Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C23.2°C
5 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.7°C
5 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.7°C19.4°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.8°C
5 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.9°C
4 BF 26%
Κρήτη / Σε κίνδυνο οι δημόσιες δασικές υπηρεσίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρήτη / Σε κίνδυνο οι δημόσιες δασικές υπηρεσίες

13406399a.jpg

Υπό κατάρρευση βρίσκονται οι δασικές υπηρεσίες της Κρήτης, με μόνο 17 δασολόγους, συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων, χωρίς διοικητικό προσωπικό και υπαλλήλους να διαχειριστούν τα οικονομικά. Το τελευταίο είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ χωρίς σχεδιασμό από την κυβέρνηση, για λόγους εντυπωσιασμού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021.

Ο αριθμός του προσωπικού που υπηρετεί στις δασικές υπηρεσίες της Κρήτης (όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας) μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα κανένας θεσμικά αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται για τη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών, επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Ταυτόχρονα σε ανακοίνωσή της περιγράφει την τραγική υποστελέχωση, που κρατάει χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι «η τελευταία ουσιαστική προκήρυξη για πρόσληψη δασολόγων σε όλες τις υπηρεσίες της Κρήτης έγινε το 2001. Από το έτος 1985 μέχρι το έτος 2007 έγιναν τέσσερις (4) προκηρύξεις για προσλήψεις δασολόγων και στον αντίποδα είχαμε συνεχείς αποχωρήσεις κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης, ενώ προσωπικό που προσλήφθηκε μετατάχθηκε σε άλλες υπηρεσίες, πολλές φορές εκτός Κρήτης. Από το έτος 2001 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού των δασικών υπηρεσιών, με τους νεότερους σήμερα να είναι άνω των 50 ετών, ενώ οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης συνεχίζονται».

Η ΠΕΔΔΥ θεωρεί ότι η ανακοίνωση για την πλήρωση θέσεων με τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την κατηγορία Τ.Ε. Δασοπόνων, που για τις υπηρεσίες της Κρήτης προβλέπει 23 θέσεις, «δυστυχώς δεν θα ενισχύσει τον συγκεκριμένο κλάδο, διότι οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού δασοπόνοι είναι μόλις 72 και οι θέσεις που προκηρύσσονται πάνω από 180 σε όλη την Ελλάδα».

Το παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, με επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σήμερα διοικητικοί και οικονομικοί υπάλληλοι δεν υπάρχουν. Έμειναν στις υπηρεσίες τους (Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων) όταν τον Μάιο του 2022 ολοκληρώθηκε η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ χωρίς καμία πρόβλεψη για διοικητική και οικονομική υποστήριξη. Οι υπηρεσίες αδυνατούν να λειτουργήσουν, να συντηρήσουν τα κτήρια, τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, να βρουν αναλώσιμα και πολλά άλλα αυτονόητα για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση του πολίτη, ο οποίος είναι και το τελικό θύμα, μαζί με το φυσικό περιβάλλον μας». Προειδοποιεί για τον κίνδυνο να χαθούν χρηματοδοτικά προγράμματα (άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ) και επισημαίνει ότι ενώ πέρυσι μέχρι τον Μάιο είχε απορροφηθεί το 85% του τακτικού προϋπολογισμού, το 2023 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου απορροφήθηκε μόνο το 6,9% του προϋπολογισμού. «Κατά τα άλλα, η Κρήτη έχει απίστευτο φυσικό περιβάλλον, πλούσια βιοποικιλότητα, εθνικό δρυμό, δύο γεωπάρκα αναγνωρισμένα από την UNESCO, 53 περιοχές Natura 2000 και 60.000 δασικές αντιρρήσεις που εκκρεμούν για εξέταση» καταλήγει με πικρή ειρωνεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL