Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.4°C28.4°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C27.3°C
3 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.5°C
3 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.4°C23.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
28.9°C28.9°C
0 BF 21%
Δολοφονία 29χρονου / Στις 5 το απόγευμα η κηδεία του Μιχάλη Κατσούρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία 29χρονου / Στις 5 το απόγευμα η κηδεία του Μιχάλη Κατσούρη

ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Αγνοείται ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος για τρίτη μέρα απέφυγε να τοποθετηθεί για την αιματηρή συμπλοκή στη Νέα Φιλαδέλφεια τρέμοντας μήπως μπει στο κάδρο των ευθυνών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να σπεύδει να τον καλύψει και να υποστηρίζει ότι φέρει... «γενική πολιτική, αλλά όχι υποκειμενική ευθύνη». Η αφωνία του πρωθυπουργού κα η απροθυμία Οικονόμου να παραιτηθεί γίνονται πιο εκκωφαντικές καθώς συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την υποτίμηση της επικινδυνότητας των Κροατών ναζί χούλιγκαν από την Ελληνική Αστυνομία. «Άσ’ τους... Πάνε να κοιμηθούν» φέρεται να είναι η εντολή που έδωσαν ανώτεροι αξιωματικοί λίγη μόνο ώρα πριν τη συμπλοκή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

«Ο κύριος Οικονόμου παραμένει στη θέση του σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Ο δε κύριος Μητσοτάκης παραμένει εξαφανισμένος για τρίτη ημέρα και δεν βρίσκει μια λέξη να πει» σχολίασε δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας ότι τα κυβερνητικά στελέχη «αδυνατούν να αντιληφθούν ότι με την ανεύθυνη στάση τους διογκώνουν το αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας». Παράλληλα, 22 βουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο κατέθεσαν ερώτηση στον Γ. Οικονόμου για τις «πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες» για τη συμπλοκή που κατέληξε στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή.

Τα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς τον Οικονόμου

Οι 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιγράφουν λεπτομερώς τόσο την πορεία των Κροατών χούλιγκαν που έφτασαν ανενόχλητοι μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, όσο και όλες τις πληροφορίες και προειδοποιήσεις που είχαν έρθει στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται γιατί αγνοήθηκε η οδηγία της UEFA για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών και γιατί δεν διατάχθηκε η απαγόρευση της εισόδου των Κροατών χούλιγκαν.

Οι 22 βουλευτές ρωτούν ακόμα αν ισχύουν τα δημοσιεύματα για το πλήθος των πληροφοριών από πολλές πλευρές σχετικά με τη μετακίνηση των Κροατών προς την Ελλάδα. Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν να μάθουν από τον Γ. Οικονόμου γιατί χάθηκαν τα ίχνη του «καραβανιού» των Κροατών, αλλά και «ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να αποτρέψει πιθανά οπαδικά αντίποινα και την εξάπλωση του φαινομένου της οπαδικής βίας».

Κασσελάκης: Γνωστή τακτική να κρύβεται ο πολιτικός μέχρι να περάσει η μπόρα

«Είναι πολύ γνωστή στην Αμερική όπου ζω η επικοινωνιακή τακτική να κρύβεται ο πολιτικός μέχρι να περάσει η μπόρα» σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις πρόσφατες εκλογές. Ο Στ. Κασσελάκης προειδοποίησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «δεν θα περάσει η μπόρα, γιατί υπάρχουν θύματα, υπάρχουν οικογένειες που θρηνούν, υπάρχουν πληγές στη χώρα» και συμπλήρωσε ότι «κι αν περάσει η μπόρα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έρθει κι άλλη μπόρα, με αυτή την πολιτική διάλυση που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Ο Στ. Κασσελάκης επέκρινε την απροθυμία του Κ. Μητσοτάκη να ζητήσει την παραίτηση Οικονόμου και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να έχουμε ένα νεκρό, σφαγμένο από τους νεοναζί χουλιγκάνους, και η κυβέρνηση να δικαιολογεί την παταγώδη αποτυχία της με το ότι είναι καινούργιος ο υπουργός;» Μάλιστα, σχολίασε δηκτικά: «Πρέπει, δηλαδή, μέχρι να βρει τις πρίζες ο κύριος Οικονόμου να κλειστούμε στα σπίτια μας;» και θύμισε ότι «ο κύριος Οικονόμου ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι πρότινος, δεν είναι ένας τυχαίος περαστικός».

Σκληρή κριτική από ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ

«Το νέο “αφήγημα” της κυβέρνησης, ότι οι υπουργοί δεν εμπλέκονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνεπώς η πολιτική ηγεσία είχε μαύρα μεσάνυχτα για την κάθοδο εκατοντάδων χούλιγκαν στη χώρα μας, την εκθέτει ακόμη περισσότερο και υπογραμμίζει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του Γ. Οικονόμου που όχι μόνο αποφεύγει να την αναλάβει, αλλά κυρίως δεν του επιμερίζει ο πρωθυπουργός» σημείωσε από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Είναι δεδομένες οι ευθύνες της κυβέρνησης και γίνονται μεγαλύτερες όσο προσπαθεί να τις κουκουλώσει» σχολίασε και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. Θύμισε επίσης ότι μέχρι να αναλάβει υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Γ. Οικονόμου ήταν αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού και είχε εικόνα της κατάστασης με την οπαδική βία και τις διασυνδέσεις με τις ναζιστικές συμμορίες.

Υποτίμηση της επικινδυνότητας των Κροατών χούλιγκαν από την αστυνομία

Την ίδια ώρα, συνεχίζοντας οι αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. υποτίμησε τον κίνδυνο που έφερε το «καραβάνι» των Κροατών χούλιγκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα Νέα, αξιωματικοί της ΕΛ.Α.Σ φέρεται να εκτιμούσαν, λίγη μόνο ώρα πριν τη συμπλοκή, ότι οι Κροάτες χούλιγκαν... θα πάνε για ύπνο! «Ασ’ τους... Πάνε να κοιμηθούν» φέρεται να είναι η εντολή που έλαβαν οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν το κονβόι των Κροατών χούλιγκαν.

Οι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τη βεβαιότητα ότι οι Κροάτες θα κινηθούν προς διάφορα σπίτια και στέκια οπαδών του Παναθηναϊκού για να περάσουν τη νύχτα και έτσι δεν έγινε καμία προσπάθεια να σταματήσει το κονβόι έξω από την Αθήνα. Το δημοσίευμα των Νέων παρουσιάζει τη σειρά των εντολών που έλαβαν οι αστυνομικοί για διακριτική παρακολούθηση του «καραβανιού», αλλά και τον ανεπαρκή αριθμό αστυνομικών που διατέθηκαν, με αποτέλεσμα να... χαθούν τα ίχνη των Κροατών περίπου στο ύψος της Ελευσίνας. Η υποτίμηση της κατάστασης ευθύνεται και για τη μη ανάπτυξη διμοιρίας των ΜΑΤ στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρότι είχε γίνει γνωστό ότι ήταν ο στόχος.

Μία μαχαιριά στον πήχη την ώρα που αμυνόταν ήταν μοιραία για τον Μιχάλη

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται και αναμένονται τα κρίσιμα αποτελέσματα για τα δείγματα DNA προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο δράστης της δολοφονίας. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο Μιχάλης Κατσουρής πέθανε ύστερα από καίρια μαχαιριά στον πήχη την ώρα που αμυνόταν, η οποία έκοψε την αρτηρία και προκάλεσε ακατάσχετη αιμορραγία. Η μαχαιριά φαίνεται ότι προήλθε από μαχαίρι τύπου καραμπίτ με κυρτή λεπίδα, το ίδιο όπλο που είχε προκαλέσει τον θάνατο και του Άλκη Καμπανού.

Πιθανώς Έλληνας ο δολοφόνος

Οι απολογίες των κατηγορούμενων χούλιγκαν ξεκινούν από σήμερα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα επικεντρώνεται σε μία μικρή ομάδα εξ αυτών, εννιά Κροατών, τριών Ελλήνων και ενός Αλβανού. Παράλληλα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το αν ο δράστης της δολοφονίας ήταν Έλληνας ή Κροάτης. Οι Bad Blue Boys υποστήριξαν και δημοσίως ότι τα μέλη τους δεν έφεραν μαχαίρια και προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Μάλιστα, οι ναζί χούλιγκαν επιχείρησαν να εμφανιστούν ως θύματα δημοσιογραφικής υστερίας και έκαναν λόγο για «λιντσάρισμα» από τα ΜΜΕ! Πάντως, πληροφορίες και από το αστυνομικό ρεπορτάζ δείχνουν προς την κατεύθυνση του Έλληνα δράστη. Δημοσιεύματα τον περιγράφουν κιόλας ως γνωστό οπαδό του Παναθηναϊκού με ποινικό μητρώο.

Λεπτομερή αναφορά από τις ελληνικές Αρχές ζητά η UEFA

Λεπτομερή αναφορά των περιστατικών «προκειμένου να επανεξετάσει και να αξιολογήσει την κατάσταση από πλευράς ασφάλειας και να λάβει τα κατάλληλα πρόσθετα μέτρα» ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές η UEFA, καθώς συνεχίζεται το σκηνικό της έντασης μεταξύ των οπαδών κι ενώ η ΑΕΚ έχει ζητήσει την τιμωρία της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Επίθεση σε καφετέρια συλληφθέντα χούλιγκαν του Παναθηναϊκού

Η ένταση που δημιουργείται μεταξύ των οπαδών αποτυπώθηκε και στην επίθεση που δέχτηκε καφετέρια πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η αστυνομία προχώρησε σε 13 προσαγωγές, ενώ το κίνητρο της επίθεσης φαίνεται ότι ήταν η αντεκδίκηση, καθώς η καφετέρια ανήκει στην οικογένεια ενός εκ των συλληφθέντων χούλιγκαν του Παναθηναϊκού. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας επιτέθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. για τη διαρροή των στοιχείων του εν λόγω χούλιγκαν, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο κατέστησαν τον ίδιο και το κατάστημά του στόχο αντεκδίκησης.

Ο Αλ. Κούγιας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο πελάτης του δεν έχει σχέση με την επίθεση κι ότι συνελήφθη γιατί είναι γνωστός οπαδός του Παναθηναϊκού. Παράλληλα, έριξε λάδι στη φωτιά υποστηρίζοντας ότι η αιματηρή συμπλοκή δεν ήταν επίθεση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Παναθηναϊκού, αλλά... «ραντεβού θανάτου μεταξύ των εγκληματιών Κροατών και εγκληματιών οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, από τους οποίους, δυστυχώς, δεν συνελήφθη ούτε ένας».

Δωρεές στην «Ελπίδα» αντί στεφάνων ζητά η οικογένεια του Μιχάλη

Η κηδεία του Μιχάλη Κατσουρή γίνεται σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στον Ναό Αγίου Κωνσταντίνου στην Ελευσίνα. Η οικογένειά του ζήτησε να μην σταλούν στεφάνια, αλλά να γίνουν δωρεές στον σύλλογο «Ελπίδα» για τα παιδιά με καρκίνο, στη μνήμη του Μιχάλη. Σε ένδειξη πένθους ο Δήμος Ελευσίνας ακύρωσε κάθε αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση μέχρι την κηδεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL