-, ενώ για τις ιστοσελίδες τις 120.000 ευρώ. Τα ποσά είναι θηριώδη και η εξόφλησή τους θα σήμαινε λουκέτο για τους σταθμούς και τις ιστοσελίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL