Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Φιλοσοφική ΕΚΠΑ / Καθηγήτρια σε ανοιχτό μέτωπο με τους φοιτητές - Γιατί ζητούν παραίτησή της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φιλοσοφική ΕΚΠΑ / Καθηγήτρια σε ανοιχτό μέτωπο με τους φοιτητές - Γιατί ζητούν παραίτησή της

Φοιτητές σε κινητοποίηση εναντίον καθηγήτριας που τους κατηγορεί ως «φασίστες»
FACEBOOK/ΣΑΦ - ΕΑΑΚ Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, ύστερα από ανάρτηση της προέδρου του Τμήματος με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στην οποία η Βάνα Νικολαΐδου - Κυριακίδου σχολίαζε τις διαδηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Οι φοιτητές την κατηγορούν ότι αποκάλεσε φασίστες όσους κατεβήκαν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για το έγκλμα των Τεμπών, ζητώντας την παραίτησή της, ενώ η καθηγήτρια πολιτικής φιλοσοφίας απάντησε με έντονες δηλώσεις.

Τι ανέφερε η καθηγήτρια και πυροδότησε αντιδράσεις

Η Βάνα Νικολαΐδου - Κυριακίδου, σε ανάρτησή της στο facebook σχολίαζε μία από τις διαδηλώσεις που έγιναν από ευρεία κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, ως διαμαρτυρία για τα θύματα των Τεμπών με αίτημα την ασφάλεια στις μεταφορές και με απαίτηση την δικαιοσύνη για την προαναγγελθείσα τραγωδία που στέρησε 57 ζωές.

«Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν υβριστικά. Κατά του Μητσοτάκη, κατά της κυβέρνησης, κατά της αστυνομίας και των δημοσιογράφων», ανέφερε η καθηγήτρια και συνεχίζοντας είπε πως «δεν είχαν πολιτικό υπόβαθρο, ήταν βγαλμένα από τα φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής. Υβρεολόγιο – λόγος μίσους».

«Μία ετεροχρονισμένη Βαϊμάρη με smart phones και apps. Αυτό το αυγό του φιδιού επωάζεται εδώ και καιρό – είναι μαύρο κι απολιτικό, κενό περιεχομένου κι απολύτως σκοτεινό», συμππλήρωσε.

«Το κλώθουν οι φρικώδεις γενικεύσεις των… κωμικών και λοιπών κουτσομπολίστικων περσόνων της τηλεόρασης, που ανακάλυψαν τη λαϊκή οργή εν μέσω ανέκδοτων 3ης δημοτικού και κουτσομπολιών για έρωτες. Τον φουντώνει ο λαϊκισμός πολιτικών στελεχών πρώτης γραμμής, που δεν μπορούν να συγκρατήσουν την αψάδα τους. Το τρέφει ο χυδαίος λόγος στα social media, όπου αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εχθρός», σημείωσε στο τέλος, προκαλώντας φοιτητική οργή στην Φιλοσοφική Αθηνών.

Κινητοποιήθηκαν οι φοιτητές

Οι φοιτητές, αντιδρώντας στα όσα είπε η πρόεδρος του Τμήματος, προχώρησαν σε κινητοποίηση στο γραφείο της καθηγήτριας «προκειμένου να τοποθετηθεί για την αισχρη ανάρτηση της σε σχέση με την κρατική δολοφονία των Τεμπών».

«Στοχοποιώντας έτσι αρχικά τις ίδιες τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, τους συλλογικούς φορείς αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις των φοιτητών συλλόγων. Ακόμα και μετά την κινητοποίηση του συλλόγου η ίδια με προκλητικό τρόπο συνέχισε να αναπαράγει και να επιμένει στην αρχική της τοποθέτηση, η οποία είναι ίδια με αυτή της Νέας Δημοκρατίας και του Πορτοσαλτε και που αναπαράγουν όλα τα ΜΜΕ», σχολίασε από την πλευρά του ο Φοιτητικός Σύλλογος Φιλοσοφικής.

Μάλιστα, οι φοιτητές στράφηκαν και εναντίον της Κοσμητείας της σχολής, η οποία δήλωσε συμπαράσταση στην καθηγήτρια, αφού σύμφωνα με αυτήν οι «φοιτητικοί σύλλογοι δεν έχουν κανένα λόγο να στοχοποιούν τέτοιες δηλώσεις».

«Ο φοιτητικός σύλλογος της φιλοσοφικής απαιτεί τώρα την παραίτηση της Βάνας Νικολαΐδου από πρόεδρο της Φιλοσοφίας και την άμεση τοποθέτηση της Κοσμητείας επί του θέματος! ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ!», ολοκήρώνει η ανακοίνωση των φοιτητών.

Η πρόεδρος της Φιλοσοφικής επανήλθε με δήλωση - απάντηση

Ανυποχώρητη από την αρχική της τοποθέτηση, η κα Νικολαΐδου - Κυριακίδου, χαρακτηρίζοντας τους φοιτητές της «τάγματα εφόδου», ενώ υποστήριξε πως «δεν επιδιώκουν διάλογο, θέλουν συμμόρφωση στις υποδείξεις τους».

«Μου είπαν "άλλη φορά να προσέχετε τι γράφετε”. Δεν επιδιώκουν διάλογο, θέλουν συμμόρφωση στις υποδείξεις τους. Μου θυμίζουν τάγματα εφόδου», δήλωσε η καθηγήτρια στην «Καθημερινή» και πρόσθεσε πως επιθυμεί να μπορεί να συζητήσει με τους φοιτητές, αλλά σε τέτοιες κινητοποιήσεις δεν μπορείς να συνομιλήσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Κραυγάζουν, με οχλοβοή και απειλές σου επιτίθενται, ζητώντας να επιβάλουν τις απόψεις τους. Θέλουν συμμόρφωση με τις υποδείξεις τους», ανέφερε.

Το ΕΚΠΑ στο πλευρό της

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στάθηκε στο πλευρό της Βάνας Νικολαΐδου - Κυριακίδου, με ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε «την έντονη αντίθεσή της στη στοχοποίηση της συναδέλφου καθηγήτριας Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας, στο κείμενο πρόσφατης Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής «Κ. Βάρναλης».

«Υποστηρίζουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των μελών της Φιλοσοφικής Σχολής να εκφράζουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους», συμπληρώνει, τέλος, η ανακοίνωση της Κοσμητείας.

Στο πλευρό της, στάθηκε και ο Τομέας Πολιτικής Φιλοσοφίας και Κοινωνικής Θεωρίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση ξεξαθαρίζει πως εκφράζει «την αμέριστη συμπαράστασή του στην καθηγήτρια και πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου για την επίθεση που δέχεται από μερίδα φοιτητών».

Ταυτόχρονα, θεωρει πως «η διαφύλαξη του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι η στοχοποίηση προσώπων για τη γνώμη τους δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε ένα δημοκρατικό Πανεπιστήμιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL