Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
ΑΣΚΤ / Δεκατρείς υπότροφοι διδάσκοντες χάνουν τις αμοιβές τους - Αδιαφορεί η διοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΣΚΤ / Δεκατρείς υπότροφοι διδάσκοντες χάνουν τις αμοιβές τους - Αδιαφορεί η διοίκηση

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
EUROKINISSI/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στον «αέρα»… αναμένοντας να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι με τις συμβάσεις τους και συνεπώς με τις αμοιβές τους, μένουν δεκατρείς ακαδημαϊκοί υπότροφοι που διδάσκουν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Όπως αναφέρει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), «στις 13 Φεβρουαρίου 2023 ξεκίνησε κατάληψη στην ΑΣΚΤ η οποία έληξε στις 26 Απριλίου. Όλο αυτό το διάστημα, 13 συνάδελφοι που εργάζονται ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι με σύμβαση έργου καλύπτοντας τις ανάγκες διδασκαλίας των δύο τμημάτων της Σχολής (Εικαστικού και Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης) βρέθηκαν μετέωροι».

Παρά τις εκκλήσεις των δεκατριών εργαζόμενων συμβασιούχων, οι διοικήσεις των τμημάτων δεν ενημέρωσαν καθόλου για το τι πρόκειται να ισχύσει με τις συμβάσεις τους, ούτε και με τις διδασκαλίες των μαθημάτων.

Μάλιστα, την στιγμή που υπήρχε δυνατότητα να διασωθεί το εαρινό εξάμηνο, «οι συνελεύσεις των δύο τμημάτων της Σχολής εισηγήθηκαν την οριστική απώλεια του εαρινού εξαμήνου, εισήγηση την οποία η Σύγκλητος επικύρωσε με απόφαση της 5ης Μαΐου 2023».

Η εξέλιξη αυτή, πρόκειται να φέρει μαζί της και την τροποποίηση των συμβάσεων των δεκατριών εργαζομένων στην ΑΣΚΤ, η οποία σημαίνει «την απώλεια του ποσοστού της αμοιβής τους που αντιστοιχεί στο εαρινό εξάμηνο».

«Για ορισμένους δε εξ αυτών το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στα 2/3 της συνολικής αμοιβής που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομική τους κατάσταση», σημειώνει το ΣΕΡΕΤΕ.

Μάλιστα, οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι υπότροφοι που εκτελούν και χρέη διδασκαλίας στην ΑΣΚΤ, προβλέπουν καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησης, και έτσι στερούνται «την δυνατότητα να ακούν παράλληλη διδακτική δραστηριότητα στο ΕΑΠ ή σε άλλα ΑΕΙ ως συμβασιούχοι 407».

«Για τους περισσότερους από τους συμβασιούχους διδάσκοντες και διδάσκουσες της ΑΣΚΤ, οι οποίοι μεταξύ των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν την συστηματική και σοβαρή καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών τους (καθυστέρηση που την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά άγγιξε τους έντεκα μήνες!) αυτή η νέα εξέλιξη σημαίνει και την απώλεια της μοναδικής πηγής εισοδήματός τους», εξηγεί το Σωματείο.

Μάλιστα, ένα ακόμα ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συμβασιούχοι διδάσκοντες είναι ο αποκλεισμός από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της διοίκησης που, όπως αποδεικνύεται, τους αφορούν απόλυτα.

Έτσι, η απόφαση αυτή που τους αφήνει «μετέωρους», ελήφθη ερήμην τους, «χωρίς να ληφθεί καθόλου υπόψη η κατάσταση που θα διαμορφωνόταν γι’ αυτούς και χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης».

«Το αποτέλεσμα  είναι ότι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες βρίσκονται αυτή την στιγμή ξεκρέμαστοι και ξεκρέμαστες σε εποχές όπου ο βασικός μισθός οριακά φτάνει για να πληρώσει κανείς το νοίκι του σπιτιού», σχολιάζει το ΣΕΡΕΤΕ.

«Εμείς ως ΣΕΡΕΤΕ παλεύουμε για συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο, για μισθό, ωράριο και ασφάλιση», ξεκαθαρίζει η ανακοίνωση του ΣΕΡΕΤΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η εργασιακή επισφάλεια στην οποία βρίσκονται ανά πάσα στιγμή οι εργαζόμενοι στην Έρευνα και την Διδασκαλία είναι καθεστώς στην Ελλάδα. Παρόμοια συνθήκη αντιμετωπίζουν συνάδελφοι και συναδέλφισσες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι ενημερώθηκαν από το Ίδρυμα ότι οι αμοιβές τους για το εαρινό εξάμηνο έχουν χαθεί!

Τα πραγματικά περιστατικά

Στις 13 Φεβρουαρίου 2023 ξεκίνησε κατάληψη στην ΑΣΚΤ η οποία έληξε στις 26 Απριλίου. Όλο αυτό το διάστημα, 13 συνάδελφοι που εργάζονται ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι με σύμβαση έργου καλύπτοντας τις ανάγκες διδασκαλίας των δύο τμημάτων της Σχολής (Εικαστικού και Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης) βρέθηκαν μετέωροι. Παρά τα αιτήματά τους, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από τις διοικήσεις των Τμημάτων για το τι θα ισχύσει με τις συμβάσεις τους και τι θα γίνει με τις διδασκαλίες των μαθημάτων.

Μετά τη λήξη της κατάληψης, και παρότι υπήρχε δυνατότητα να διασωθεί το εαρινό εξάμηνο με διάφορους τρόπους (αναπληρώσεις μαθημάτων, επέκταση του εξαμήνου κλπ.), οι συνελεύσεις των δύο τμημάτων της Σχολής εισηγήθηκαν την οριστική απώλεια του εαρινού εξαμήνου, εισήγηση την οποία η Σύγκλητος επικύρωσε με απόφαση της 5ης Μαΐου 2023. Η παραπάνω απόφαση ενώ δεν έχει κανένα απολύτως οικονομικό κόστος για εκείνους που την έλαβαν, για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες της ΑΣΚΤ συνεπάγεται την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων και την απώλεια του ποσοστού της αμοιβής τους που αντιστοιχεί στο εαρινό εξάμηνο. Για ορισμένους δε εξ αυτών το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στα 2/3 της συνολικής αμοιβής που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομική τους κατάσταση! Ας σημειωθεί επίσης ότι οι συμβάσεις έργου που υπογράφουν όσοι διδάσκουν ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι προβλέπουν καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησης, στερώντας από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες την δυνατότητα να ακούν παράλληλη διδακτική δραστηριότητα στο ΕΑΠ ή σε άλλα ΑΕΙ ως συμβασιούχοι 407. Για τους περισσότερους από τους συμβασιούχους διδάσκοντες και διδάσκουσες της ΑΣΚΤ, οι οποίοι μεταξύ των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν την συστηματική και σοβαρή καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών τους (καθυστέρηση που την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά άγγιξε τους έντεκα μήνες!) αυτή η νέα εξέλιξη σημαίνει και την απώλεια της μοναδικής πηγής εισοδήματός τους.

Η ΑΣΚΤ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΩΝ ΚΑΘΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ, ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ!!

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που ανακύπτει είναι ο πλήρης αποκλεισμός των συμβασιούχων διδασκόντων και διδασκουσών από κάθε δυνατότητα να έχουν οποιονδήποτε λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα διοίκησης του ιδρύματος και τους/τις αφορούν ευθέως. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στις συνελεύσεις των τμημάτων και στην Σύγκλητο για την τύχη του εξαμήνου πάρθηκαν ερήμην των συμβασιούχων, χωρίς να ληφθεί καθόλου υπόψη η κατάσταση που θα διαμορφωνόταν γι’ αυτούς και χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Το αποτέλεσμα  είναι ότι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες βρίσκονται αυτή την στιγμή ξεκρέμαστοι και ξεκρέμαστες σε εποχές όπου ο βασικός μισθός οριακά φτάνει για να πληρώσει κανείς το νοίκι του σπιτιού. Τέλος, είναι ενδεικτικό της απαξίωσης της θέσης αλλά και του εκπαιδευτικού τους έργου το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα ΔΕΝ έχει κοινοποιηθεί επισήμως τίποτα στους εργαζομένους από τα θεσμικά όργανα της Σχολής όσον αφορά την τύχη των συμβάσεων τους.

Η κατάσταση που βιώνουν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες στην ΑΣΚΤ αντανακλά την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι οι επισφαλώς εργαζόμενοι στη διδασκαλία και την έρευνα. Αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τη διαρκή εργασιακή επισφάλεια, τα χρηματοδοτικά κενά, τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται με συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, τη μη ορατότητα και τη διαρκή υποβάθμιση του ρόλου μας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εμείς ως ΣΕΡΕΤΕ παλεύουμε για συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο, για μισθό, ωράριο και ασφάλιση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Αποζημίωση στο 100% της σύμβασης.
  • Μετατροπή των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL