Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.6°C29.1°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.3°C26.6°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
27.0°C32.6°C
1 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.8°C28.8°C
3 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
0 BF 50%
ΟΤΕ / Εκδικητική και αυθαίρετη απόλυση εργαζόμενης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΤΕ / Εκδικητική και αυθαίρετη απόλυση εργαζόμενης

1337463100.jpg

Η απόλυσή της έγινε την Παρασκευή το πρωί. Χτύπησε το τηλέφωνο και άκουσε τον προϊστάμενο που της ζητούσε να πάει σε άλλο κτήριο. Όταν μπήκε στο γραφείο, της ανακοίνωσαν πως απολύεται λόγω χαμηλής απόδοσης και βαθμολογίας. Πίσω, βέβαια, από ένα χαρτί με χαμηλούς αριθμούς υπήρχε μια πραγματικότητα που σκοπίμως είχε αγνοηθεί. Η Ε.Σ., ενώ εργαζόταν επί 20 χρόνια σε πόστο που παρείχε οικονομική και διοικητική υποστήριξη σε διευθύνσεις στην κεντρική εταιρεία τού ΟΤΕ, βρέθηκε, χωρίς να ερωτηθεί προηγουμένως, στη θυγατρική εταιρεία CTS, με νέο καθήκον της πλέον τη διεκπεραίωση τεχνικών εργασιών έξω, στον δρόμο!

Η απομάκρυνση από την αρχική της θέση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021. «Παρ' όλο που προσπάθησα να ενημερώσω ότι εγώ δεν είμαι τεχνικός, μου ήρθε e-mail για τριήμερο διαδικτυακό σεμινάριο και μετά με βγάλανε τεχνικό πεδίου έξω». Στον φάκελό της υπήρχε επίσης χαρτί από τον γιατρό υπηρεσίας της εταιρείας ότι είχε υψοφοβία «και δεν μπορεί ν’ ανέβει σε κλίμακα», στοιχείο απαγορευτικό για πολλές από τις εργασίες, καθώς γίνονται με σκάλα, ενώ είχε κάνει γνωστό ακόμη ότι δεν ήξερε να οδηγεί.

Η εταιρεία την αγνόησε. Κι ο νέος της προϊστάμενος δεν έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα. Για τον φόβο της με τις σκάλες, της έλεγε ότι πρέπει να αυτονομηθεί (να μη χρειάζεται κι άλλο άτομο για να γίνει μια εργασία) και εξέφραζε την απορία του πώς βάζει τις κουρτίνες στο σπίτι της… Σε άλλο χρόνο, η Ε.Σ είχε ακούσει την κουβέντα «σε ξεφορτώθηκε ο άλλος και σε φορτώθηκα εγώ». Μια διαρκής απαξίωση, η οποία, κατά την ίδια, σχετιζόταν τόσο με το φύλο της όσο και με την ηλικία.

«Δεν είναι η χαμηλή απόδοση, αλλά η ενεργή διεκδίκηση»

Τη στήριξή της στην εργαζόμενη έχει εκφράσει από την αρχή η συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ, που συμμετέχει στη ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι η υπόθεσή της δεν είναι η μοναδική. Αντίθετα, εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική μεθοδεύσεων του ΟΤΕ (και κατ’ επέκταση της θυγατρικής του, CTS) ώστε να ξεφορτωθεί τους παλιότερους εργαζόμενους. «Τους αποσχίζει, τους μετακινεί και τους αλλάζει ειδικότητα με το έτσι θέλω. Αν μετά από όλα αυτά, δεν ενδώσουν στους εκβιασμούς και δεν δεχτούν την “εθελουσία”, τους απολύει!»

Στην προκειμένη, η ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ κάνει λόγο για ξεκάθαρα στοχευμένη ενέργεια της εταιρείας, η διοίκηση της οποίας ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι η εργαζόμενη διεκδικεί τα δικαιώματά της με κάθε μέσο. Ειδικότερα, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ε.Σ προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας βλαπτική μεταβολή στη σύμβασή της λόγω της αλλαγής του αντικειμένου και των διακρίσεων που υπέστη, ενώ κινήθηκε και δικαστικά φέρνοντας την υπόθεση στο Τμήμα των Εργατικών Υποθέσεων. Στη δεύτερη περίπτωση, η εταιρεία ζήτησε και πήρε αναβολή. Στην πρώτη, η απάντηση του ΣΕΠΕ, εννέα μήνες μετά τη γραπτή καταγγελία και την ακρόαση, συνεχίζει να εκκρεμεί.

Τη διοίκηση την ενοχλούσε επίσης η ενεργή συμμετοχή της Ε.Σ στο σωματείο της, από το οποίο εξελέγη εκπρόσωπος στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Η συμμετοχή της επίσης στις απεργίες, ενώ χαρακτηριστικό υπήρξε κι ακόμη ένα περιστατικό. Όπως μεταφέρει στην ΑΥΓΗ η Ε.Σ., της είχαν κάνει παρατήρηση γιατί αποκαλούσε τον προϊστάμενό της με την ιδιότητά του, ως προϊστάμενο, και όχι με το όνομά του.

«Δεν είναι η χαμηλή απόδοση στην εργασία η αιτία της καταγγελίας της σύμβασης αλλά η ενεργή διεκδίκηση, η έκφραση άποψης και η προσπάθεια συλλογικής οργάνωσης», υπογραμμίζει η ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ. Άλλωστε, στα είκοσι χρόνια που ασκούσε το κανονικό της αντικείμενο, δεν είχε προκύψει ποτέ κάποιο ζήτημα σε σχέση με τις επιδόσεις της. «Είχα καλές βαθμολογίες και καλές συνεργασίες με όλο τον κόσμο».

 Η απόλυση για την Ε.Σ. σημαίνει για την καθημερινότητά της μια πολύ σοβαρή ανατροπή. «Θα πρέπει να βγω μετά από τόσα χρόνια σε μια αγορά εργασίας που δεν γνωρίζω. Και μια αγορά εργασίας που δεν απορροφά εύκολα ανθρώπους της ηλικίας μου, τη στιγμή όμως που απέχω περίπου 15 χρόνια από τη σύνταξη». Ταυτόχρονα ζει στο ενοίκιο και πρέπει να υποστηρίζει οικονομικά τους γονείς της, από τους οποίους έχει εισόδημα μόνο η μητέρα της, μια χαμηλή σύνταξή. Όπως λέει, διεκδικεί την άμεση επαναπρόσληψή της. Πολύ περισσότερο όμως «μια προσωπική δικαίωση σε κάτι».

Στο πλευρό τής εργαζόμενης έχουν ταχθεί επίσης το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων του ΟΤΕ (ΕΣΚ ΟΤΕ), ενώ το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατήγγειλε με δική του ανακοίνωση την καταστολή των αντιστάσεων από την εταιρεία και προσέθεσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα όλων των εργαζόμενων, ενάντια στην κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τις εκδικητικές απολύσεις που μόνο στόχο έχουν να φιμώσουν κάθε μορφή αντίστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL