Εχω κάποιους φίλους που κάποτε περίμεναν να φτάσει Δεκαπενταύγουστος για να βρέξουν τα πόδια τους στη θάλασσα. Νωρίτερα τους φαίνονταν κρύα τα νερά, ακόμη και στη Χαλκιδική. Όμως τα τελευταία χρόνια μέχρι κι αυτοί οι κρυωνιάρηδες βουτάνε χωρίς ενδοιασμούς από τις αρχές Ιουλίου. Ακόμη και στα κάποτε μπούζι νερά της Λέσβου, της Σάμου ή της Κέρκυρας.
Βέβαια, οι προτιμήσεις των λουόμενων φίλων μου είναι τριτεύουσας, αν όχι τεταρτεύουσας σημασίας. Όπως και η δική μου δυσανεξία για τα χλιαρά νερά, τώρα που ο Θεός ξεχνάει και κλείσει το θερμοσίφωνο. Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας δεν είναι πια ευχάριστο θέμα συζήτησης, είναι θέμα ζωής και θανάτου για τη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και τους παραθαλάσσιους αστικούς ιστούς.
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπερθέρμανσης, ενώ έχουν μετρήσει ότι στα μέρη μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ήταν καταχείμωνο του 2020 όταν ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε υπογραμμίσει ότι η Ανατολική Μεσόγειος και ο Αρκτικός Κύκλος αποτελούν τα δύο από τα πιο σημαντικά hot spots σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά την εκδήλωση επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής και είχε προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστούμε να πάμε σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών μέσα στα επόμενα χρόνια.
Οι προειδοποιήσεις του θα έπρεπε να μας αφυπνίσουν. Λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, η απόδοση των καλλιεργειών θα μειωθεί. Λόγω της αύξησης στη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, θα έχουμε συχνότερες καταστροφές των καλλιεργειών. Λόγω παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, θα χρειάζεται πολύ περισσότερο νερό για άρδευση. Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας στον αέρα, θα πολλαπλασιαστούν οι ασθένειες, τα παράσιτα και τα ζιζάνια που επηρεάζουν την απόδοση των καλλιεργειών ποιοτικά και ποσοτικά.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι σε λίγο δεν θα φτάνει το νερό για να γεμίζει τις πισίνες που χτίστηκαν πλάι στη θάλασσα στις άνυδρες Κυκλάδες. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να μην έχουμε νερό να πιούμε και ότι μπορεί να πούμε και το ψωμί ψωμάκι πριν καταστρέψουμε ολοσχερώς αυτόν τον πλανήτη.