Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.6°C29.1°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.3°C26.6°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
27.0°C32.6°C
1 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.8°C28.8°C
3 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
0 BF 50%
Πάρος / Οι παραλίες ανήκουν στις αναμνήσεις τους και όχι στις ξαπλώστρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάρος / Οι παραλίες ανήκουν στις αναμνήσεις τους και όχι στις ξαπλώστρες

Πάρος

Συνήθως, τα βήματα των διαδηλώσεων γίνονται πάνω σε άσφαλτο. Τις τελευταίες όμως ημέρες το αποτύπωμα του αγώνα φαίνεται στην άμμο. Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή ο ήχος της ρακέτας και των beach bar καλύφθηκε στην Πάρο από τη φωνή για το δικαίωμα να υπάρχει ελεύθερος χώρος για όλους στις παραλίες.

Είχε προηγηθεί η «ανακατάληψη» της παραλίας Santa Maria, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από κάλεσμα της νεοσύστατης και ιδιαίτερα δραστήριας συλλογικότητας Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες. Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, κάτοικοι του νησιού και άνθρωποι που παραθερίζουν με σεβασμό στην αξία του φυσικού τοπίου, απλώνοντας συμβολικά τις πετσέτες τους σε χώρο στον οποίο βρισκόταν παράνομα επιχείρηση με ομπρέλες και ξαπλώστρες - πολυθρόνες. Κατά την πραγματοποίηση του ακτιβισμού υπήρξε διάλογος με τον ίδιο τον επιχειρηματία, όπου και επιβεβαιώθηκε απροκάλυπτα το καθεστώς ασυδοσίας που επικρατεί. «- Είστε παράνομος, δεν έχετε άδεια. - Το ξέρω! - Επομένως πρέπει να πάρετε τις πολυθρόνες και να καθαρίσετε την παραλία. - Ας έρθει η αστυνομία να με πιάσει!».

(Φωτογραφία αρχείου)

Υπέρβαση έως και 100 φορές του χώρου που μισθώνεται!

Προχτές, ο κόσμος ήταν διπλάσιος, δείγμα της ανάγκης που υπήρχε εδώ και καιρό να εκφραστεί η αντίδραση σε μια κατάσταση που πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τα 400 άτομα και πραγματοποίησε πορεία στις παραλίες της Παροικιάς. Τα πανό που κρατούσαν ήταν δύο. Το ένα γραμμένο στα ελληνικά είχε σύνθημα «Ελεύθερες Παραλίες για Όλους» και το άλλο στα αγγλικά καλούσε σε ανάκτηση του δημόσιου χώρου μπροστά από τη θάλασσα, «Reclaim the Beach».

133737014-e.jpg

Οπως επισημάνθηκε από τα μέλη της κίνησης πολιτών, η αυθαιρεσία των επιχειρήσεων είναι κραυγαλέα. Ενδεικτικά:

«- Η επιχείρηση Marcelo Sea Sun με υπέρβαση περί το 100-200% του χώρου που νομίμως μισθώνει.

- Η επιχείρηση Pedro με υπέρβαση έως και 100 φορές (!) του χώρου που νομίμως μισθώνει, που είναι μόνο 16 τ.μ.

- Η επιχείρηση Arodo που έχει καταλάβει -εδώ και πολλά χρόνια- το 100% της παραλίας Κριός.

Πάρος

Ο ιδιοκτήτης της τελευταίας επιχείρησης αναγνώρισε ότι τα προηγούμενα χρόνια παραβίαζε τους όρους παραχώρησης (μίσθωνε 50 τ.μ. και καταλάμβανε >600 τ.μ.). Παραδέχτηκε επίσης (παρουσία πολλών μελών μας) ότι φέτος λειτουργεί χωρίς καμία άδεια (περίπτωση ίδια με εκείνη της Μικρής Σάντα Μαρία). Του ζητήθηκε, λοιπόν, να απομακρύνει τις ξαπλώστρες του, κάτι που αρνήθηκε να κάνει. Κατά δήλωσή του, εκκρεμεί ένστασή του προς την Κτηματική Υπηρεσία (που του αρνήθηκε την παραχώρηση) και, εφόσον μέχρι την Παρασκευή 4/8 δεν έχει πάρει άδεια, θα απομακρύνει τις ξαπλώστρες του (ή, αν πάρει άδεια, θα σεβαστεί τα όρια παραχώρησης)».

«Δεν υπήρχε ίχνος άμμου να βάλω την πετσέτα μου»

Χαρακτηριστική της αλλαγής που έχει υποστεί η Πάρος είναι ανάρτηση από μητέρα που αντιπαραθέτει στη σημερινή εικόνα ασφυξίας τις μνήμες της από τότε που ήταν εκείνη παιδί. «Κάθε καλοκαίρι σχεδόν καθημερινά πηγαίναμε με το καραβάκι απέναντι στον Κριό και πριν καν φτάσει στο λιμανάκι εμείς βουτούσαμε να βγούμε κολυμπώντας στην παραλία. Όλα τα παιδικά μας χρόνια, τα καλοκαίρια μας τα είχαμε ζήσει εκεί. Παίρναμε φόρα από το μπαρ και κάναμε μπόμπες στο λιμανάκι! Τι να πρωτοθυμηθώ! Μέχρι που ήρθε η ανάπτυξη και γεμίσαμε ξαπλώστρες από άκρη σε άκρη... Προσπάθησα να πάω τα παιδιά μου πριν 2-3 χρόνια αλλά δεν υπήρχε ίχνος άμμου να βάλω την πετσέτα μου. Είπα να κάτσω σε ξαπλώστρα αλλά μου είπανε ότι ήταν κρατημένες για τους πελάτες από το εστιατόριο. Ντροπή».

Πάρος

H Κίνηση Πολιτών της Πάρου αποσαφηνίζει ότι δεν στρέφεται συνολικά ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Όμως υπάρχουν δικαιώματα. «Οι παραλίες είναι ελεύθερες για όλους - Το 50% της παραλίας πρέπει να παραμένει ελεύθερο από τις επιχειρήσεις με ομπρελοκαθίσματα - Η κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 500 τ.μ. - Ανάμεσα σε διαφορετικές επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων - Τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν 5 μέτρα από το νερό».

«Παιδιά, συγχαρητήρια, πρέπει να δράσουμε και εμείς!»

 Ο αγώνας των πολιτών της Πάρου δεν περιορίζεται μόνο σ’ επίπεδο κινητοποιήσεων. Παράλληλα με τη δράση τους στις ίδιες τις παραλίες, έχουν δημιουργήσει έναν ψηφιακό χάρτη (lab.digitalparos.com) όπου φαίνονται οι μισθώσεις των παραλιών για το 2022 πάνω σε αεροφωτογραφίες του ίδιου έτους. Για κάθε μίσθωση επισυνάπτεται και το συμβόλαιο, οπότε μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει πόσο έχουν επεκταθεί -παράνομα- οι επιχειρήσεις.

Το παράδειγμα ενός ολοκληρωμένου τρόπου αντίδρασης έχει παρακινήσει κατοίκους και σε άλλες περιοχές, όπως στη Νάξο. Οι κάτοικοι του γειτονικού νησιού των Κυκλάδων προχώρησαν σε καμπάνια για τη συγκέντρωση υπογραφών κάτω από ανοιχτή επιστολή με αιτήματα όπως: «Να απομακρυνθούν, αποξηλωθούν, κατεδαφιστούν οι παράνομες μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές στις παραλίες και λιμνοθάλασσες».

Αντίστοιχη κινητοποίηση υπάρχει και στα Φαλάσαρνα στα Χανιά, ενώ για τον αγώνα που δίνεται σε όλες τις περιοχές, εκφράζονται με ενθουσιασμό τόσο τουρίστες από άλλες χώρες όσο και κάτοικοι από άλλα σημεία της Ελλάδας που βλέπουν μια ευκαιρία να ξεκινήσουν και οι ίδιοι κάτι. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση γυναίκας από τη Χαλκιδική: «Παιδιά, συγχαρητήρια για τον αγώνα σας! Πρέπει να δράσουμε και εμείς!».


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL