Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Θεσσαλονίκη / Πώς δρούσε ο αστυνομικός που συνελήφθη για διακίνηση μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Πώς δρούσε ο αστυνομικός που συνελήφθη για διακίνηση μεταναστών

Η είσοδος του αεροδρομίου Μακεδονία όπου συνελήφθη ο αστυνομικός
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα κι ένα πλημμέλημα άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος του του αστυνομικού που συνελήφθη για παράνομη διακίνηση μεταναστών, μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα διώκεται για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών (κατά συρροή και κατ' επάγγελμα) και πρόκληση - προσφορά για την τέλεση εγκλήματος (τα δύο πρώτα κακουργήματα, το τρίτο πλημμέλημα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αστυνομικός, με βαθμό αστυνόμου β' και συνδικαλιστική δράση, ο οποίος υπηρετεί στο «Μακεδονία» παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 6η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήρε προθεσμία για την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τότε παραμένει υπό κράτηση.

Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, ο κατηγορούμενος έδωσε εντολή σε συνάδελφό του να επιτρέψει σε δύο πρόσφυγες από τη Συρία (αδέλφια και μεταξύ αυτών μία ανήλικη) να περάσουν την πύλη επιβίβασης με χρήση πλαστών διαβατηρίων, υπηκόων Εσθονίας. Προορισμός τους ήταν οι Βρυξέλλες. Οι αρχές, σύμφωνα με τι ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέρεται να διαθέτουν στοιχεία που συνδέουν τον συλληφθέντα αστυνομικό και με άλλες περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου παράτυπων μεταναστών από τη χώρα με το αζημίωτο και σε συνεργασία με άγνωστους δράστες, μελών κυκλώματος.

Εκτός από τον αστυνομικό συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος και οι δύο ακόμα άτομα που κατηγορούνται για πλημμεληματικές πράξεις. Προηγήθηκε σχετική καταγγελία η οποία οδήγησε σε έρευνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ο αστυνομικός εκμεταλλευόμενος την υπηρεσιακή του ιδιότητα και θέση, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 είχε ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη προώθηση αλλοδαπών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω αεροδρομίου της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός μέλος της οργάνωσης από την Αθήνα του παρείχε πληροφορίες αναφορικά με τα στοιχεία και τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα των προς διακίνηση μεταναστών.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 2 πλαστά διαβατήρια, 84 κερδισμένα δελτία συνολικού ύψους 73.047 ευρώ, 3 κινητά τηλέφωνα, φορητός υπολογιστής (laptop), 2 κάρτες επιβίβασης (Boarding Pass), βιβλιάριο καταθέσεων, ιδιόχειρες σημειώσεις με χρηματικά ποσά και καταστατικό εταιρείας με έδρα το εξωτερικό και αντικείμενο εμπορικές-οικονομικές υπηρεσίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη χθες, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται ότι διευκόλυνε την έξοδο μη νόμιμων αλλοδαπών από τη χώρα.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε σχετική καταγγελία, το περιεχόμενο της οποίας πιστοποιήθηκε μετά από εξειδικευμένη έρευνα, με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι ο αστυνομικός εκμεταλλευόμενος την υπηρεσιακή του ιδιότητα και θέση, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 είχε ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη προώθηση αλλοδαπών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω αεροδρομίου της Βόρειας Ελλάδας. 

Μάλιστα, για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός μέλος της οργάνωσης από την Αθήνα παρείχε πληροφορίες στον αστυνομικό αναφορικά με τα στοιχεία και τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα των προς διακίνηση αλλοδαπών.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης ο αστυνομικός συνελήφθη, αφού πρωινές ώρες χθες (1 Ιουνίου 2023) προέβη σε ενέργειες ώστε να διευκολυνθεί η αεροπορική έξοδος από τη χώρα με χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων δύο αλλοδαπών (ενήλικου, ο οποίος επίσης συνελήφθη και συνοδευόμενης από αυτόν ανήλικης), πράξη η οποία ωστόσο απετράπη πριν την επιβίβαση, από τους αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ακολούθησαν έρευνες κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

•    -2- πλαστά διαβατήρια,
•    -84- κερδισμένα δελτία συνολικού ύψους 73.047 ευρώ,
•    -3- κινητά τηλέφωνα,
•    φορητός υπολογιστής (laptop),
•    -2- κάρτες επιβίβασης (Boarding Pass),
•    βιβλιάριο καταθέσεων, 
•    ιδιόχειρες σημειώσεις με χρηματικά ποσά και
•    καταστατικό εταιρείας με έδρα το εξωτερικό και αντικείμενο εμπορικές-οικονομικές υπηρεσίες.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του αστυνομικού και τριών ακόμη ατόμων αφορά στα –κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος καθώς και παράβασης της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Οι συλληφθέντες, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL