Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΕΡΤ / Νέα γαλάζια βολέματα στο παρά πέντε των εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ / Νέα γαλάζια βολέματα στο παρά πέντε των εκλογών

ΕΡΤ
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Σε ακραία ρουσφετολογία και διασπάθιση δημόσιου χρήματος επιδόθηκε η διοίκηση Ζούλα της ΕΡΤ στο τελευταίο ΔΣ της 4ης Απριλίου, όπου μεταξύ άλλων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου προχώρησε σε ανανεώσεις συμβάσεων έργου για θέσεις ευθύνης δεσμεύοντας και την επόμενη διοίκηση.

Η πίεση Ζούλα ήταν τόσο έντονη και προκλητική που οδήγησε στην αποχώρηση των εκπροσώπων των εργαζομένων από την συνεδρίαση.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και ο εκπρόσωπος εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, Γιάννης Δάρρας, η «επιμονή του προέδρου ήταν τέτοια που αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση καταγράφοντας στα πρακτικά ότι θέτουμε εν αμφιβόλω τη διαδικασία και τη λήψη αποφάσεων».

Οι ίδιοι τονίζουν ότι το ΔΣ της 4ης Απριλίου κλήθηκε «να λάβει αποφάσεις για προμήθεια και υπηρεσίες προγράμματος για το 2023 και κατά περίπτωση το 2024, με συνολικό κόστος που προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ».

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν επίσης τη διοίκηση Ζούλα ότι δεν τηρεί «στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού fair play» παραμονές εκλογών.

Τα παραπάνω σχολίασαν αιχμηρά οι τομεάρχες Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης και η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γκαρά Αναστασία.

«Η απόφαση της διοίκησης Ζούλα να προχωρήσει σε ανανεώσεις συμβάσεων έργου για θέσεις ευθύνης καθώς και ενός νομικού συμβούλου, μόλις ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές, είναι απαράδεκτη και αποτελεί απόδειξη μετατροπής της δημοσίας ραδιοτηλεόρασης σε ένα αποθετήριο βολέματος «γαλάζιων παιδιών» επισήμαναν ο Μάριος Κάτσης και η Γκαρά Αναστασία.

Οι ίδιοι, σχολίασαν καυστικά πως «η διοίκηση Ζούλα αφού αφήνει «κληρονομιά» στην ΕΡΤ δαπάνες συνολικού κόστους 40 εκατομμύριων μέχρι το 2029, δεσμεύοντας έτσι τις μελλοντικές διοικήσεις με τις «άριστες» επιλογές του, τώρα θέλει να αφήσει «κληρονομιά» και τα «γαλάζια» στελέχη που τρέχει να τοποθετήσει μέσα στην προεκλογική περίοδο».

Η Γκαρά Αναστασία και ο Μάριος Κάτσης καταλόγισαν στην διοίκηση Ζούλα ότι «απαξίωσαν τον ενημερωτικό τομέα της ΕΡΤ, έριξαν «μαύρο» στη ζωτική υπηρεσία των βραχέων, διέλυσαν τις σπουδαίας φήμης ορχήστρες, προσπάθησαν να μετατρέψουν  την ΕΡΤ σε ένα μηχανισμό λογοκρισίας, προπαγάνδας και διαστρέβλωσης, αντάμειψαν εαυτούς με «χρυσούς» μισθούς και τώρα φέρνουν και άλλους φίλους και ημετέρους προκειμένου να συνεχίσουν το πάρτυ της καταστροφής μέχρι την τελευταία ημέρα τους στην εξουσία».

«Η ΕΡΤ πρέπει να ξαναγίνει ένας δημοσιογραφικός οργανισμός όλων των πολιτών. Με κανόνες διαφάνειας, δημοσιογραφικής δεοντολογίας, στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος και όχι στην υπηρεσία των εκλεκτών του κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες θέλουν μια θεσμικά ισχυρή και ανεξάρτητη ΕΡΤ και όχι φερέφωνο της εκάστοτε εξουσίας» ανέφεραν καταληκτικά οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

«Συνάδελφοι/ισσες

Το ΔΣ της 4ης Απριλίου κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για προμήθεια και υπηρεσίες προγράμματος για το 2023 και κατά περίπτωση το 2024, με συνολικό κόστος που προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχες αποφάσεις ελήφθησαν και στο προηγούμενο ΔΣ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καλέσαμε τα μέλη του ΔΣ να αναλογιστούν ότι βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και για αυτό η σημερινή διοίκηση δεν θα πρέπει να επιβάλει τις επιλογές της στην επόμενη, όποια και εάν είναι αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές, με σημαντικές δεσμεύσεις σε κεφάλαια και όγκο προγράμματος. Προτείναμε να αναζητηθεί λύση η οποία θα εξασφαλίζει ωστόσο τα απαραίτητα, ώστε να μην υπάρξουν κενά στο πρόγραμμα.

Μετά την παρέμβαση μας ο κ. Ζούλας τροποποίησε τις εισηγήσεις έτσι ώστε κάθε δέσμευση να φτάνει μέχρι το Δεκέμβριο του 2023.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις υπήρχαν ανανεώσεις συμβάσεων έργου για θέσεις ευθύνης καθώς και πρόσληψη ενός νομικού συμβούλου επιλογής του κ. Ζούλα με πάγια αντιμισθία. Το επιχείρημα του ότι ο νομικός σύμβουλος και προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας της ΕΡΤ πρέπει να είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης του εκάστοτε Διευθύνοντος Συμβούλου, ενισχύει τη θέση μας ότι η σημερινή επιλογή του κ. Ζούλα δεν είναι σωστό να δεσμεύσει την επόμενη διοίκηση. Πολλώ δε μάλλον που η εν λόγω εργασιακή σχέση ισοδυναμεί με σύμβαση αορίστου χρόνου και προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση λήξης πέραν αυτής που ορίζει η νομοθεσία.

Η επιμονή του προέδρου ήταν τέτοια που αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση καταγράφοντας στα πρακτικά ότι θέτουμε εν αμφιβόλω τη διαδικασία και τη λήψη αποφάσεων.

Πάγια θέση των εργαζομένων, είναι ότι η ΕΡΤ πρέπει να είναι τυπικά, ουσιαστικά και θεσμικά ανεξάρτητη. Η ΕΡΤ που θέλουμε δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από τις εκλογικές διαδικασίες. Όσο όμως εξακολουθεί να είναι θεσμικά αγκιστρωμένη στην εκάστοτε κυβέρνηση και οι διοικήσεις της να ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό πρέπει τουλάχιστον να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού fair play.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

Γιάννης Δάρρας

Μανώλης Παπανικήτας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL