Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C19.6°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.6°C
5 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.0°C
4 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C19.7°C
4 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 39%
Ελληνικό Κτηματολόγιο / Λείπουν 580 εργαζόμενοι - Νέες δουλειές σε δικηγόρους και μηχανικούς αναθέτει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικό Κτηματολόγιο / Λείπουν 580 εργαζόμενοι - Νέες δουλειές σε δικηγόρους και μηχανικούς αναθέτει η κυβέρνηση

134007216a.jpg

Επεκτείνονται οι αναθέσεις σε επαγγελματικές ομάδες (δικηγόροι, συμβαιολογράφοι, μηχανικοί) μέσω προγραμματικών συμβάσεων στο όνομα της αντιμετώπισης συσσωρευμένων προβλημάτων (π.χ., ακαταχώρητες πράξεις) από τον φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου χωρίς να «θίγεται» η πηγή του κακού, η τραγική υποστελέχωσή του, με την κυβέρνηση να το προσεγγίζει αποκλειστικά ως έργο πληροφορικής. Όπως είναι γνωστό, η εποπτεία του δημόσιου φορέα, αρμόδιου για τη σύνταξη, την τήρηση και τη λειτουργία του κτηματολογίου έχει μεταφερθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τις αρχές του 2021, μετά την αυθαίρετη απόσπασή του από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μολονότι συνδέεται και με το έργο των δασικών χαρτών και τον Χωρικό Σχεδιασμό, ενώ η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης έχει ήδη μετατεθεί για το 2025 και η απορρόφηση- ενσωμάτωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας στις δομές του φορέα (κτηματολογικά γραφεία και τα υποκαταστήματά τους) παίρνει συνεχείς παρατάσεις.

Σε συνάντησή του χθες με δημοσιογράφους ο αρμόδιος υφυπουργός για το κτηματολόγιο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, παρουσία του υπουργού ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και του νέου προέδρου του Κτηματολογίου Στέλιου Σακαρέτσιου, απέδωσε το πλήθος των εκρεμμοτήτων καταχώρησης των νέων πράξεων του λειτουργούντος κτηματολογίου στην «ανάπτυξη της οικονομίας», υποσχόμενος πως από 15 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει πλατφόρμα, με τον νομικό έλεγχο του φακέλου μεταβίβασης να γίνεται από μακριά και η μεταγραφή σε μια ημέρα με την υπογραφή του αναπληρωτή ή του προϊστάμενου του κτηματολογικού γραφείου. Προς τούτο θα υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις με τους δικηγορικούς συλλόγους και θα αυξηθεί το αντίτιμο του ελέγχου ανά πράξη. Μέσω άλλης πλατφόρμας, από την 1η Νοεμβρίου, όπως είπε, θα καταχωρείται ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης από τους συμβολαιογράφους και αφού ελεγχθούν όλα τα στοιχεία του συμβολαίου, η μεταγραφή θα μπορεί να γίνει σε μία ημέρα. Απέφυγε βέβαια να προσδιορίσει ότι θα ελέγχεται η όλη διαδικασία των «νέων ψηφιακών εργαλείων» και αν στο τέλος «τη νύφη θα πληρώνουν» οι εργαζόμενοι στο κτηματολόγιο.

Ερωτώμενος, παραδέχτηκε την αποψίλωση του Ελληνικού Κτηματολογίου από προσωπικό και κατηγόρησε το ΑΣΕΠ για καθυστερήσεις στις προκηρύξεις. Όπως είπε, χρειάζονται 580 προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή ο φορέας απασχολεί 1.034 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 70 συμβασιούχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, από τον κύριο όγκο των μελετών κτηματογράφησης που ανατέθηκαν την περίοδο 2017-2018, το 39% έχει ολοκληρωθεί, για το 35% έχουν αναρτηθεί τα κτηματολογικά στοιχεία και το 25% βρίσκεται στο στάδιο συλλογής δικαιωμάτων. Προβληματισμό δημιουργεί η αναφορά του Κ. Κυρανάκη για τα ακίνητα που έχει γίνει η οριστική εγγραφή στο κτηματολόγιο και εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη ότι «θα δώσουμε λύσεις»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL