Live τώρα    
Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Τώρα βάζει στο στόχαστρο τους λύκους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Τώρα βάζει στο στόχαστρο τους λύκους

ΛΥΚΟΣ
(EUROKINISSI/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ)

Σήμα κινδύνου για τη διατήρηση του λύκου στην Ευρώπη κρούουν 16 περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στην υιοθέτηση πιο ευέλικτου καθεστώτος προστασίας του είδους, εν ολίγοις να υπάρξουν εκπτώσεις στο καθεστώς προστασίας.

Το πρόβλημα προκύπτει, όπως σημειώνουν οι 16 περιβαλλοντικές οργανώσεις, από δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους «Λύκους στην Ευρώπη», με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 2023 , το οποίο «καλεί τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τις παρεκκλίσεις της νομοθεσίας για την προστασία του λύκου και ζητά από κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να παρέχει δεδομένα για το είδος, σε μια ασφυκτική προθεσμία, προκειμένου να αποφασίσει για ένα πιο ευέλικτο καθεστώς προστασίας του είδους στην ΕΕ και χωρίς να διευκρινίζονται οι τρόποι ελέγχου και διασφάλισης της αξιοπιστίας των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναπαράγει παραπλανητικές πληροφορίες για τον λύκο και συγκεκριμένα:

-Οι ισχυρισμοί ότι ο αριθμός των λύκων συνδέεται άμεσα και προεξοφλεί μεγάλο επίπεδο ζημιών στην κτηνοτροφία είναι σε σημαντικό βαθμό ανακριβής, καθώς τα επίπεδα απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο σχετίζονται κατά βάση με την αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων πρόληψης και δευτερευόντως με τον αριθμό των λύκων, όπως έχουν δείξει πολλές διεθνείς επιστημονικές έρευνες.

-Οι εφαρμοζόμενες παρεκκλίσεις της Ενωσιακής νομοθεσίας για τον λύκο δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητά τους, με αποτέλεσμα την πιθανή έναρξη ενός φαύλου κύκλου αίματος, σε περίπτωση μείωσης του προστατευτικού καθεστώτος, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από την αποτελεσματική επίλυση συγκρούσεων.

-Οι ισχυρισμοί ότι οι λύκοι αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, είναι παραπλανητικοί, καθώς, βάσει πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων , οι επισήμως καταγεγραμμένοι θάνατοι ανθρώπων από επιθέσεις λύκων στην Ευρώπη αποτελούν σπάνια εξαίρεση. Βάσει πρόσφατης επιστημονικής έρευνας ο τελευταίος θάνατος ανθρώπου από κυνοειδές στην Ελλάδα οφείλεται σε επίθεση από σκυλιά.

Οι 16 περιβαλλοντικές οργανώσεις στην κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν ακόμα ότι η Επιτροπή πρέπει, αντί να ανοίγει εκ νέου θέμα καταλληλότητας των Οδηγιών για τη φύση, να επιμείνει περισσότερο στην αποτελεσματική αξιοποίηση από τα κράτη μέλη της ΕΕ δοκιμασμένων καλών πρακτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας των Οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ. 

«Μέχρι σήμερα η ενίσχυση των κτηνοτρόφων που υφίστανται απώλειες από λύκους για την εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων πρόληψής τους γίνεται αποσπασματικά και μόνο σε τοπική κλίμακα, ενώ σε μερικές χώρες όπως η Ελλάδα, οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς», σημειώνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής περιβαλλοντικές οργανώσεις:

1. ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
2. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
3. Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife
4. Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης) 
5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
6. Elliniki Ornithologiki Etaireia (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία)
7. Society for the Protection of Prespa (SPP) (Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών
8. Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης
9. Καλλιστώ
10. Ecological Recycling Society - Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
11. iSea
12. Greenpeace Greece
13. MEDASSET-Mediterranean Association to Save the Sea Turtles
14. Mediterranean Institute for Nature and Anthropos
15. MOm - Monachus monachus
16. WWF Greece
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL