Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.3°C17.8°C
4 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 39%
Βόρεια Εύβοια / Μετά από δύο χρόνια θυμήθηκαν να καθαρίσουν τα επικίνδυνα απόβλητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόρεια Εύβοια / Μετά από δύο χρόνια θυμήθηκαν να καθαρίσουν τα επικίνδυνα απόβλητα

133970614a.png

Δύο χρόνια μετά τη δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια που άφησε πάνω από μισό εκατομμύριο καμένες εκτάσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος εδέησε τώρα να προκηρύξει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υπολειμμάτων αμίαντου από κατοικίες και κτίσματα, όταν από τον Φεβρουάριο πέρυσι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν εντοπίσει 40 σημεία συγκέντρωσης. Μόλις την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου δημοπρατήθηκε το έργο για την επιλογή αναδόχου υπό τον τίτλο «Αποξήλωση και απομάκρυνση στοιχείων αμιάντου σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο 2021, συνολικού προϋπολογισμού 550.000,00 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %, ήτοι 682.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προσφορές τους μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή έως τις 23 Οκτωβρίου. Το κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής και η διάρκεια εκτέλεσής της προσδιορίζεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία ανάρτησής της στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) με δυνατότητα παράτασης μέχρι το 50% αυτής. Κατά τη διακήρυξη του έργου, αντικείμενο του παρόντος διαγωνισμού είναι η αφαίρεση και διαχείριση υλικών αμιάντου από τα ακίνητα που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά του 2021 σε διάφορες περιοχές του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, σύμφωνα με τις Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/773/49 από 17/3/22 και Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/111574/7453 από 22/12/21 του Σώματος Επιθεώρησης Ν. Ελλάδος - Τμήμα Επιθεώρηση Περιβάλλοντος.

Οι προβλεπόμενες εργασίες περιγράφονται και εξειδικεύονται ως εξής:

* Αυτοψία από τον ανάδοχο του έργου των χώρων εργασίας (κατοικίες και περιβάλλων χώρος αυτών).

* Δειγματοληψία, όπου απαιτείται, για την επιβεβαίωση ή όχι ύπαρξής υλικών αμιάντου και εργαστηριακή ανάλυση από ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο.

* Γενικό σχέδιο εργασιών ανά οριζόμενη περιοχή και θα κατατεθούν προς έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

* Επιπλέον υποβολή φακέλου προς ενημέρωση του αρμόδιου ΣΕΠΕ.

* Αφαίρεση, συλλογή και συσκευασία των αμιαντούχων υλικών.

* Συλλογή και συσκευασία των διάσπαρτων αμιαντούχων αποβλήτων (για τα οποία δεν απαιτείται αποξήλωση).

* Έλεγχος, δειγματοληψία και έκδοση Πιστοποιητικών Καθαρότητας των Χώρων Εργασίας.

* Οδική μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση προσωρινής αποθήκευσης.

* Διασυνοριακή μεταφορά και τελική διάθεση των προκυψάντων αποβλήτων αμιάντου σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση τελικής διάθεσης του εξωτερικού.

Αποκαλυπτική ως προς τον χρόνο εντοπισμού του καμένου αμιάντου, που χαρακτηρίζεται επικίνδυνο απόβλητο και ως εκ τούτου απαιτεί ειδική διαχείριση, και την ολιγωρία των αρμόδιων Αρχών είναι η αναφορά στη συνοπτική έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες για τα πεπραγμένα του 2022 του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας (τραγικά υποστελεχωμένου, με μόνον 15 επιθεωρητές για 24 Περιφερειακές Ενότητες). Όπως αναγράφεται επί λέξει, «μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 στη Βόρεια Εύβοια και κατόπιν αιτήματος της Διεύθυνσης ΠΕΧΩΣ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος, διενεργήθηκαν δύο αυτοψίες από επιθεωρητές του ΤΕΠ/ΣΕΝΕ (η πρώτη στις 2-3/12/2021 και η δεύτερη στις 7-8/2/2022) για την καταγραφή υπολειμμάτων/αποβλήτων αμιάντου σε κτίσματα/οικίες στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης- Αγ. Άννας. Κατά τις αυτοψίες εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν συνολικά 40 θέσεις. Τα αναλυτικά στοιχεία (φωτογραφικό υλικό, περιγραφή των ευρημάτων, εκτιμώμενες ποσότητες αποβλήτων και ακριβής γεωγραφική θέση των ιδιοκτησιών) διαβιβάστηκαν στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος, προκειμένου να επιληφθεί για τη διαδικασία απομάκρυνσης και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL