Live τώρα    
Μάγδα Φύσσα στην «Α» / Μιλά για το 2ο Solidarity Film Festival - Killah P
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάγδα Φύσσα στην «Α» / Μιλά για το 2ο Solidarity Film Festival - Killah P

«Πάντα ο κινηματογράφος ήταν ένα μέσο να αποτυπώνει ιστορίες και να μένουν ανεξίτηλες στον χρόνο», αναφέρει η Μάγδα στην «Α» της Κυριακής με αφορμή το 2ο Solidarity Film Festival / Killah P. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η αναγκαιότητα της παρουσίας του Πολιτισμού και των πολιτιστικών συλλόγων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι διαχρονική, ιδιαιτέρως στις μέρες μας, που ο φασισμός έχει παρουσία και πάλι στη Βουλή. Πάντα ο κινηματογράφος ήταν ένα μέσο να αποτυπώνει ιστορίες και να μένουν ανεξίτηλες στον χρόνο» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «αυτό επιδιώκουμε με την εδραίωση του φεστιβάλ, να μείνουν ανεξίτηλες ιστορίες που πρεσβεύουν την αλληλεγγύη, ιστορίες δυνατές κατά του φασισμού, κατά του ρατσισμού, κατά κάθε είδους καταπίεσης και κακοποίησης, να αφήσουμε μια αντιφασιστική κινηματογραφική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στο δηλητήριο της αμάθειας και του φασισμού».

Η τέχνη να ρίξει φως στα σκοτάδια

133648552b.jpg

Στην Αργεντινή 14 μάνες αγνοούμενων παιδιών, που είχαν απαχθεί από τον δικτάτορα Βιντέλα και τα έριξαν ναρκωμένα στη θάλασσα από αεροπλάνα για να σβήσουν τα ίχνη τους, έδιναν ραντεβού από το 1977, κάθε Πέμπτη, στην πλατεία Μάη, φορώντας λευκά μαντίλια. Η αγωνία, ο πόνος τους, η οργή τους για τον χαμό των παιδιών τους από το στρατιωτικό καθεστώς έγιναν ένα μεγαλειώδες κίνημα και στα χείλη όλων στο Μπουένος Άιρες κυριαρχούσε το σύνθημα «Τα παιδιά μας μάς γέννησαν… Από τη δική τους εξέγερση ανακαλύψαμε τι γίνεται στη χώρα μας…».

Και στην Ελλάδα η μάνα του δολοφονημένου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, η κ. Μάγδα, επιδιώκει να συναντηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο στον τόπο δολοφονίας του παιδιού της, στο Κερατσίνι, μητέρες από όλη την Ευρώπη, τα παιδιά των οποίων δολοφονήθηκαν από χέρι εμποτισμένο στο δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού. Μια σημαντική πρωτοβουλία-αντίδοτο στον ζόφο των ημερών, όπου η Ακροδεξιά και ο φασισμός όχι απλώς σηκώνουν κεφάλι, αλλά και έχουν επιστρέψει δυναμωμένα εντός του Κοινοβουλίου και χωρίς το κέλυφος της Χρυσής Αυγής, η ηγεσία της οποίας βρίσκεται φυλακισμένη και προετοιμάζεται για τη σταδιακή αποφυλάκισή της.

Το αντάμωμα αυτών των μανάδων και γυναικών θα γίνει στο πλαίσιο του 2ου Solidarity Film Festival / Killah P, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί 1-5 Νοεμβρίου στο Κερατσίνι, εκεί όπου πριν 10 χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή δολοφονημένος από χρυσαυγίτες ο «ενοχλητικός» γι’ αυτούς ράπερ μουσικός Παύλος. Ένα φεστιβάλ που ήρθε για να μείνει. Πρόσκληση έχει αποσταλεί στην κ. Ρόζα από την Ιταλία, τη μητέρα του αντιφασίστα Dax (Davide Cesare), το νήμα της ζωής του οποίου κόπηκε από φασιστικό μαχαίρι στο Μιλάνο στις 15 Μαρτίου 2003. Ήταν μόλις 24 ετών. Πρόσκληση έχει αποσταλεί και στη Σερπίλ Τεμίζ Ουνβάρ, μητέρα του ενός από τα επτά θύματα που δολοφονήθηκαν από νεοναζί το 2020 στη γερμανική πόλη Χάναου. Είχε βρεθεί και τον περασμένο Μάρτιο στην αίθουσα του Εφετείου, αλληλέγγυα στη Μάγδα Φύσσα. Φορούν όλες μαύρα. Μιλούν διαφορετικές γλώσσες, όμως σφίγγουν τα χέρια η μια της άλλης και φωνάζουν: «Όχι άλλα δολοφονημένα παιδιά, όχι άλλο ρατσιστικό και φασιστικό έγκλημα».

Οι τραγικές αυτές μητέρες σηκώνουν στις δικές τους πλάτες τον αγώνα του αντιφασιστικού κινήματος ενάντια στη Μελόνι, στον λεπενισμό και στον μακρονισμό, που δολοφονούν εν ψυχρώ εφήβους ή μετανάστες, στο ρατσιστικό κύμα που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, στον Όρμπαν, στον φρανκισμό στην Ισπανία, στον Εθνικό Συνασπισμό και στην Ακροδεξιά στη Φινλανδία, στο Afd της Γερμανίας. Οι μητέρες των δολοφονημένων παιδιών τον ερχόμενο Νοέμβριο θα διηγηθούν στο Κερατσίνι τις δικές τους ιστορίες, τις δικές τους μαύρες νύχτες που σημάδεψαν και ακύρωσαν τις ζωές τους. Θα μιλήσουν για την ανάγκη να σπάσουμε τον φόβο, γιατί τα μαχαίρια των δολοφόνων δεν έχουν μπει ακόμη στις θήκες.

Ενας νέος αντιφασιστικός θεσμός

Το Solidarity Film Festival / Killah P επιδιώκει να αυτονομηθεί χρονικά από τις εκδηλώσεις του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη και να μετατραπεί σε έναν μόνιμο θεσμό: ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που θα προβάλλει κάθε Νοέμβριο στο Κερατσίνι ταινίες επαγγελματιών σκηνοθετών, ερασιτεχνών, μαθητών, νέων δημιουργών μέσα από τις γειτονιές με αποκλειστική θεματική την αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την εναντίωση στον ρατσισμό, στον σεξισμό, στην ομοφοβία, στα στερεότυπα, στον εθνικισμό, στη μισαλλοδοξία, στη βία, στον φανερό και στον αθέατο φασισμό. Οι συμμετέχοντες δεν θα διαγωνίζονται για έπαθλα και βραβεία, αλλά η καλλιτεχνική τους δημιουργία θα είναι ακόμη ένας γόνιμος σπόρος στη συζήτηση και στον προβληματισμό για το «πώς η κοινωνία μας θα γίνει συμπεριληπτική».

Ο μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους, παρακολουθώντας εργαστήρια από επαγγελματίες του κινηματογράφου, θα δημιουργούν τις δικές τους ταινίες, οι οποίες δεν θα προβάλλονται μόνο τις ημέρες του φεστιβάλ, αλλά θα «ταξιδεύουν» και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα και πόλεις όλο τον χρόνο. Επίσης, νέοι δημιουργοί μέσα από τις γειτονιές θα χτίζουν τα δικά τους αφηγήματα, χωρίς την προσδοκία της καριέρας του σκηνοθέτη. Το πρώτο, μάλιστα, workshop ολοκληρώθηκε. Είχε τρίμηνη διάρκεια (Μάρτιος-Μάιος 2023) και «δάσκαλο» τον σκηνοθέτη της ταινίας «Σωσίβιο» Γιάννη Παναγιωταράκο, στο οποίο 10 μαθητές όλων των ηλικιών διδάχθηκαν την τέχνη του κινηματογράφου, ενώ είναι σε εξέλιξη τα γυρίσματα της ταινίας με την οποία θα συμμετάσχουν στο φετινό φεστιβάλ!

Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 επαγγελματίες σκηνοθέτες από την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο μπορούν να στέλνουν τις ταινίες τους (μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation), μέγιστης διάρκειας 25 λεπτών. Η υποβολή γίνεται στην πλατφόρμα filmfreeway.com/solidarityfilmfestivalkillahp. Μέχρι την ώρα του ρεπορτάζ είχαν υποβληθεί 1.253 ταινίες από το εξωτερικό (Ιράν 115, Ινδία 115, Ιταλία 85, ΗΠΑ 61, Βραζιλία-Ισπανία 60) και 38 από Έλληνες σκηνοθέτες. Είναι σκηνοθέτες αποκλεισμένοι από τις καταπιεστικές κυβερνήσεις των χωρών τους, ενεργοί πολίτες, νέοι έως 45 ετών στην πλειονότητά τους, με το βλέμμα στραμμένο στους πολέμους, στους εκτοπισμούς, στο προσφυγικό, στα ανύπαρκτα δικαιώματα των γυναικών του Τρίτου Κόσμου, στις γυναικοκτονίες, στην πατριαρχία. Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν στο Πολιτιστικό Στέκι «Αντώνης Σαμαράκης» στα Ταμπούρια και στο Στέκι «Μελίνα Μερκούρη» στην Αμφιάλη. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 μπορούν, επίσης, να υποβάλουν τις συμμετοχές τους κινηματογραφικές ομάδες σχολείων, έφηβοι και νέοι ερασιτέχνες, μόνοι ή κατά ομάδες, έως και 20 ετών. Μέγιστη διάρκεια τα 12 λεπτά. Ήδη έχουν υποβληθεί 12 ταινίες από σχολεία όλης της χώρας. Οι ταινίες θα προβληθούν στις σχολικές αίθουσες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Δραπετσώνας και του 1ου ΓΕ.Λ. Κερατσινίου. Αργότερα θα προβληθούν και σε πολλές άλλες σχολικές μονάδες.

Το Solidarity Film Festival / Killah P είναι δημιούργημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παύλος Killah P Φύσσας» και έχει τη στήριξη του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, της ΕΛΜΕ Πειραιά, της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και της παιδαγωγικής ομάδας Σκασιαρχείο. Επίσης, δεκάδες επώνυμοι από τον χώρο της Τέχνης, της δημοσιογραφίας και του Πολιτισμού με προσωπικό τους μήνυμα δηλώνουν παρόντες και αρωγοί.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου εξέλεξαν μια δεκαπενταμελή οργανωτική επιτροπή εθελοντών, η οποία παρακολουθεί ήδη όσες ταινίες φτάνουν στις πλατφόρμες, επιλέγουν όσες πληρούν την ταυτότητα της συμπερίληψης, επικοινωνούν με τους συντελεστές-δημιουργούς και διαμορφώνουν το οριστικό πρόγραμμα προβολών ταινιών και συζητήσεων του πενθημέρου με κεντρικό μήνυμα την αλληλεγγύη. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν: Μάγδα Φύσσα, Ειρήνη Φύσσα, Χρήστος Καραγιαννάκης, Νάνσυ Πλαβούκου, Χαρά Καραγιαννάκη, Πέτρος Χάλαρης, Νανά Τσιώλη, Γιάννης Παναγιωταράκος, Βασίλης Τσιουβάρας, Ταξιάρχης Δελληγιάννης, Λιτώ Θεοδοσίου, Γιάννης Παππάς, Δημήτρης Πλαβούκος και Δαμιανός Βογανάτσης.

Αντίστοιχα φεστιβάλ αλληλεγγύης υπάρχουν στην Κροατία, στη Γενεύη (Ελβετία) και στην Ιταλία. Η συμβολή της Ελλάδας και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παύλος Killah P Φύσσας» στον συντονισμό των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών δράσεων πανευρωπαϊκά είναι καθοριστική. Όσο το «μαύρο» εξαπλώνεται πάνω από την Ευρώπη, οφείλει η Τέχνη να ρίχνει φως στα σκοτάδια.

Πληροφορίες για το φεστιβάλ στο fb Solidarity Film Festival Killah P (www.facebook.com/SFFKillahP).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0