Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.0°C19.0°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.9°C21.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.9°C
1 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C21.9°C
2 BF 60%
Φιλοσοφική ΕΚΠΑ / «Η καθηγήτρια θέλει να βάλει προσωπική ατζέντα» - Τι λέει μέλος του ΔΣ της σχολής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φιλοσοφική ΕΚΠΑ / «Η καθηγήτρια θέλει να βάλει προσωπική ατζέντα» - Τι λέει μέλος του ΔΣ της σχολής

Οι φοιτητές ζητούν την απομάκρυνση καθηγήτριας της Φιλοσοφικής
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καλά κρατεί το θερμό κλίμα στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, με τους φοιτητές να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από το αίτημα τους για παραίτηση της καθηγήτριας και προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας, η οποία άνοιξε «μέτωπο» εναντίον τους, παραλληλίζοντάς τους με «τάγματα εφόδου».

Η Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου επιτέθηκε κατάφωρα στους φοιτητές της που κατέβηκαν στον δρόμο για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τα θύματα στα Τέμπη και ασφάλεια στις μεταφορές για όλο τον κόσμο. Κατά την ίδια, τα συνθήματα τους «ήταν υβριστικά. Κατά του Μητσοτάκη, κατά της κυβέρνησης, κατά της αστυνομίας και των δημοσιογράφων», ενώ «δεν είχαν πολιτικό υπόβαθρο, ήταν βγαλμένα από τα φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής. Υβρεολόγιο – λόγος μίσους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι φοιτητές της Φιλοσοφικής κινητοποιήθηκαν με παρεμβάσεις σε μαθήματά της και διαμαρτυρίες, καθώς, όπως είχε υπογραμμίσει ο Φοιτητικός Σύλλογός τους η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας στοχοποιεί «τις ίδιες τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, τους συλλογικούς φορείς αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις των φοιτητών συλλόγων. Ακόμα και μετά την κινητοποίηση του συλλόγου η ίδια με προκλητικό τρόπο συνέχισε να αναπαράγει και να επιμένει στην αρχική της τοποθέτηση, η οποία είναι ίδια με αυτή της Νέας Δημοκρατίας και του Πορτοσαλτε και που αναπαράγουν όλα τα ΜΜΕ».

Το avgi.gr συνομίλησε με τον Φοίβο Ζαντέ, φοιτητή της Φιλοσοφικής και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου της σχολής που συμμετέχει στο Δίκτυο Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών. Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση, εξηγώντας τους λόγους που ως φοιτητές έχουν τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα τους την απομάκρυνση της Βάνας Νικολαΐδου – Κυριανίδου από τα αμφιθέατρα.

«Αυτό που πραγματικά συμβαίνει με την συγκεκριμένη καθηγήτρια, είναι ότι θέλει να βάλει προσωπική ατζέντα και να εξυπηρετήσει ίδιον συμφέρον. Αλλιώς γιατί οι δηλώσεις της να είναι απέναντι στους φοιτητές με τις προκλητικές δηλώσεις "φασιστικά κιταπια της ΧΑ" και να παρομοιάζει τις εκλεγμένες δυνάμεις ως τάγματα εφόδου;», υποστήριξε ο φοιτητής.

Μάλιστα, ο ίδιος εξήγησε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος του τμήματος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των φοιτητών. «Το ιστορικό συνεχίζεται από τότε που τάσσεται με τον Παπαϊωάννου του ΑΠΘ και εχθρικά απέναντι στους φοιτητές θέλοντας να περιορίσει την δημοκρατική και ακαδημαϊκή έκφραση στα πανεπιστήμια», αποκάλυψε ο ίδιος.

Όπως τόνισε, οι φοιτητές της Φιλοσοφικής, μέσω του Φοιτητικού της Συλλόγου, ζητούν την παραίτηση της καθηγήτριας λόγω των δηλώσεών της. «Μας προσβάλλει με το να ταυτίζει τον Φοιτητικό μας Σύλλογο με τάγματα εφόδου, ειδικά την στιγμή που οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είναι στην ρίζα τους Δημοκρατικοί και αντιφασιστικοί», περιγράφει.

«Ως Δίκτυο Φιλοσοφικής θεωρούμε αδιανόητο μία καθηγήτρια να μας παρομοιάζει με τάγματα εφόδου και της ζητάμε να ανακαλέσει. Καλούμε τους φοιτητές σε αποχή και προσωρινή παύση των καθηκόντων της μέχρι να ανακαλέσει», υπογραμμίζει ο φοιτητής, ενώ η Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου δεν έχει μέχρι τώρα δείξει πρόθεση να πάρει πίσω τα όσα είπε.

Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που οι φοιτητές ιεραρχούν ψηλά τα παραπάνω αιτήματα για απομάκρυνση, αλλά και με ποιόν τρόπο θα βοηθήσει η αποχή από τα μαθήματά της στην προώθηση των φοιτητικών διεκδικήσεων, την στιγμή μάλιστα που παραμονεύουν φωνές που θα μιλήσουν για διαταραχή της εκπαιδευτικής λειτουργίας εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου, ο φοιτητής απάντησε: «Η θέση μας είναι με τον διάλογο και την ελεύθερη έκφραση. Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων διατυπώσαμε ανοιχτά τους προβληματισμούς μας ζητώντας από την καθηγήτρια αντί να προσβάλει τους φοιτητές που διαδηλώσαμε για τους νεκρούς να ζητήσει ενώπιον όλων των φοιτητών της συγνώμη για την προσβολή της».

«Κατηγορηματικά αρνήθηκε και εκεί καταλάβαμε ότι εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα που αντιβαίνουν του διδακτικού της ρόλου. Σαν Δίκτυο ΦΛΣ καλούμε τους φοιτητές σε αποχή για να δείξουμε έμπρακτα της δυσαρέσκειά μας», εξηγεί ο Φοίβος Ζαντές.

Η καθηγήτρια, λέγοντας ουσιαστικά αυτό που πιστεύει, έθεσε ξανά τους φοιτητές απέναντί της, αφού οι τελευταίοι πιστεύουν πως οι δηλώσεις της ποτίζουν με τοξικότητα τον δημόσιο λόγο εντός και εκτός πανεπιστημίου. Ότι δηλαδή, με κάποιον τρόπο επηρεάζουν την ενδοπανεπιστημιακή καθημερινότητα, αλλά εξυπηρετούν και ένα συνολικότερο αφήγημα που «στήνεται» για τους φοιτητές.

«Όταν είσαι καθηγητής και μάλιστα πανεπιστημίου, το να φέρεσαι εναντίον διεκδικήσεων της νεολαίας που εκφράζουν την οργή της, αντιβαίνει τον διδακτικό και παιδαγωγικό σου ρόλο», υπογραμμίζει αρχικά ο φοιτητής της Φιλοσοφικής, ενώ αναρωτιέται:


«Όταν ένας καθηγητής είναι απέναντι στους φοιτητές του και μάλιστα με χοντρές εκφράσεις όπως "φασιστικά κιταπια της ΧΑ" και Τάγματα Εφόδου πώς θα διδάξει προς όφελος των φοιτητών;»


Τέλος, εκφράζει πως ως δύναμη, το Δίκτυο Φιλοσοφικής ζητά από την καθηγήτρια να ανακαλέσει, αφού είναι μία πολιτική δύναμη που θέλει τους καθηγητές με το μέρος της «προς όφελος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL